Egy sérelmekkel teli kapcsolatba ragadt pár őrülete – Magyarradar és videópremier: Feed The Mogul

2023.04.28. 09:12, srecorder

feed-the-mogul.jpg

Tavaly jött ki első nagylemezével a nemszarozós, grunge-punkos zenét játszó Feed The Mogul, akik mindig is élő zenekarnak tartották magukat, ezért nemrég belevágtak egy live session sorozatba. Ebből kijött már két szám, most pedig a lemez (egyik) húzódala, az Out of Control debütál, amelyben a Keret tehetségkutatóján, a Kikeltetőn idén nagyot menő Lenkke_ énekel a Mogul frontemberével.

Mikor indult: 2019 az első megjelenés.

Hol indult: Budapest.

Tagok, hangszerek: Ipolyi-Gáts Hunor (ének, gitár); Áldott András (gitár, vokál); Kiss Bors Máté (bass, vokál); Miricz Attila (dob, sakál).

Stílus: grunge-punk.

Hatások: Sok mocskos muzsika – pl.: QotSA, Osees, Wand, Ty Segall, korai R-GO, Idles, Led Zeppelin, Nirvana, KFT, Fuzz és még sokan mások...

Kiadó: szerzői kiadás.

Történet: A Babel feloszlása után Andris és Hunor ötlete volt egy új banda létrehozása, amihez régi spanokhoz nyúltak, így jött Bors és Ati. Az első két évben csak befelé zenéltek, hogy megtalálják az erős metszetet, de 2019-től már kifelé is árad az energia.

Megjelenések: Superfine (2022, album), Self Titled (2020, EP), Hit So Hard (2020, single), Grudge (2019, single), Hit So Hard (2019, single).

Küldetés: Az együtt zenélés-alkotás, a koncerteken való energiaátadás-átvétel már önmagában sokat ad, de a legjobb azt látni, amikor valakit sikerült kilöknünk a langyos vízből és felcsillan a szeme. Így azt mondanám, hogy ha van küldetésünk, az valahol a következő dolgok mentén lehet: hatással lenni másokra, erőt sugározni, más perspektívát nyújtani stb.

Jövőkép: Ugyanezt akarjuk tovább csinálni magyarul és angolul is, persze teret hagyva a zenekari evolúciónak. Minél több anyagot szeretnénk kiadni, és minél jobban ráérezni aktuálisan egymásra, és arra, hogy mit akarunk átadni koncerteken, és a lemezeken egyaránt. Jó lenne vinylre kiadni az anyagokat.

Mellékprojektek: Többünknek van szólóprojektje készülőben, de még nem lőjük le a poént.

Szexepil: A szagunk.

Legnagyobb eredmény, elismerés: Dicsért minket pár neves száj, sikerült pár tehetségmutogatón kifejezetten jó eredményt elérni, de mégis inkább első lemezünket mondanám, amit olyan emberekkel, és úgy sikerült létrehozni, ahogy azt elképzelni se tudtuk előtte – a fogadtatás pedig erősen pozitív, amiből a mai napig folyamat kapunk.

 

Hunor az Out of Controlról: Ez a dal egy sérelmekkel teli kapcsolatba ragadt pár őrületét mutatja be. Anno egy kis szutyok gitárkombón kezdtem el írni, ami sajnos belehalt az erőlködésbe, de az alapkoncepciót megadta zeneileg. A skacok rögtön ráéreztek és mindenkitől jöttek ötletek. A szöveg témája is ekkortájt kezdett kialakulni, amiből egyértelműen következett, hogy ez egy „duett”, így hát Lenkke_ -hez fordultam, hogy befejezzük az éneket. Az ő közreműködése tette teljessé – benne megvan az az íz, ami ehhez a perszónához kell.

Lenkke az Out of Controlról: A dal egy elképzelt szituációt mutat be, amelyben könnyű volt belehelyezkednem a sértett perszónába. Amilyen érzéseket felveszek, azokat a zene lendületessége által rögtön ki is tudom adni. Nagyon jó a srácokkal zenélni, energikusak és nagyon egyben vannak. A hangzásvilág is kohézióban áll a dal témájával. Ez nagyban segíti az átélést és a belehelyezkedést. Jó érzés, hogy teret hagytak nekem, éreztem a szabadságot a közös munka alatt. A most megjelenő felvétel előtt pár nappal elkiabáltam a hangom egy jamen, ezért a live nem teljesen tükrözi, ami a koncerteken szokott történni. Érdemes élőben is lecsekkolni május 5-én, ahol amúgy még ezen kívül egy-két dalban vokálozok.

Hunor a live sessionről: Ezt a hat dalos live sessiont – amelynek dalai péntekenként jönnek ki, és az Out of Control a harmadik a sorban – sok kedves cimboránk segítségével sikerült összehoznunk. Vastag Gábornál vettük fel a Sounday Studioban. Itt rögzítettük a Superfine c. lemezünket is, amit egyébként szintén egyben játszottunk fel (az éneket leszámítva), így szinte otthon voltunk.

feed-the-mogul-studio.jpg

Vasti mellett Tárkányi Áron segített a hang felvételében, akik a lemezen is dolgoztak velünk. A kamerák elrendezéséért, fényelésért, és még megszámlálhatatlan ötletért Bikali Sándor (Sandor Bikali Photography) felelt, akinek már eddig is sokat köszönhettünk, és most megint nagyon odatett operatőrként is. Operatőrnek még Szabó Zoltánt (Elderwood Films) vittük magunkkal, akivel egyébként anno az Open Music Channelen keresztül barátkoztam össze. A dalok keverését Andrisunk csinálta (Áldott András - gitár, vokál), aki amúgy az első anyagainkat is keverte, a videó utómunkát pedig én.

 

A Feed The Mogul május 5-én játszik a Gödörben az Alone in the Moon és a grungeos-alterrockos Bonilevine társaságában, ahova viszik magukkal Lenkke_-t több másik dalban is vokálozni. Jegyvásárlás, Facebook-esemény.

 

Feed The Mogul a Facebookon. Instagramon. Bandcampen.

Fotók: Bikali Sándor.

Magyarradar és a Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2023/04/28/magyarradar_es_videopremier_feed_the_mogul_lenkke
Egy sérelmekkel teli kapcsolatba ragadt pár őrülete – Magyarradar és videópremier: Feed The Mogul
süti beállítások módosítása