„Jólesik látni, hogy másokat is vonz a misztikum” – Magyarradar és klippremier! Itinera: Utazók dala

2023.05.26. 08:07, srecorder

itinera.jpg

A Covid alatti unalomban, egy véletlenül feldolgozott népdal hatására született meg a csellómetálos Leecher tagjaiból a latinul és magyarul is éneklő Itinera, amely a skandináv pagan folkból és a hazai folktronicából is erősen inspirálódik. Eddigi legjobb, zakatolós-utazós számuk itt, a Recorderen debütál egy utazóvlogos klippel.

Hol indult: Budapest.

Tagok, hangszerek: Horváth Anett – ének, kaval, looper station, szövegek, Nagy Ádám Tamás „Kutor” – billentyű, szövegek.

Stílus: electro-folk.

Hatások: Magyar népzene, Sajba, Dead Can Dance, Eivør, Afro Celt Sound System, Heilung, Дeva.

Kiadó: Nincs.

Történet: Koronavírus -> előző zenekar padlón, visszamondott fellépések -> csalódás, unalom -> looper station vásárlása -> egy népdal véletlen feldolgozása -> “hű, ez tök jól szól!!” -> “Kutor, nem csinálunk együtt több ilyen dalt?” -> “Kutor, nem csinálunk egy egész zenekart?”

Megjelenések: 2023 elején megjelent egy 5 dalból álló live sessionünk, áprilisban pedig az első klipünk Pirkadat címen. Az Utazók dala május végén jelenik meg.

itinera_band_fekvo_farkas_gergo_kepe.jpgItinera. Fotó: Farkas Gergő.

Küldetés: Szeretnénk minél jobban egy hullámhosszra kerülni a hallgatósággal egy közös transz állapotában. Rendszeres fellépőként tudjuk, hogy az egyik legjobb érzés zenészként, ha a közönség együtt mozdul velünk, együtt énekelünk és táncolunk. Szeretnénk, ha egy koncert erejéig semmivel nem kellene foglalkoznia senkinek, csak a lila köddel, ami körbevesz minket, mintha mindannyian egy tábortűz körül táncolnánk arcfestéssel az arcunkon. Ha ezt meg tudjuk élni koncertről koncertre, és ha ez a zenénkből átjön akár otthon, a hangfalak előtt ülve is, akkor mi elégedettek leszünk.

Jövőkép: A magyarországi nagyobb fesztiválokra szeretnénk eljutni (vagy valahova olyan helyre, ahol minél több embert tudunk a buliba bevonni), valamint – mivel zenélés miatt világot látni egy fantasztikus dolog – külföldi koncerteket is tervezünk.

Mellékprojektek: Közös bandánk a Leecher, ami egy szimfonikus csellómetál zenekar. Anett egyszemélyes acapella projektje az Eufrozina.

Szexepil: A sötét, törzsi hangulat és Kutor perfekt latintudása.

Legnagyobb eredmény, elismerés: A visszajelzések, amiket a live session videónk után kaptunk, illetve az érdeklődés, amit a dalaink váltottak ki. Hogy egy példát mondjak, többen is kérték tőlünk, hogy fordítsuk le nekik a latin szövegrészeket, mert kíváncsiak, mit jelentenek. Jólesik látni, hogy másokat is vonz a misztikum.

Az Utazók daláról: Ez a dal kicsit más lett, mint a többi szerzeményünk, mert nem jellemző, hogy ennyire szövegcentrikusan írunk. De ezt a soha meg nem nyugvó érzést, folytonos pörgést csak így lehetett átadni. Olyan ez számomra, mintha a zakatolást hallgatnám egy vonaton, amelyik nyaralni visz. Nagyon sok olyan barátunk van, akik imádnak világot látni és szerencsére mindig csinálnak is róla felvételeket. A klip többségében az ő mobilos videóikból áll össze. Így nagyon valódi lett az élmény, mert nemcsak megpróbáltuk eljátszani a dal mondanivalóját, hanem tényleg mintha valakinek az utazó blogját néznéd. A videót Gerócs Balázs és az Instantcinema segítségével készítettük. A hang utómunkáit Vári Gábor (Miracle Sound Studios) végezte.

Élőben legközelebb június 24-én az Analog Music Hallban lehet megnézni az Itinerát a dark pagan folkos, norvég-francia Aftenstorm és a tribal-synthwave-metálos Spiritual Neurosis társaságában. JegyvásárlásFacebook-esemény.

 

 

Itinera a Facebookon. Instagramon. Honlap.

Fotó: Börcsök Gyula.

Magyarradar és a Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2023/05/26/magyarradar_es_klippremier_itinera_utazok_dala
„Jólesik látni, hogy másokat is vonz a misztikum” – Magyarradar és klippremier! Itinera: Utazók dala
süti beállítások módosítása