Budapesti indie rock Amerikából – Magyarradar és klippremier! Valami Lesz: Are You Able

2023.10.13. 07:55, srecorder

valamilesz_fotokomroczkidia-15.jpg

Első nagylemezére készül a Budapesten élő arizoniai zenész, Ryan Lane magyar-amerikai indie rock zenekara, a Valami Lesz, aminek egyik dalához Szelei Dóra forgatott szerhasználós-szobábanzenélős klipet. Premier!

Mikor indult: 2017-ben az énekes-gitáros Ryan Lane és Ádámosi-Sipos Szilárd basszusgitáros-énekes alapította a Valami Leszt. A zenekar jelenlegi formációja 2022 óta létezik, ekkor csatlakozott Mátó Gergő dobos és Katona Bálint gitáros-énekes. Innentől számítjuk a zenekar jelenlegi életét.

Hol indult: Budapest.

Tagok, hangszerek: Ryan Lane — ének, gitár; Ádámosi-Sipos Szilárd — basszusgitár, ének; Mátó Gergő — dob; Katona Bálint — gitár, ének, billentyű.

Stílus: Indie rock.

Hatások: The National, Modest Mouse, Say Anything, Daughter, King Krule, Franz Ferdinand.

Kiadó: Egyelőre nincs.

Történet: Énekes-gitárosunk, Ryan Lane egy kis arizonai hegyvidéki városban nőtt fel. Az első egyetemi éve után egy véletlen folytán három hetet töltött Magyarországon, de az ország végleg elrabolta a szívét. Azonnal belevetette magát Magyarország irodalmába, történelmébe és a magyar nyelv tanulásába, számos párhuzamot állítva szülőhazájával, mindkét helyet tisztábban megvilágítva. Ezen felfedezéseit két nyelven kezdte el közölni különböző médiumokon keresztül - podcasting, irodalmi fordítás, esszék. A zene megtapasztalása és az élőzenélés iránti vágya arra késztette 2017-ben, hogy Ádámosi-Sipos Szilárd basszusgitárossal és énekessel megalakítsa a Valami Lesz zenekart. A zenekar jelenlegi korszaka Mátó Gergő dobos és Katona Bálint gitáros és énekes csatlakozásával indult, 2022-ben.

valamilesz_fotokomroczkidia-3.jpg

Megjelenések: Négy single a 2024 elején várható első nagylemezünkről már megjelent: Are You Able, Slowly, Takes Its Toll, Kaleidoscope.

ldetés: Vintage hangzáspalettával ellátott meditatív, szinkópás, katartikus, altatódalos zenénkkel a magyar és az amerikai kultúra párhuzamait kutatjuk. Mindezt a személyes és kollektív múlttal való megküzdés, a jelenünkben lévő szívfájdalmak feldolgozása és a jövő tágas lehetőségeinek témáin keresztül.

Jövőkép: Egyelőre az itthoni rendszeresen koncertező zenekarok közé szeretnénk tartozni, valamint oszlopos képviselői lennénk az itthoni zenének/művészetnek az angol nyelvű világ számára is. Ez a központi témája a dalainknak, ami a zenekarban találkozó két kultúrából ered.

Mellékprojektek: A Valami Leszen felül Katona Bálint a Kiel Winde nevű zenekar frontembere, zenekarvezetője és egyben alapítója. Mátó Gergő pedig a Scary Face metálzenekarban is aktívan dobol, a Valami Lesz előtt pedig a Bánfalvi Eszter Kvartett (BEKVART) formáció dobosa volt.

Szexepil: Az élőzenei energiánk. Mindenünket beletesszük a dalszerzési, stúdiós és egyéb együttműködési munkáinkba is, de a koncerteken tapasztalható az igazi lelkesedésünk. Gyertek el és éljétek át ezt az érzést velünk!

Legnagyobb eredmény, elismerés: Számunkra ez még korai időszaknak számít, de a pályánk elejétől már sok csodás szakemberrel volt lehetőségünk együttműködni. Többek között Casey Cavaliere (producer, philadelphiai True Level Studio és gitáros, The Wonder Years), Kristine Kruta (csellós, The Eagles), Szelei Dóra (rendező, Fehér Balázs, Saya Noé, Ivan & The Parazol, Carson Coma), Velcsev Dejanov Kosta (hangmérnök, Miracle Sound Studio). Rengeteget tanulunk ezektől az emberektől és hálásak vagyunk, hogy velük tudjuk kibontani az elképzeléseinket és fejleszteni a képességeinket. A cél, hogy a legjobb zenei, művészeti eredményeket hozzuk ki magunkból.

Az új dalról: Az Are You Able egy párkapcsolat egyik legmélyebb kérdését teszi fel: történjék bármi megjósolhatatlan a jövőben, megmarad-e a másik melletted? A szerzemény igyekszik nemcsak felszínesen érinteni a szerelem mindennapi küzdelmeit, hanem behatolni annak mélységébe is. „A klipet a dal szövege ihlette meg, szerettünk volna egy olyan történetet elmesélni, amiben a két szereplőn keresztül két különböző perspektívából közelíthető meg a feltett kérdés: ‘Are you able to stay?’. A fiatal pár kapcsolatában az érzelmi függőség és a szerfüggőség egymást erősíti, illetve párhuzamba állítódik egymással. Az érzelmek és a szerhasználat addig fokozódnak, ameddig az öndestruktív életforma a kapcsolat töréséhez vezet” – mondta Szelei Dóra rendező.

 

Valami Lesz a Facebookon. Instagramon. Honlap.

fotók: Komróczki Dia

Magyarradar és a Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2023/10/13/budapesti_indie_rock_amerikabol_magyarradar_es_klippremier_valami_lesz
Budapesti indie rock Amerikából – Magyarradar és klippremier! Valami Lesz: Are You Able
süti beállítások módosítása