Fesztivál a fesztiválban – könnyűzenei programok a Liszt Ünnepen

2022.10.01. 09:59, Recorder.hu

liszt_bcnr_650.jpg

Az október 7-én startoló Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál több önálló programsorozatnak is otthont ad, amik a fesztivál égisze alatt valósulnak meg. Míg a Margó és a BUSH már bejáratott márkának számítanak Budapest kulturális életében, az Isolation Budapest a fesztivál keretében debütál.

Az Akvárium Klub és a Liszt Ünnep közös szervezésű fesztiválja, az Isolation Budapest napjaink legizgalmasabb produkcióit és a nemzetközi underground zenei szcéna legjavát vonultatja majd fel október 15-én. Érkezik a Westerman, amelynek debütáló albuma rögtön Elton John kedvenc lemezei közé került, és itt lesz a The Times által 2021 legizgalmasabb új zenekarának kikiáltott Black Country, New Road (a nyitóképen). Fellép a tíz évvel ezelőtt az A38 egyik legjobb koncertjét adó dán Efterklang, és a sötét, intim balladái miatt Kelet-Európában hatalmas népszerűségnek örvendő Michelle Gurevich is. A Volt Lokál többek közt olyan feltörekvő előadóknak ad majd helyet, mint a Rolling Stones szerint Kanada legnagyobb reménységének számító Charlotte Cornfield, a Current Joys-szal közös lemezt kiadó BOYO és a Boy Pabloval közös dalt jegyző svéd indie-pop előadó, Jimi Somewhere. Az Isolation Budapesten adja első magyarországi koncertjét Danny Lee Blackwell pszichedelikus garázsrockot játszó zenekara, a Night Beats, valamint az idei Glastonburyn is fellépő THE GOA EXPRESS is.

liszt_efterklang_650.jpg

/ Efterklang

Bár az olvasás alapvetően magányos műfaj, a 2011 óta minden évben visszatérő Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár igazi közösséget kovácsolt az elmúlt évek során, ahol az író, a könyv és az olvasó rendhagyó szerzői esteken, koncerteken és felolvasásokon találhat egymásra. Idén a fesztivál új helyszínre költözik: október 13. és 16. között a Millenárison, a Nemzeti Táncszínház tereiben várja a közönséget. A négynapos programsorozatot pedig irodalmi ihletésű könnyűzenei koncertek teszik teljessé. A Magashegyi Underground koncertjein a kezdetek óta helyet kaptak a versfeldolgozások, Parti-Nagy Lajostól vagy Závada Pétertől, de dolgoztak már Szabó T. Annával is. Mostani koncertjük gerincét Tóth Krisztina költő-írónő verseire született dalok adják majd, amelyek most először bakelitlemezen is elérhetőek lesznek. A Fran Palermo dalszerző-énekese, Henri Gonzo is a kortárs magyar irodalomhoz nyúlt ihletért új projektje, a Papírsárkányok dalainál, melynek eredményeként pályafutása során először születtek a tollából magyar nyelvű dalszövegek: ezeket hallhatja most a Margó közönsége. A Tolsztoj-karakterről elnevezett Platon Karataev népszerűsége 2016-os feltűnése óta meredeken ível felfelé. Két angol nyelvű korong után az év elején jelent meg első magyar nyelvű dalokat tartalmazó albumuk, a Partért kiáltó, amelyből most első kézből hallhat élőben a Margó közönsége.

liszt_platon_650.jpg

/ Platon Karataev

Idén már hetedik alkalommal hozza össze a régió zeneiparának képviselőit a keleti blokk klubfesztiválja, a Budapest Showcase Hub vagy röviden a BUSH. Az ezúttal a Liszt Ünnep keretében megrendezett sorozaton október 19. és 21. között tizenkét ország előadói töltik meg zenével Budapest klubjait, a szakmai konferenciára pedig – melynek bázisa ismét a Fészek Klub lesz – a nemzetközi és a hazai szcéna legjobb szakemberei érkeznek.

liszt_ivan_650.jpg

/ Ivan Dorn

Jegyvásárlás, további információ.

Liszt Ünnep a Facebookon.

https://recorder.blog.hu/2022/10/01/fesztival_a_fesztivalban_konnyuzenei_programok_a_liszt_unnepen
Fesztivál a fesztiválban – könnyűzenei programok a Liszt Ünnepen
süti beállítások módosítása