Pénteken a legjobb Simon & Garfunkel-dalok a MáraiKultban!

2023.10.11. 10:30, srecorder

380372405_697523779065179_2762511746381078588_n.jpg

Két gitár, két énekhang, és a gyerekkorunkból ismerős, meghatóan szép dalok: a Kodachrome a Simon & Garfunkel legjobb dalait játssza, nem csak a slágereket, hanem igazi ritkaságokat is – legközelebb október 13-án, azaz most pénteken a MáraiKultban.

Bár Simon & Garfunkel-koncertre sajnos már nem juthatunk el, Méhes Adrián és Jobbágy Bence duójának köszönhetően már tíz éve bekuckózhatunk egy-egy estére Paul Simonék fülbemászó folkdallamai közé. A pop-funk-rockos Murielben is együtt játszó páros régi ismerősnek számít ebben a világban, és hiszi, hogy az amerikai folkegyüttes nem csak a hatvanas években volt igazán meghatározó. Koncertjeiken teret hagynak a spontaneitásnak, nem másolnak görcsösen, előadásuk ettől lesz megkapó, természetes.

Tíz éve csináljuk, olyanok már nekünk ezek a dalok, mintha a sajátjaink lennének. Élnek, változnak, kiesnek a műsorból, majd visszakerülnek. Nem próbáljuk másolni Simonékat, se slágerparádét tartani, egyszerűen csak játszunk, ahogy szerintünk jó. Ez a legjobb a daloknak és a koncerteknek is” - mondja Adrián, akit pár kérdésre is elcsíptünk a pénteki koncert előtt. Hogyan lett a vasárnapi ebédekhez rongyosra hallgatott Simon & Garfunkel-kazettákból feldolgozászenekar? És melyik dalt énekli „Garfunkel annyira szépen, érzékenyen, puhán”, hogy azt mindig kihívás eljátszani?

ÖREG HAVEROK – A SIMON & GARFUNKEL TÖRTÉNETÉT ITT TEKINTETTÜK ÁT

 

Miért pont a Simon & Garfunkel?

Méhes Adrián: A Muriel egyik próbájának szünetében Bence az akusztikus gitáron elkezdte a Kathy’s Songot játszani, én pedig meglepetten hallottam, hogy ő is ismeri a dalt. Kérdeztem, hogy miket ismer még tőlük, majd 2013. augusztus 31-én – aznap este, amikor a Muriel első koncertjét is lejátszottuk – a Yello Zebra Bárban megtartottuk az első Kodachrome-koncertet kb. 10-15 Simon & Garfunkel-dallal.

kodachrome2.jpgMéhes Adrián és Jobbágy Bence. Fotó: Kleb Zsófi.

Mi volt az első meghatározó Simon & Garfunkel-élményetek?

M.A.: Mindketten apáinktól „örököltük” a S&G-dalokat. Én egy jugoszláv kalózkazettán hallottam először a Central Parkos koncert felvételeit.

Kedvenc Simon & Garfunkel-lemez, legértékesebb CD/vinyl?

M.A.: Ahhoz képest, hogy mióta koncertezünk ezekkel a dalokkal, csak az utóbbi években néztünk utána a diszkográfiának. Az elején élő felvételeken hallgattuk meg párszor a dalokat neten, aztán már csak a koncerteken játszottuk őket. Emiatt a mai napig sokat máshogy játszunk picit, mint ahogy ők. Vinylem nincs tőlük, de mikor a 90-es években bejöttek a CD-k, apám megvette a Bridge Over Troubled Watert. Persze az sincs meg már, de azt széthallgattam. Viszont mostanában hallottam az első Paul Simon-lemezt, amin csomó későbbi közös daluk is van, de még az éppen akkor született, nyers formában. Azt nagyon szeretem.

A Simon & Garfunkel-dal, amit bárcsak ti írtatok volna?

M.A.: Ilyenből azért sok van, de például a Dangling Conversation.

A dal, amit a legjobb élőben játszani?

M.A.: Énekesként a Bridge Over Troubled Water mindig kihívás. Garfunkel annyira szépen, érzékenyen, puhán énekli.

Egy időgéppel melyik évbe, melyik koncertjükre ugranátok el?

M.A.: Az egyik első klubkoncertjükre, ami még nem volt agyonhangosítva. De a Central Parkos tömeget is szívesen megnézném a színpadról.

 

 NEW YORK-I ANEKDOTA – AMIKOR A RECORDER FOTÓSA TALÁLKOZOTT ART GARTFUNKELLEL

 

A Kodachrome koncertjéhez szerencsére időgép sem kell, pénteken a MáraiKult – Márai Sándor Művelődési Ház Dísztermében játszanak, ahol körbeülhetjük a zenészeket, így a szokásosnál is intimebb hangulatban élvezhetjük az akusztikus koncerteket. Ettől pedig az előadás is más lesz, legalábbis a Kodachrome-é biztosan: „A setlistünk a legtöbb koncerten az aktuális hangulathoz, a közönséghez igazodik. Megbeszéljük, mi legyen az első dal, a többi pedig valahogy mindig következik az előzőből.”

Márai Kör Akusztik – Kodachrome: Simon & Garfunkel-dalok
Helyszín: Márai Sándor Művelődési Ház (1013 Budapest, Krisztina tér 1.)
Időpont: 2023. október 13. 19.00
Belépő: 2500 Ft
Jegyvásárlás. Facebook-esemény.

https://recorder.blog.hu/2023/10/11/penteken_a_legjobb_simon_garfunkel-dalok_kodachrome_a_maraikultban
Pénteken a legjobb Simon & Garfunkel-dalok a MáraiKultban!
süti beállítások módosítása