Márciusban Budapestre költözik a franciák legmenőbb jazzfesztiválja

2023.03.14. 17:32, srecorder

ann-oaro_1-1.jpg

Az európai jazz legjobbjai, máshol nem látott kollabok, és formabontó produkciók egész sora érkezik március 22. és 25. között a Jazzdorra. A strasbourgi jazzfesztivál több mint 35 éves története során először költözik Budapestre, az Opus Jazz Clubban jó páran fellépnek a francia jazzhez ezer szálon kötődő BMC magyar és nemzetközi kiválóságai közül.

A holland Sanne Rambags az európai jazz egyik legizgalmasabb tehetsége, aki még mindig csak 28 éves, de már jó ideje nagyformátumú énekesnőnek számít. Rambags izgalmasan emeli be az éteri dreamfolkot a jazzbe, miközben szavak nélkül is képes úgy improvizálni, hogy az egészen más dimenziókba repít. Budapestre a Twigs nevű trióval érkezik, amit a francia jazz megkerülhetetlen alakja, Vincent Courtois csellista alapított; zenekaruk a keresett svájci dobossal, Julian Sartoriusszal vált teljessé. A BMC-nél megjelenő lemezük bensőséges, dalközpontú kamarajazzét itt mutatják be először.

A Jazzdor Fesztiválon minden este két koncertet hallhat majd a közönség, és a dupla lemezbemutatót hozó nyitónap másik előadása sem kevésbé különleges. Generációjának kiemelkedő hegedűse, Clément Janinet a free jazz egyik alapító atyja, Ornette Coleman szaxofonos szellemében alkot, innen kölcsönöztek nevet is a zenekarnak: O.U.R.S., azaz Ornette Under Repetitive Skies. A repetitív égbolt a kortárs amerikai minimalizmus hőseit takarja, de a kvartett az afrikai transzzenékből is szívesen merít, és az elszállt, intenzív rockolástól sem tartózkodik. Az estén a BMC-nél 2022 őszén megjelent nagylemezükről szemezgetnek. Opus Jazz Club, 2023.03.22. Jegyvásárlás, Facebook-esemény.

 

Sokkolóan, bátran személyes zenét játszik Ann O’aro, aki szülőszigetének, Réunionnak a zenei hagyományát, a maloyát ápolja. De úgy, hogy abban semmi poros nincsen: O’aro mellbevágó erővel énekli ki magából traumáit (például az apai incesztust a Kap kapban), tabukat dönt le és sebeket gyógyít be. A „Réunion hangjaként” is emlegetett énekes, ütőhangszeres, költő, táncos és harcművész zenéje megtévesztően egyszerű, perkusszív alapokra épül, mégis minden benne van, amitől elemi erejűvé válhat. A mauritiusi sega hagyományos ritmusait is újragondoló O’aro a triójával érkezik az Opus Jazz Clubba.

Az év egyik legjobban várt kollabja Gadó Gábor és Harcsa Veronika közös lemeze, amiről Veronika már a tavaszi előbemutató kapcsán is mesélt nekünk. Szextettjük rendhagyó módon ötvözi a klasszikus zenét a jazz-zel: a gitár (Gadó Gábor), trombita (Laurent Blondiau), szaxofon (Ávéd János), hegedű (Csermák Éva), cselló (Zétényi Tamás) és ének (Harcsa Veronika) felállású zenekarban például nincs ritmusszekció, vannak viszont gyors, virtuóz dallamok, meglepő Händel-, Bach- és Hiromi Kikuchi-hatások, és a mindenben jelenlévő isteni minőség, amit egy 12 ezer éve élt sámánasszonyról szóló dalban, a címadóban (Shekinah) énekel meg Harcsa Veronika. Opus Jazz Club, 2023.03.23. Jegyvásárlás, Facebook-esemény.

„ENGEM EZ TART FIATALON” – HARCSA VERONIKA-INTERJÚNK A SHEKINAH-RÓL

A harmadik este főszereplője a Németországban különösen megbecsült Hans Lüdemann és a Transeurope Express, akik a BMC On the Edges című sorozatában Európa határterületeiről hívnak meg zenészeket, hogy közösen fedezzék fel a kiszemelt terület zenei világát. A koncertsorozat harmadik részében Olaszország az úti cél: először Lüdemann és az olasz harmonikaművész, Luciano Biondini duója lép színpadra, majd a TransEurope Express zenészeivel szőnek olasz hatásokat mini big band zenéjükbe. Opus Jazz Club, 2023.03.24. Jegyvásárlás, Facebook-esemény.

 

Mi a közös a svéd hippifolkban, a határokat ledöntő avantgárdban, és a minden porcikánkat felszabadító improvizációban? Alighanem ez a Párizsban élő svéd énekesnő, Isabel Sörling titka, akinek dalaiban úgy olvadnak egybe ezek a merőben eltérő zenei hagyományok, mintha ez lenne a világ legtermészetesebb dolga. Legutóbbi albumát (Marfeld) a legismertebb kortárs értelmiségi, Yuval Noah Harari gondolatai ihlették, amelynek zongorára, gitárra és énekszólóra átdolgozott dalait Sörling szólóban adja elő.

A népszerű jazzszaxofonos, Sylvain Rifflet többször is járt már Magyarországon, például a szabadságharcok zenéiből inspirálódó, gyújtó beszédeket lekísérő, BMC-nél megjelent Rebellionsszel, amely minden lehetséges díjat besöpört a franciáknál. Ezúttal tavalyi, személyes hangvételű lemezanyagát (Aux Anges) hozza el a kvartettjével, amin a kimeríthetetlen ihletforrásként szolgáló példaképei előtt tiszteleg Steve Reichtől Moondogig, Abbey Lincolntól Claude Sautet-ig. Rifflet virtuóz és energikus, ugyanakkor érzelmekkel teli zenéje saját bevallása szerint is ezen a lemezen ért a csúcsra. Opus Jazz Club, 2023.03.25. Jegyvásárlás, Facebook-esemény.

https://recorder.blog.hu/2023/03/14/marciusban_budapestre_koltozik_a_franciak_legmenobb_jazzfesztivalja
Márciusban Budapestre költözik a franciák legmenőbb jazzfesztiválja
süti beállítások módosítása