Szerezz zenét némafilmhez!

2023.04.04. 13:42, srecorder

2nap_eichner_hanna-00373_1_1.jpg

A régi mozik hangulatát idézi meg a Némafilmhez filmzenét! pályázat, ahol a filmvetítést élő zene kíséri, és a zenészek régi magyar némafilmekhez alkothatnak kísérőzenét. A pályázat idén először külföldi alkotók számára is elérhető.

A Művészetek Völgye és a Nemzeti Filmintézet pályázatra az alkotók két magyar némafilm 3-4 perces részleteihez írt zeneművel jelentkezhetnek. A zenének a cselekményt szorosan követnie kell, azt aláfestve, hangsúlyozva. A szakmai zsűri a filmrészletre írt zenéket bírálja el és filmenként két, azaz összesen négy alkotást juttat tovább a döntőbe. A kiválasztott zeneszerzők lehetőséget kapnak arra, hogy a teljes film zenéjét megírják és filmvetítéssel egybekötve, élőben mutassák be a művüket a 32. Művészetek Völgyében, július 21. és 30. között.

A Veszprém Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa által támogatott Művészetek Völgye idén kibővíti a pályázók körét az EU tagállamok zeneszerzőire, így az EU teljes területéről várnak pályázatokat. A fellépési lehetőségen túl az első két helyezett pénzjutalmat is kap, továbbá a legjobbnak ítélt alkotás szerzőjétől a Nemzeti Filmintézet megvásárolja a művek jogát és az általa megírt zenével kerül fel a film a FILMIO felületére.

A két kiválasztott némafilm-részlet a Dódi karrierje és a Mackó úr kalandjai, kettő, százévesnél is öregebb remek bohózat, amelyekben szerepet kap a Balaton is. A filmeket négyfős szakértői zsűri bírálja majd el: Kurutz Márton, a Nemzeti Filmintézet gyűjteményi és kutatási menedzsere, Pacsay Attila zeneszerző, Sárik Péter zongoraművész és Zsoldos Dávid, a Papageno alapítója. A pályaműveket április 10-ig várják.

A pályázati felhívás ezen a linken érhető el, a jelentkezési lap pedig ide kattintva található.

https://recorder.blog.hu/2023/04/04/szerezz_zenet_nemafilmhez_muveszetek_volgye
Szerezz zenét némafilmhez!
süti beállítások módosítása