Szombaton a belga jazz SpongyaBobjai az Opus Jazz Clubban!

2023.10.30. 13:48, srecorder

schntzl.jpg

Milyen lenne Enya zenéje ecstasy-val? Bohókás, de mélyérzésű belga (nem)jazz, most először Magyarországon.

Hendrik Lasure (zongora, billentyűs hangszerek, sampler) és Casper Van De Velde (dob, ütőhangszerek, sampler) még kamaszként találkoztak egy nyári zenetáborban, és azóta megállás nélkül együtt játszanak. Eleinte különféle jazzegyüttesekben, ahol azt vették észre, a többiek helyett csak egymásra figyelnek, közöttük áramlik a zene, ezért duót alapítottak. A jazzkonzi ellen azzal lázadtak, hogy szándékosan egyszerű dolgokat játszottak: hálószobában improvizálták, majd a gépen vágdosták a zenét, keresték a szabadon örvénylő rögtönzésekben azt a motívumot, amit aztán pár percben körüljárhatnak, kibonthatnak.

A schntzl valahol ott alkot, ahol a puha jazz és a fura popzene összeér a laza elektronikus vibrálással. Zenéjük igazi érzelmi hullámvasút (erre játszik rá a Silk hullámvasutazós klipje): hol a 60-as évek musique concrète-je, hol a 90-es évek optimista eurodance slágerei, hol a futurista jazz szomorkás eufóriája bukkan fel benne, de új lemezükre még hyperpop-hatások is beférkőztek. Az idén nyáron megjelent Holiday sajtóanyagában a belga jazz SpongyaBobjának nevezik magukat, és tényleg ez a gyermeki játékosság árad belőlük (az egyik új számuk címe konkrétan Child and Magic): hipervizuális zenéjük egyszerre provokatív és szeretetreméltó.

Játszanak együtt más zenekarokban is, például az elektro-szintipopos Bombatazban, de a fókusz a schntzlen van, amivel a sikerek sem maradtak el. Már egészen korán koncerteztek a BadBadNotGood előtt, tavaly a Belgian Jazz Meeting kiemelt fellépői voltak, idén pedig az európai jazzszakma legfontosabb fesztiválján, a Jazzahead!-en is bemutatkoztak. Három nagylemezt és két remek EP-t követően november 4-én először játszanak Budapesten, az Opus Jazz Club színpadán.

schntzl
Helyszín: 
Opus Jazz Club
Időpont: 
2023. november 4. 20.00
Belépő: 
3200 Ft
Jegyvásárlás. Facebook-esemény.

fotó: Nichon Glerum

https://recorder.blog.hu/2023/10/30/szombaton_a_belga_jazz_spongyabobjai_az_opus_jazz_clubban
Szombaton a belga jazz SpongyaBobjai az Opus Jazz Clubban!
süti beállítások módosítása