Nem áll meg, csak lelassul

2023.09.14. 15:00, trecorder

yasuhirosuzukiportrait_timothee_lambrecq.jpg
(X) Ősszel is vendégünk a világ: az InterUrbán, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa év nemzetközi, összművészeti programsorozata 25 ország 29 városának művészetét hozza el Veszprémbe és a Bakony-Balaton régióba. Az ősz közepétől a közeli Brno és távoli Japán kulturális kincseit csodálhatjuk.

A cseh programok egy különleges vetítéssel és egy fontos küldetést teljesítő koncerttel folytatódnak szeptember második felében. A The Affair című film nemcsak a közelgő háború fojtogató szorítását és két nő óvatos, de megállíthatatlan közeledését mutatja be, hanem Brno egyik legjelentősebb csodájának, a Villa Tugendhatnak minden apró szegletét is.
09.18. 17:00 / Veszprém, Foton Audiovizuális Centrum

A Filharmonie Brno Zenekari Akadémia koncertje a hanyatlás és a dráma ellenpontozásaként megmutatja, milyen, ha a feltörekvő fiatal tehetségek már pályájuk elején színpadra léphetnek.
09.21. 19:00 / Veszprém, Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola

A lendületes brnoi koncert után szemlélődő, időt megállító művészettel találkozhatunk. Ezután ősz közepén olyan programok érkeznek a japán Hamamatsuból, amelyek elmélyülésre késztetnek: hogy azt lássuk, azt érezzük, azt tapintsuk, ami akkor és ott előttünk van.

Take your Time - Yasuhiro Suzuki metronóm installációja

Mennyire gyorsítható fel, lassítható le, és hogyan ragadható meg egy város saját ideje, ritmusa? Az illékony időt fogja meg Yasuhiro Suzuki (nyitóképünkön), aki hétköznapi tárgyak segítségével vizsgálja a világot és teszi fel kérdéseit, Veszprémbe egy metronóm installációval érkezik.
09.25 - 10.08. / Veszprém, Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola előtti tér

Furoshiki workshop és hagyományos teaceremónia

Ha akarod, retikül, ha akarod, kendő, ha akarod, csomagolópapír, ha akarod, bevásárlótáska. A japán kendőhajtogatás, a furoshiki művészetét hamamatsui tervezők munkáin keresztül ismerhetjük meg. Az elmélyülést a formákban és mozdulatokban egy hagyományos teaszertartás átszellemültsége segíti.
Furoshiki workshop: 09.29., 10.08. / Veszprém, Foton Audiovizuális Centrum
Teaceremónia: 10.07. / Veszprém, Foton Audiovizuális Centrum

Shingo Wakagi - fotókiállítás és vetítés

A részletekben rejlő egész, a mozdulatokból kibomló családtörténet, egy szeretett nagypapa emléke. A fotókon meghitt pillanatok, egy élettörténet rajzolódik ki, amit elmélyít a kiállítást kiegészítő Keringő a csillagok alatt című film. Hamamatsu és az azt körülölelő természet a két alkotás állandó szereplői.
Shingo Wakagi fotókiállítás: 09.29 - 10.08. / Veszprém, Foton Audiovizuális Centrum
Keringő a csillagok alatt: 09.29. / Veszprém, Foton Audiovizuális Centrum

További információk és programok: Facebook.com/interurban2023

A hamamatsui programok létrejöttét az EU Japan Fest támogatta.

wakabi_foto_credit_singho_wakabi.jpg

                                                                                                                                           /Shingo Wakagi

 

https://recorder.blog.hu/2023/09/14/nem_all_meg_csak_lelassul
Nem áll meg, csak lelassul
süti beállítások módosítása