Határfeszegető, nagyhatású elektronikuszenei producer - Alva Noto a Magyar Zene Házában

2022.09.29. 16:00, trecorder

52_alva_noto_d_nicron_by_alberto_novelli_veglegeskep.jpg
(X) A Magyar Zene Házában október 16-án koncertet adó Alva Noto már lassan három évtizede az experimentális, glitches, elektronikus zene egyik jelentős képviselője, aki vizuális művészként a fellépéseit nemcsak a hangok, hanem a megjelenő képi elemek segítségével teszi teljes élménnyé. A microsound, idm, glitch, ambient, drone, minimal techno kulcsszavakkal megfogható producer rengeteg meghatározó lemezt készített, a raster-noton lemezkiadó társalapítójaként óriási a hatása az említett műfajokban és persze sokan ismerhetik A visszatérő című Leonardo DiCaprio-film zeneszerzőjeként is.

A berlini székhelyű Carsten Nicolai a kilencvenes évek óta aktív az elektronikuszenei színtéren, a nagy úttörő veteránok egyike, aki persze leginkább Alva Notóként ismert. Eleinte nagyobb hatású volt lemezkiadóként, mint előadóként, hiszen az általa alapított NOTON lemezcég is jelentős volt, de amikor összeállt egy másik kortárs labellel, akkor raster-notonként a minimalista elektronikus zsáner egyik meghatározó lemezcégévé nőtték ki magukat. Ezzel párhuzamosan Alva Noto hangokkal játszó, microsoundos, glitches lemezei is egyre jobbak és nagyobb hatásúak lettek. A 2000-es évek elején számos remekművet alkotott, és a japán elektronikus zenei úttörő együttesből, a Yellow Magic Orchestrából ismert Ryuichi Sakamotóval is ekkor kezdett elektroakusztikus csodalemezeket kiadni. Párosuk odáig jutott, hogy A visszatérő című film zenéjével Golden Globe- és Grammy-jelölésig vitték. A nagyon termékeny producer vizuális művészként is nagynevű, így fellépésén egyszerre két irányból is tesztelhetjük befogadóképességünket.

Az est során fellép még Olejnik Zsolt budapesti zeneszerző és elektronikus művész is 2001 óta aktív Nicron nevű projektjével, amellyel minimalista hangkompozíciókat alkot.

Alva Noto | Nicron
2022. október 16.
Magyar Zene Háza

Fotó: Alberto Novelli

Jegyvásárlás és további információk.

Facebook-esemény.

Alva Noto egy friss projektje...,

... amit Carsten Nicolai el is magyaráz:

Nicron pedig Alva Notót (is) játszik:

https://recorder.blog.hu/2022/09/29/hatarfeszegeto_nagyhatasu_elektronikuszenei_producer_alva_noto_a_magyar_zene_hazaban
Határfeszegető, nagyhatású elektronikuszenei producer - Alva Noto a Magyar Zene Házában
süti beállítások módosítása