Táncolható posztpunk éteri énekkel – Magyarradar + premier: NANANA

2023.04.21. 07:56, srecorder

nanana01.jpg

Már első dalát játszották külföldi rádiók, márciusban pedig (a Soviet Monday-jel közös) teltházas koncerttel debütált a Turbinában a Quiet Kid & The Speakers tagjait is soraiban tudó NANANA. A poszt-punkba, indie-rockba, darkwave-be és pszichedéliába hajló együttes új dala súlyos témát feszeget: az emigrációval járó érzelmi káoszt és feloldhatatlan kételyeket.

Mikor indult: 2023. január.

Hol indult: Budapesti alapítás erős észak-kelet-magyarországi gyökerekkel.

Tagok, hangszerek: Timári Lotti – ének, szintetizátor, Cseh Dániel – dob, Demeter András – basszusgitár, Hosszú Levente – gitár, Fülöp László – gitár.

Stílus: Táncolható posztpunk éteri énekkel.

Hatások: Nyugati és keleti posztpunk zenekarok, úgymint a Fontaines D.C., Preoccupations, Wolf Alice vagy a Peremotka/Перемотка. Az énekre pedig nagy hatással van a világzene is.

Kiadó: -

Történet: A NANANA egy öttagú posztpunk zenekar, amely 2023-ban alakult Budapesten.  A zenekar tagjai hosszú éveken át játszottak együtt más formációkban, mielőtt úgy döntöttek, hogy közösen hoznak létre egy új együttest. Első daluk, a melankolikus Release februárban jelent meg, amelyet az energikus dühvel fűtött Timber követett márciusban. Debütáló koncertjük februárban volt a debreceni Nagyerdei Víztoronyban, márciusban pedig Budapesten is bemutatkoztak, méghozzá egy teltházas koncerttel a Turbinában.

Megjelenések: 2023. február - Release (első single), 2023. március - Timber (második single és első videoklip), 2023. április - megjelenik a harmadik single Take off címmel (videoklippel). A negyedik single, a Coming Home májusra várható.

nanana05.jpg

Küldetés: Sokszor nehéz szavakba önteni mindazt, ami a hét mindennapjaiban ér minket, legyen az öröm, félelem, vagy valamitől való megszabadulhatatlan szorongás. Mindenki máshogy tudja ezeket felszínre juttatni. Mi a saját belső megéléseinket ebben a biztos baráti és támogató környezetben szublimáljuk. A zenekar neve egyszerűségével és már-már banálisságával próbálja megtörni az amúgy szavakban nehezen kifejezhető érzéseinket, ezzel ellensúlyozva a dalainkban gyakran megtalálható melankolikusságot. Szeretnénk, ha a koncertjeinkről valamilyen többletet tudnának hazavinni az emberek.

Jövőkép: Rövid távú jövőkép kapcsán fontos említésre érdemes dolog a májusban megjelenő negyedik single, a Coming Home, valamint az Aurórás koncertünk a görög Lia Hide-dal. Emellett nyár elején az A38-on is játszunk. A májusban megjelenő Coming Home a februári stúdiózásunk utolsó dala, úgyhogy nyáron szeretnénk ismét stúdióba vonulni és megint felvenni legalább 3 dalt. Nagyon örülnénk, ha a közeljövőben minél többet koncertezhetnénk az itthoni közönség előtt, és minél több városba eljuthatna a NANANA, de nagy vágyunk hosszútávon az, hogy külföldön is megmutathassuk magunkat.

Mellékprojektek: Polgári állások.

Szexepil: Később döntjük el.

Legnagyobb eredmény, elismerés: Meglepetésünkre első dalunkat, a Release-t megjelenése után pár nappal több külföldi rádió is játszotta. Ami még ennél is felemelőbb érzés volt, hogy a márciusi budapesti debütáló koncertünkön teltház előtt játszhattunk a Turbinában. Na meg tök jó, hogy a Take off a Recorderen premierezik!

A Take offról: A NANANA harmadik dala, a Take off egy mélyen személyes és egyszerre nagyon is általános dilemmát boncolgat. Mikor jön el az a pont az ember életében, amikor a társadalmi problémák és az egzisztenciális szorongás hatására elhatározza magát, hogy hátrahagyja a hazáját és a szeretteit, és megpróbáljon idegenként új életet kezdeni egyedül egy új országban. Erre a belső megküzdésekkel, megválaszolatlan kérdésekkel teli utazásra invitál minket a Take off.

A zenekart legközelebb Budapesten az Aurórában nézhetitek meg május 18-án (Facebook-esemény), majd június 6-án az A38-on (JegyvásárlásFacebook-esemény).

 

A NANANA első dala, a Release:

Első klipdaluk, a felszabadultan dühös, klímaszorongásos Timber:

 

Spoti-playlist a NANANA legfontosabb inspirációival:

 

NANANA a Facebookon. Instagramon.

Fotók: Siteri Nóra.

Magyarradar és a Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2023/04/21/tancolhato_posztpunk_eteri_enekkel_magyarradar_premier_nanana
Táncolható posztpunk éteri énekkel – Magyarradar + premier: NANANA
süti beállítások módosítása