A Gorg & Benzol nyerte az Öröm a Zene nagydöntőjét

2023.10.09. 13:04, srecorder

gorg-and-benzol.jpg

Közel ezer zenekarból a Gorg & Benzol nyerte az Öröm a Zene tehetségkutató-sorozat 2022-2023-as évadát a hétvégi nagydöntőben. Az év felfedezettje a Boyongó zenekar lett, és kimagasló zenei tehetségükért négy együttes, A Flirt, a Crescendo Selecta, a Kiss zenészek és a Visionless Humanity kapott Újfalusi Gábor-díjat. A zsűri arról is döntött, hogy mely formációk jutottak be a Hangfoglaló Program induló zenekari meghallgatására.

Az Öröm a Zene 23 magyarországi és határon túli tehetségkutatójáról jutottak be a legjobbak a hétvégi döntőbe, hogy összemérjék tudásukat, és megküzdjenek a 4 millió forintos fődíjért. Az együttesek koncertjeit egy ötfős zsűri nézte végig és értékelte, nevezetesen Andrásik Remo, az Öröm a Zene igazgatója, tanár, zenész, Cselőtei László, az NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program Kollégiumának vezetője, Major Eszter, Artisjus-díjas szövegíró, Nagy Szabolcs zenei újságíró, PR-szakember és Warnusz Zsuzsa zenész, Artisjus-díjas zenepedagógus. A zsűri döntése értelmében a Csikk, a Butterbros, a K-Moringa, a Liana, a Szaffi, a The Microwaves, a The O2's és a Trampúr jutott be a Hangfoglaló Program induló zenekari meghallgatására. Mint ismert, a Hangfoglaló Program minden évben élőben meghallgat együtteseket, és az alapján dönt a támogatásukról. Idén 15 formáció fog kapni 2,5 és 4 millió forint közötti segítséget terveik megvalósítására.

A zsűri döntésének értelmében kimagasló zenei tehetségükért négy együttes, A Flirt, a Crescendo Selecta, a Kiss zenészek és a Visionless Humanity kapott Újfalusi Gábor-díjat. Az év felfedezettje a Boyongó zenekar lett, a teljes sorozatot pedig a Gorg & Benzol nyerte. Első helyezésüknek köszönhetően automatikusan megkapják a Hangfoglaló Program 4 millió forintos támogatását. A trió a debreceni Fülesbagoly Tehetségkutató döntőjéből jutott a fináléba. Zenéjük nehezen kategorizálható, instrumentális dalaikban váratlan formában bukkannak fel a fúziós jazz, a progresszív rock, a techno, a funky és még számtalan stílus elemei. Győzelmüket egy magas színvonalú döntőben érték el.

„15 év tapasztalata alapján mondom, hogy idén volt az egyik legerősebb a mezőny” – fogalmazott Andrásik Remo. „A tehetségek olyan sűrűn voltak jelen, hogy kabátot lehetett rájuk akasztani. Jól látható, hogy valamifajta mozgás elindult a könnyűzene utánpótlásában, és jönnek fel a tehetségek. Fantasztikus két napon vagyunk túl.”

Az Öröm a Zene folytatódik a következő évaddal, az első döntő november 11-én lesz Pakson.

fotó: Csapó Vera

https://recorder.blog.hu/2023/10/09/a_gorg_and_benzol_nyerte_az_orom_a_zene_nagydontojet
A Gorg & Benzol nyerte az Öröm a Zene nagydöntőjét
süti beállítások módosítása