30 év börtönre ítélték R. Kelly-t

2022.06.29. 23:36, srecorder

rkelly.jpg

Tavaly szeptemberben bűnösnek találta egy New York-i esküdtszék R. Kelly-t zsarolás és nyolcrendbeli szexkereskedelem vádjában, most pedig a szövetségi bíróság 30 év börtönre ítélte az énekest. Kelly-t minden vádpontban bűnösnek mondta ki a bíróság.

„Ezeket a bűnöket előre és gondosan eltervezte és rendszeresen megvalósította majdnem 25 éven keresztül. Azt tanította ezeknek a nőknek, hogy a szerelem az rabszolgaság és erőszak” – mondta Ann M. Donnelly bíró az ítéletében. Kelly-t 2019 júliusában tartóztatták le az otthona előtt, miután új nyomozást rendeltek el az abban az évben bemutatott dokumentumsorozat, a Surviving R. Kelly hatására. A tárgyalást többször is elhalasztották a járvány miatt, végül 2020 júliusában az énekes ártatlannak vallotta magát a bíróság előtt. A mostani tárgyaláson összesen 45 ember tett tanúvallomást, köztük kilenc nő és két férfi számolt be szexuális, fizikai és érzelmi abúzusról. Az egyik nő Patkányfogóként jellemezte Kelly-t, aki a hírnevével és a pénzével elcsábította a gyerekeket, hogy aztán a saját szexuális céljaira használja őket. „Már nem azok a kizsákmányolt emberek vagyunk, mint egykor” – tette hozzá.

Az énekes ügyvédje tíz év börtönt kért védencére, részben arra hivatkozva, hogy Kelly-t magát is szexuálisan zaklatták gyerekkorában; a vád pedig legalább 25 évig terjedő börtönbüntetést akart elérni, de a bíró ennél is szigorúbb volt. Kelly bírósági ügyeinek ezzel nincs vége, ugyanis Chicagóban is tárgyalás vár rá, ahol gyermekpornográfiával és az igazságszolgáltatás akadályoztatásával vádolják. Az R&B énekes már a kilencvenes évek végén bíróság elé került kiskorúval folytatott szex vádjával, és rendszeresen szerepelt a hírekben pedofilvádakkal, gyerekpornó vádjával, illetve az akkor még kiskorú Aaliyah-val kötött illegális házasságával, hogy aztán a 2000-es évek elejétől sorra jelenjenek meg vele kapcsolatban leleplező cikkek. 2002-ben egy szexvideója került nyilvánosságra, amin egy kiskorúval szerepelt; egy 2017-es Buzzfeed-cikk feltárta, hogy R. Kelly szexrabszolgákat tart, amit egy évvel később megerősítettek egy BBC-dokumentumfilmben megszólaltatott szereplők. R. Kelly tagadta a vádakat, sőt, 19 perces dalban mosdatta magát, ám a 2019-es Lifetime-sorozat fordulatot hozott az ügyében.

A mostani New York-i tárgyalás hat hétig tartott, Kelly az egyéb peres ügyei miatt nem szólalt fel alatta. Chicagói tárgyalása augusztus elsején veszi kezdetét.

fotó: Antonio Perez / Chicago Tribune

https://recorder.blog.hu/2022/06/29/30_ev_bortonre_iteltek_r_kelly-t
30 év börtönre ítélték R. Kelly-t
süti beállítások módosítása