Jövőre is lesz Csinibaba Táncdalfesztivál a Budapest Parkban

2023.11.03. 11:29, srecorder

csinibaba2023_1_kredit_nagy_marton.jpg

A Csinibaba Táncdalfesztivál 2023 tavaszán közel telt ház előtt debütált a Budapest Parkban. A hatalmas érdeklődésre való tekintettel, a korábbi résztvevők mellett, még több katonás színésszel, új énekesekkel, és extra dalokkal színesítik a műsort, amelyet 2024. május 23-án tér vissza a Parkba. Az esemény a Mastercard támogatásával valósul meg. A szervezők azt kérik, hogy aki teheti korabeli - 60-as, 70-es évek - stílusú ruhákban érkezzen, hogy még autentikusabbá tegyék a hangulatot.

Idén először, kísérleti jelleggel, a Katona József Színház fennállásának negyvenedik évfordulója alkalmából rendezték meg elsöprő sikerrel a Csinibaba Táncdalfesztivált, amely a színház és a Budapest Park közös szervezésében valósult meg. Egy különleges élőzenei műsor, amelyben a Katona művészei a Parkban gyakran megforduló fellépőkkel állnak színpadra. Az előadás Vajdai Vilmos rendezésében jön létre, és azok számára is tud majd izgalmasat, meglepőt nyújtani, akik az idei élmény után ismét megnéznék a produkciót.

A Budapest Park igazgatója, Pálffy András szerint a szenzációs és egyedülálló előadást kár lenne nem megismételni. Ahogy elmondta: „A Katona József Színház és a Budapest Park csapata is rengeteg munkát és kreativitást fektetett a Csinibaba Táncdalfesztivál megszervezésébe. Ez mindannyiunk számára új terep volt, ami nem csoda, hiszen tudomásunk szerint nem született még hasonló jellegű előadás, főképp ekkora volumenű. A közönség visszajelzése alapján a célunkat is elértük: a műsort egyaránt élvezték a zenerajongók és a színház elkötelezett közönsége is. Azt gondolom, közösen sikerült egy előremutató, a műfaji korlátokon átívelő műsort alkotnunk, és egy újfajta megközelítést mutatnunk a közönségnek, ami által a könnyűzene rajongói befogadható módon találkozhatnak a színház világával, és fordítva, ez a Budapest Park egyik fontos küldetése. A produkció visszhangja is fenomenális volt, ezért úgy döntöttünk, kicsit felfrissítve jövőre újra színpadra állítjuk ezt a kivételes műsort.”

csinibaba2023_8_kredit_rosta_mark.jpgFotó: Rosta Márk.

Ónodi Eszter, a Katona József Színház művésze így emlékszik vissza a tavalyi koncertre: „Amikor a társulat a nyitány után remegő lábakkal, kiszáradt torokkal, az izgalomtól halálra váltan felment a színpadra, és még egy hangot nem énekeltünk, egy szót sem szóltunk, csak álltunk, de máris kilencezer ember fülsiketítő örömujjongását hallottuk, egymásra nézünk Pálmai Annával és csak azt tudtuk mondani: ÚÚÚristeeen!!! – na, akkor kezdtem sejteni, hogy elég jó esténk lesz. Reméljük, hogy a csodálatos közönségnek köszönhetően jövőre újra átélhetjük ezt a semmihez nem hasonlítható élményt!”

Máté Gábor, a Katona József Színház ügyvezető igazgatója: „Nem igazán tudtuk, hogy pontosan mibe is vágunk bele, amikor 2022-ben elindítottuk a Budapest Parkkal közös esemény szervezését. A végcélt csak körvonalakban láttuk, érzéseink, terveink és reményeink voltak. Na meg persze nagy adag lelkesedés azzal kapcsolatban, hogy a Katona társulata egy eddig ismeretlen terepen mutathatja meg magát. Az az elsöprő siker, amit végül a produkció aratott, minden várakozásunkat felülmúlta. Örülünk, hogy lehetőségünk van a ráadásra!"

csinibaba2023_4_kredit_nagy_marton.jpgFotó: Nagy Márton.

És hogy mit is takar pontosabban a Csinibaba Táncdalfesztivál? Az este gerincét a legendás Csinibaba című film betétdalai, illetve a 60-as évek kultikus táncdalai adják, meglepő formákban, sajátos feldolgozásokban. A zenét a Meggyes Ádám vezette, fúvósokkal, vonósokkal, vokalistákkal és ütősökkel kiegészített kísérőzenekar (Nart Orchestra) szolgáltatja, amelynek magja: Dési Tamás "Guba" – dob, Szekér Ádám – gitár, Matus Péter – basszusgitár (mindhárman Irie Maffia) és Premecz Mátyás – billentyűk (Kéknyúl). Hozzájuk pedig újabb és újabb katonás színészek és parkos előadók csatlakoznak. Az egyedülálló koncertshow egy egészen különleges időszakba és miliőbe kalauzolja a nézőket.

Dramaturg: Bíró Bence. Koreográfus: Duda Éva. Látvány: Schnabel Zita. Stylist: Giliga Ilka. Zenei vezető: Szepesi Mátyás. Az esemény támogatója ezúttal is a Mastercard. Nagyon örülünk és büszkék vagyunk rá, hogy az első táncdalfesztivál sikere elvezetett a folytatáshoz. Biztosak vagyunk benne, hogy a mostani estén is teret kap majd az az egyedi, innovatív gondolkodás, ami a színművészetben a Budapesti Katona József Színház, a szórakoztatásban pedig a Budapest Park sajátja, és amiért évek óta szívesen dolgozunk velük partnerként is” – mondta Eölyüs Endre, a Mastercard Magyarországért és Szlovéniáért felelős igazgatója.

csinibaba2023_3_kredit_rosta_mark.jpgFotó: Rosta Márk.

A jegyértékesítés november 6-án 10 órakor indul a Budapest Park felületein, azonban a Katona József Színház Pártolói körének tagjai és hírlevél feliratkozói, illetve a Park releváns jegyvásárlói már november 3-án 11 órától biztosíthatják a helyüket. A koncertre kizárólag állóhelyek válthatóak! A teraszokon korlátozott számban vannak székek, a helyfoglalás érkezési sorrendben történik. Facebook-esemény.

A tavalyi koncertből itt tudsz megnézni egy közel félórás részletet.

nyitókép: Nagy Márton

https://recorder.blog.hu/2023/11/03/jovore_is_lesz_csinibaba_tancdalfesztival_a_budapest_parkban
Jövőre is lesz Csinibaba Táncdalfesztivál a Budapest Parkban
süti beállítások módosítása