IV. Óbudai Világzenei Hét a KOBUCI Kertben október elején

2022.09.23. 17:59, trecorder

boban_img_7221_j.jpg
(X) Öt nap, tíz zenekar, négy ország kultúrája és minden, ami a világzenéből a KOBUCI Kert számára ma fontos – október 4. és október 8. között kerül ismét megrendezésére a világzene óbudai szigeteként emlegetett koncerthelyszín tematikus fesztiválja, a IV. Óbudai Világzenei Hét. A meghívott művészek névsora ezúttal is magáért beszél, régi ismerősökkel, kiváló hazai és nemzetközi muzsikusok közreműködésével, a peremműfaj ünnepével köszön el tizennegyedik évadától a KOBUCI Kert.

Október 4-én a Dalinda énekegyüttes hölgykoszorúja a magyar autentikus népdaléneklés hagyományaival nyitja meg a fesztivált. Utánuk az Ötödik Évszak melankolikus romantikája egy olyan Budapestet idéz meg, ahol egyszerre átélhető a magyar népi hagyomány szellemisége és a párizsi szalonok világa.

A szlovák-moldáv Pacora Trio kelet-közép-európai etnojazzt játszik, a magyarországi Ifjú Szivek Traditional String Quartet egy alapvetően magyar népzenét feldolgozó négyes. A Pacora tapasztalt, virtuóz hangszeresei a népzene és a jazz nyelvével játszanak, miközben használják a romániai cigánymuzsikusok, a lautarok zenei hagyományát is. A világhírű pozsonyi táncszínház kísérőzenekaraként működő Ifjú Szivek String Quartet szintén mesterien játssza a Kárpát-medence népzenei anyagát, de repertoárjukon számos komponált darab is szerepel. Hogy mi történik, ha találkoznak és közösen feledkeznek bele az együttzenélés örömébe, kiderül október 5-én, szerdán este.

ifju_szivek_pacora.jpg/ Ifjú Szivek Traditional String Quartet - Pacora

Október 6-én hagyományos táncházsorozatát a fesztivál keretében zárja a KOBUCI, méghozzá erdélyi barátok közreműködésével. Magyarpalatka leghíresebb prímása Martin Florin Kodoba egy semmihez sem hasonlítható zenei hagyományt idéz meg, ami a táncházmozgalomban olyannyira kedvelt mezőségi táncok legautentikusabb kísérőzenéjének számít. A moldvai táncház házigazdája a Rézeleje zenekar lesz.

Október 7-én, pénteken az este az egyik legeredetibb, legnépszerűbb, tradicionális cigányzenét játszó zenekar, a Parno Graszt lép színpadra. A közel 30 éve létező bandát 2019-ben a World Music Chart Europe 3. helyére szavazták be a szakértők, világszínvonalú előadásmódjukat immár senkinek sem kell bemutatni, a KOBUCI-ba pedig hazajárnak zenélni a paszabiak. A dél-magyarországi térségben élő magyarok, a bolgárok és a cigányok muzsikájának hatását is magán hordozó délszláv tamburazenét, valamint a Balkán sűrűbb zenei hagyományát a Babra fogja képviselni.

parno_3.jpg/ Parno Graszt

Szombaton egy szabadkai zenészekből álló, harmonika, nagybőgő és dob alkotta trió, a ContraBayando nyitja az estét. A klasszikus francia sanzonok, a század eleji jazz- és gypsy swing-dallamok, tangók, rumbák, bossa novák és keringők finoman újragondolt, autentikus megidézése egy bohém világot tár elénk.

A fesztivál záróakkordja immár hagyományosan a Boban Marković Orkestar koncertje lesz. „Első trombita”, „Arany trombita”, „Legjobb zenekar”, „Legjobb koncert”, „Trombita mestere” – az alapító-névadó trombitavirtuóz Boban Marković vezetésével a zenekar szinte minden szakmai elismerést besöpört. A Kusturica-filmeknek, kivételes előadásmódjuknak és leginkább euforikus koncertjeiknek köszönhetően a dél-szerbiai Vladicin Hanból származó 13 muzsikus teszi átélhetővé, hogy a világzene milyen gazdag és hatalmas közösségteremtő erővel bír ma is a könnyűzenei palettán.  

További információ, jegyek ITT.

Facebook-esemény ITT.

A teljes program:

október 4. 19:00

Dalinda

Ötödik Évszak

október 5. 20:00

Ifjú Szivek String Quartet – Pacora Trio (SVK)

október 6. 19:00

Szezonzáró táncház

Rézeleje Fanfárosok

Magyarpalatkai Banda (ROM-HUN)

október 7. 20:00

Babra

Parno Graszt

október 8. 19:00

ContraBayando (SRB-HUN)

Boban Marković Orkestar (SRB)

 

https://recorder.blog.hu/2022/09/23/iv_obudai_vilagzenei_het_a_kobuci_kertben_oktober_4_es_8_kozott
IV. Óbudai Világzenei Hét a KOBUCI Kertben október elején
süti beállítások módosítása