Futurisztikus fényuniverzumok nyílnak meg az első INOTA Fesztiválon

2023.05.22. 13:52, srecorder

besnyo-pfitzner-czingali_vacuum_ii_2.jpg

A kortárs elektronikus zenészek hosszú sorát felvonultató első INOTA Fesztiválnak nem csak a zenei műsora különleges: fényművészeti program ekkora méretű ipari komplexum területén és ilyen léptékben még nem jelent meg Magyarországon.

Az Inota Festival RADIATONS című csoportos kiállítása különleges audiovizuális installációk és fényuniverzumok felfedezésére hívja a látogatókat az Inotai Hőerőmű rejtett zugaiba augusztus 31. és szeptember 3. között. Hazai és külföldi fényművészek, 6 ország alkotói, 13 kompozíció, amik együtt egyszeri és megismételhetetlen élményként egy egyedülálló atmoszféra alkotóelemeivé válnak. Általuk az Inotai Hőerőmű egyes térkörnyezetei és a nézők változó reflexiói egyszerre meglepő és megnyugtató, meditatív és transzcendens érzetekké alakulnak. A Turbinacsarnokban, a kazán- és raktártérben, a Japánkertben, a Béke Művelődési Házban, az erőmű területén, annak 1-es számú hűtőtornyában, a 2-es számú kürtőnek pedig a külső felületén olyan látványvilágok teremtődnek, amik hosszú időre beégnek majd a retinába.

A nemzetközi színtéren is aktív hazai kiállítók munkái között meditatív totem, napóra, fénymandala és festménymapping is helyet kap új összekapcsolási lehetőségeket keresve a fény, a tér, a hang és a mozgás között. A névsorban olyan alkotók és kollektívák szerepelnek, mint a Kiégő Izzók, a Monochrome Clack, Karcis Gábor, Vicsek Viktor vagy Borsos Lőrinc. Besnyő Dániel és Pfitzner Áron VÁKUUM II térspecifikus audiovizuális installációja (nyitóképünkön) pedig újra működésbe hozza az Inotai Hőerőmű 1-es számú monstrumát a kürtőben való lét(ezés) és a légüres tér megtapasztalására.

 

Az éjszakai ég is megváltozik az inotai hőerőmű felett

Kari Kola finn audiovizuális művész az elmúlt 20 évben közel 2000 projektet vezetett már számos egyedi helyszínen. Produkciós listáján szerepelt már többek között az UNESCO HQ, a Stonehenge, a Villa de Laak vagy a Saana-hegy. Ezúttal pedig Inotára álmodik egy monumentális fényinstallációt, mely égi magasságokba emelkedik majd. Guillaume Cousin francia művész egy efemer műalkotással érkezik a Turbinacsarnokba: különleges légszobra láthatóvá teszi a levegő mozgását és csakis a kiállítás ideje alatt létezik. A Silence des particules ciklikus módon folyamatosan megtelik majd füsttel, miközben egy pneumatikus szelep megnöveli a belső térfogatát. 

Az olasz fuse* művészeti stúdió az új technológiák alkalmazásával dolgozik az emberi és természeti jelenségek bonyolultságának értelmezésével. Az INOTA Fesztiválon lesz új installációjuk világpremierje, amely egy álmokról szóló archívumra épül, melyet a bolognai és a kaliforniai egyetem kutatói gyűjtöttek össze. A projekt célja, hogy vizuálisan megörökítse az emberi képzelet bonyolult működését az álmodás folyamata során, életre keltve a rejtélyes tájakat és karaktereket, amelyek a tudatalattinkban születnek.

A barcelonai székhelyű, nemzetközi színtéren működő Onionlab, akik többek között a Velencei Biennálén és a világ leghíresebb fényfesztiváljain állítják ki audiovizuális installációikat, egy végtelenített loop performansszal érkeznek: a Termikus című 16 perces show célja, hogy az itt és most pillanatában feltűnő fények, hangok és emberek együttesen generálják újra a Kazántér energiáit elmélyülve a közös tapasztalás szépségében és összetettségében.

_radiations_inota_fesztival_2023.jpg

https://recorder.blog.hu/2023/05/22/futurisztikus_fenyuniverzumok_nyilnak_meg_az_elso_inota_fesztivalon
Futurisztikus fényuniverzumok nyílnak meg az első INOTA Fesztiválon
süti beállítások módosítása