Látható rockzene: hétfőn lesz a Beatkorszak konferenciája

2022.12.07. 17:30, trecorder

fortepan_88414.jpg

A lemezborítók és a koncertplakátok születése, dizájnja, a kezdetleges zenekari merchandising, az első könnyűzenei könyvek és a hazai sztárok arcát a rajongókkal megismertető fotósok is terítékre kerülnek a Beatkorszak konferenciáján a Magyar Zene Háza könyvtárában, december 12-én.

Az NKA Hangfoglaló Program segítségével 2015 óta szervez rocktörténeti konferenciákat a Beatkorszak csapata. Volt már szó a nagy generáció éppen hetvenéves tagjairól, a film és a könnyűzene kapcsolatáról, illetve a rendszerváltás körüli, a rockzenét is érintő átalakulásokról. Legutóbb, Marosvásárhelyen, a határokon túli magyar könnyűzene rendszerváltások előtti történetéről tanácskoztak „Meddig érhetett az ének?” címmel.

A nyolcadik könnyűzene-történeti tanácskozás, amelynek 2022. december 12-én a Magyar Zene Háza könyvtára ad otthont, a rockzenéhez kapcsolódó „társművészeteket” veszi górcső alá. Csatári Bence és Koszits Attila a rendszerváltás előtti lemezkiadás kapcsán elsősorban a borítók megszületéséről beszél majd, amihez Bálint Csaba koncertplakátokról szóló előadása kapcsolódik. Rozsonits Tamás és Kovács László a film és a könnyűzene kapcsolatát feszegetik, amit Bajnai Zsolt rockfotósokról szóló előadása egészít majd ki. Bihari Balázs kezdetleges zenekari merchandising témájú előadása pedig Egri Petra divatról és Jávorszky Béla Szilárd rockzenei könyvekről szóló előadásával alkot egy szekciót.

A konferencián való részvétel ingyenes. Akinek pedig mégsem lesz lehetősége személyesen reszt venni az eseményen, az élőben követheti az előadásokat a Volt egyszer egy beatkorszak közösségi felületén. A szervezők ígérete szerint már a jövő év elején kézbe vehető lesz a konferencia előadásai alapján készült dolgozatokból szerkesztett kötet, ami beszerezhető lesz a Beatkorszak rendezvényein.

Részletes program a konferencia Facebook-oldalán.

Beatkorszak a Facebookon.

Hangőr Egyesület a Facebookon.

(Fotó: Fortepan / Urbán Tamás)

https://recorder.blog.hu/2022/12/07/lathato_rockzene_hetfon_lesz_a_beatkorszak_konferenciaja
Látható rockzene: hétfőn lesz a Beatkorszak konferenciája
süti beállítások módosítása