Etyeki padlásról a világűr felé – Magyarradar és EP-premier: SOLKYM

2023.05.11. 10:50, srecorder

01-solkym-lyve-tryo.jpg

Trióvá bővült és új EP-vel debütál a Recorderen a Solkym, amely a Felütés podcastből ismerős Jacsó Miklós egyszemélyes projektjeként indult. A Get your eyes used to the dark az első zenekaros anyaguk, amin az eddigi utazós, sci-fi hatású zene most kicsit rockosabb irányt vett, de továbbra is stílusokon átívelő, zajos űrutazás maradt a trip-hoptól a poszt-rockon át az elektronikus tánczenékig.

Mikor indult: 2020-ban, igazi pandémiás otthonmaradós projektként.

Hol indult: Egy etyeki padlásról indult a világűr felé. Már Pécsig is eljutott.

Tagok, hangszerek: Jacsó Miklós – gitár, szinti // Nagy Dávid – basszusgitár, szinti // Tóth Zoltán – dobok.

Stílus: Sötét, pszichedelikus, zajos space-, poszt- és kraut-rock találkozása elektronikus tánczenékkel.

Hatások: Ez3kiel, Archive, The Oscillation, Madmadmad, Tides from Nebula, Naxatras, Altin Gün, The Comet is Coming.

Kiadó: PLUTO Sound.

Történet: A SOLKYM Jacsó Miklós egyszemélyes produceri projektjének indult, melynek kezdeti célja űrbéli atmoszférák és a pszichedelikus funk keresztezése volt. 2020-ban megjelent az első, S is for Solkym című 5 számos EP, melyet a következő évben már markánsabb számok követtek, amikben a krautrock és a drum’n’bass hatása is felbukkant. A produkció 2022-ben kezdett élőzenekari formát ölteni és még abban az évben koncertezni is kezdett trióként, Nagy Dávid basszusgitáros/szintissel és Tóth Zoltán dobossal. Érdekesség, hogy a csapat minden tagja – különböző években, de – elvégezte ugyanazt a zenei produceri képzést, és bár a SOLKYM rockzenekarnak mondható, mindhárman készítenek elektronikus zenéket is. Legújabb, Get your eyes used to the dark című kislemezük már egy közös munka, a próbateremben összerakott és élő hangszerekkel feljátszott anyag.

Megjelenések: S is for SOLKYM (EP, 2020), P.N.E.s. (Peaceful Nuclear Explosions) (EP, 2021), RYTUS (single, 2022), Get your eyes used to the dark (EP, 2023).

Küldetés: Hallgatóságra találni, akik nyitottak a sokszor improvizatív, különböző stílusok között kalandozó, néhol elszállós, máshol zúzós vagy éppen táncra késztető instrumentális zenékre.

Jövőkép: Még sötétebb, még érettebb közös új zenék írása, fellépések akár Európa-szerte, live session forgatás, fizikai megjelenés és remixek.

Szexepil: A Moog szinti és Miki haja.

 

A SOLKYM LYVE TRYO-t legközelebb most szombaton, május 13-án az A38 Orrstúdiójában lehet megnézni, a galaktikus angol prog-funkos HENGE előtt. Jegyvásárlás, Facebook-esemény. Miki lentebb külön is mesél az EP dalairól, amik között akad poszt-rock is a távolból, zajos, Prodigy-s big beat rock, és döngölő Moog bass-re épülő, a technóval kacérkodó szám is. A stem-masteringért az anorganik mastering felelt.

 

1. Get your eyes used to the dark

Hosszan építkező, szinte triphopnak induló szám, ami poszt-metálba, majd groove-os progrockba csap át. Az egyetlen sor szöveget Csóki Ági mondja, aki LADY/BIRD néven alkot, korábban Mikivel volt egy Lightning Field nevű projektje és nemrég a SOLKYM-mel is színpadra lépett. „Szoktasd a szemed a sötéthez! - Amikor a lemez dalai íródtak, javában zajlottak a választások vagy azok utózöngéi: mocskolódás, pandémia, háború, energiaválság – mindenhonnan a szar ömlött. Arra gondoltam, jobb lesz hozzá szoknunk a sötétséghez, mentálisan és fizikálisan is. Emellett azonban van ennek egy pozitív üzenete is: tanuljunk meg befelé nézni. A dobfelvételek előtti utolsó próbára igyekezve, az első vagy második Turbo-lemez szólt a kocsimban. Aznap összejammeltünk ezt a számot, és pár nappal később felvettük” - meséli Miki a nyitó tételről.

2. we made all these MONSTERS

The Prodigy-t vagy Bloody Beetrootsot idéző big beat elemek noise rockkal és egy kis keleties dallammal keverve. Az első SOLKYM-szám, amiben az alapító Jacsó Miklós mikrofont ragadott. „Igazából utálom a hangomat, nem is terveztem, hogy ezt én fogom nyomni, de felvettem és így maradt. Így őszinte” – teszi hozzá.

3. i-SAW-u

Spacerock, groove-os basszustéma, igazi utazós szám. Ütőhangszereken közreműködik Boltuzits Attila.

4. WWW (waves, winds, whistles)

Post rocknak induló elszállós track, ami egy hidegebb szürkés időben történő tengerparti sétálást örökít meg, innen-onnan érkező hangokkal, zajokkal.

5. Purple Horses

„Nem is tudom, hogy ha ezt a zenét nem élő hangszerekkel játszanánk, akkor milyen EDM irányvonalba tartozva, de ez a leginkább táncolós számunk. A gitártémát ezer éve megírtam és kb. 12 verzióban elkezdtem hangszerelni, de sosem tetszett. Aztán egy próbán elakadtunk és megmutattam a srácoknak, hogy van egy ilyen akkordmenet, hátha van valami ötletük hozzá. Talán Zozó kezdett bele a groove-ba, ami hozta magával Dávid Moogos basszusát és pikkpakk összeállt végre. Olyan lett, amilyennek mindig is akartam, csak ezt magam sem tudtam” - mondja Miki a kislemez záró számáról, ami hangzásában a korai MGMT-t is megidézi.

 

SOLKYM a Facebookon.

Magyarradar és a Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2023/05/11/etyeki_padlasrol_a_vilagur_fele_magyarradar_es_ep-premier_solkym
Etyeki padlásról a világűr felé – Magyarradar és EP-premier: SOLKYM
süti beállítások módosítása