„Szintet lépek, tépek, szia, anya” – Magyarradar + premier: Sisi

2022.10.21. 10:58, srecorder

sisi-manifesto.jpg

„A magyar hiphopban (is) nagyon kevés a nő, pláne a fiatal, pláne az olyan, aki annyira multikulti, hogy első számának a címe egy arab szó. Ez Sisi, aki az év elején debütált a Yallával, márciusban jött ki a második, talán még vagányabb és szellemesebb száma” – írtuk a nyáron Sisiről, aki múlt héten a Legjobb performanszért járó díjat is megnyerte a KlipszemlénKezeket fel-lel. Most pedig legújabb számával, a melankolikusabb hangzású Manifestoval a Magyarradarunkban is bemutatkozik.

„A Manifestot leginkább az életem egy megpróbáltatásokkal teli, mégis az egyik legboldogabb időszaka ihlette, tipikusan, amikor az ember úgy érzi, a dolgok nem feltétlenül festenek jól, mégis mer bízni abban, hogy a jövő mást tartogat. A Manifestoban az elejétől a végéig bizonyos hangulatok váltják egymást, ezzel reprezentálva a magasabb és mélyebb életszakaszaimat. Azon voltunk produceremmel, Biksi Gáborral, hogy a hallgatókat jó értelemben egy kisebb érzelmi hullámvasúton vigyük végig. Hasonlóan, mint amikor egy rideg közegben az inspiráció egyféle reménysugárként érinti az embert” – mondja Sisi a dalról, amelyhez Makk Vata rendezett klipet.

Mikor indult: 2021-ben.

Hol indult: Ausztria.

Tagok, hangszerek: Bár esetenként egy-egy hangot és nüanszot szeretek saját hangszerrel felvenni, elsősorban dalszövegíróként tekintek magamra, és mivel rapben utazom, rendszerint nincs túl sok élő hangszer a dalaimban. Hiszek abban, hogyha egy producer és egy művész közös cél érdekében összedolgozik, fel tudják úgy használni a kreatív energiáikat, hogy libabőrt keltő hatást érjen el az adott dal.

sisi_pr2.jpgStílus: Minden, ami hiphop, az old school undergroundtól kezdve az autotune-ban gazdag new wave trapig. Szeretek új irányzatokkal kísérletezni, de alapvetően a rap világában érzem magam otthon.

Hatások: Már 12-13 évesen rengeteg időt töltöttem a nagybátyám különböző 50 Cent-, DMX- és Eminem-válogatásainak hallgatásával, majd felfedeztem Missy Elliot és Gwen Stefani albumait, és már akkor elkezdtem teljesen elmerülni a hiphop világába. Magával ragadott, teljesen azonosulni tudtam a kultúrával.

Kiadó: Escape Plan Recordings.

Történet: Nagyjából másfél éve tekintek hivatásként az előadóművészetre, mert bár egészen gyerekkorom óta mindig lekötöttek az ütemek és fiatal tinédzser korom óta érdekel a szórakoztatóipar, csak később jött az elhatározás. Ausztriában éltem 2020-ban, amikor az első szerkezetileg teljes dalaimat megírtam, de ekkor ez még csak önkifejezés volt, nem mertem semmit publikálni, túlságosan tartottam a negatív kritikáktól. Egy-egy megrázó esemény – köztük egy közeli barátom elvesztésének – hatására aztán az élet arra sarkallt, hogy ne féljek önmagam lenni, alkossak szabadon, mert minden múlandó. Sok időbe és ellenállásba telt tehát, mire volt bátorságom kijelenteni, de végül eldöntöttem, hogy „márpedig én ezt fogom csinálni”. 2021-ben mikrofont ragadtam és felvettük az első demóinkat. Ekkor elkezdődött egy tanulási folyamat, ami egyre közelebb hozott a művészethez és a szakmához egyaránt.

Megjelenések: Yalla, Kezeket fel, MagasLow, Manifesto.

Küldetés: Küldetésemnek érzem, hogy képviseljem a hozzám hasonlóan magukat valamilyen szinten különcnek vagy szokatlan jelenségnek érzőket, és szeretném élettapasztalataimmal másokat inspirálni és lehetőleg szórakoztatni is.

Jövőkép: Szeretnék mindig nyitott maradni az új dolgokra, ami megmozgat, mosolyt csal az arcra, vagy épp elgondolkodtat. A hosszú távú cél, hogy ugyanazt csináljam, mint eddig, amíg csak örömömet lelem benne, és amíg úgy érzem, a hiphopkultúrához hozzáadhatok valamit.

Mellékprojektek: Egy hazai ruhamárkával – aminek nagy kedvelője vagyok – belekezdtünk egy szuper együttműködésbe.

Szexepil: Szeretek érzéseket átadni vicces, ironikus szófordulatokkal. Ha pedig valaki ismer, tudja, hogy az angol-magyar szókombinációim a hétköznapokban is csípőből jönnek.

Legnagyobb eredmény, elismerés: Eddigi legnagyobb eredményeim közé tartozik a 6. Magyar Klipszemlén szerzett Legjobb performansz-díjam. Különösen nagy elismerés a szakma korszakalkotóival egy lapon említésre kerülni, díjat nyerni pedig már csak hab a tortán, és megerősítése annak, hogy jó úton járok és folytatnom kell gőzerővel.

Sisi a Facebookon. Instagramon. TikTokon.

headerfotó: Makk Vata

Magyarradar és a Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2022/10/21/magyarradar_premier_sisi
„Szintet lépek, tépek, szia, anya” – Magyarradar + premier: Sisi
süti beállítások módosítása