A rocksztárok is csak emberek – Jön az új Sincology!

2023.06.21. 14:30, srecorder

sinco_blahalouisiana_220529belfeszt_007.jpg

Bátori Gábor „Jim”, vagy ahogy sokan ismerik, sinco az elmúlt években hazánk egyik legkeresettebb koncertfotósává vált, ráadásul jellegzetes, azonnal felismerhető stílusa alakult ki. Koncertfotóit Jim minden évben igényes kiadású albumba gyűjti: a legújabb kötetét június 26-án a Három Hollóban mutatja be.

A Sincology című képes krónika már hatodszor foglalja össze a magyar könnyűzene elmúlt évét, amelyben Gábor a legintimebb backstage-pillanatoktól kezdve a legmonumentálisabb nagykoncertekig, amit csak tud, dokumentál. Több mint 240 oldal rocktörténelmet lapozhatunk végig a könyvben, és az előadókat sokszor úgy láthatjuk, ahogy csak nagyon ritkán: egyszerre vannak jelen a legvadabb színpadi jelenetek és a meghitt, családias, emberi pillanatok. „Vannak zenekarok, amelyek kifejezetten életképeket kérnek. Valahol meg is tudom érteni – van együttes, akivel már olyan sokat utaztam, hogy fellépésen az összes lehetséges képet meglőttem róluk. Ők inkább olyan fotókat keresnek, amik olyan szituációkat mutatnak be, amilyenekben az átlag koncertlátogató nem láthatja őket" - mondta sinco 4 éve, amikor Fotórecorder című rovatunkban őt is meginterjúvoltuk.

Jim a zenekarokkal kialakított baráti kapcsolatáról is mesélt akkor nekünk, ami elengedhetetlen ahhoz a fajta közvetlenséghez és intimitáshoz, ami az ő képeiből sugárzik. „Ha egy tök idegen ember odaáll eléd, hogy lefotózzon, az lesz a reakciód, hogy hé, miért tolod ezt a kamerát az arcomba? Kell egy jó viszony a fotós és a zenész között, hogy az utóbbi természetesnek vegye az előbbi jelenlétét. A 30Y-nal való együttműködésünk kezdetén el is mondtam, hogy oké, szívesen csinálom az életképeiteket, de akkor is ott leszek, amikor kellemetlen lesz. Például amikor ellopták a hangszereiket, akkor is jelen voltam a kamerámmal. Vannak emberek, akiken látom, hogy ha észreveszik, hogy a kamera feléjük néz, intenzívebben produkálják magukat. Amikor a Dope Calypso koncertjén fotóztam a Campus Fesztiválon, egy ismerősöm ott volt a tömegben, és mondta, hogy előtte is nagyon jó volt a koncert, de amikor látták, hogy megjöttem, extrán odatették magukat. Sört öntöttek a saját fejükre a kép kedvéért meg ilyenek.”

sinco_csnk_220909kobuci_032.jpgA Csaknekedkislány tagjai a Kobuci Kertben. Fotó: sinco.

A Sincology 2022-ben is a jól megszokott minőségre számíthatunk, és bár felsorolni is nehéz lenne a repertoárt, a teljesség igénye nélkül olyan zenekarok bukkannak fel a könyvben, mint a 30Y, az Analog Balaton, a Blahalouisiana, a Bohemian Betyars, a Csaknekedkislány, az Elefánt, az Esti Kornél, a Platon Karataev, a Supernem vagy a Quimby. Az idei kiadvány a korábbi évekhez képest megjelenésében számos újdonságot rejt, ennek eredményeképp pedig rekordszámú fénykép került a kötetbe.

A ZAJZAJZAJ gondozásában megjelenő könyvet június 26-án a Három Hollóban mutatják be, ahol poprockzenei sinco-bingoban is megmérettethetjük tudásunkat. Az este házigazdája Sallai Laci (Felső Tízezer, Galaxisok, Platon Karataev, stb.) lesz, a belépés pedig ingyenes! A Sincology 2022 ide kattintva előrendelhető, illetve természetesen a bemutatón személyesen is megvásárolható. Facebook-esemény.

https://recorder.blog.hu/2023/06/21/a_rocksztarok_is_csak_emberek_jon_az_uj_sincology
A rocksztárok is csak emberek – Jön az új Sincology!
süti beállítások módosítása