Csütörtökön Of The Wand And The Moon az Instantban!

2022.06.21. 10:04, srecorder

otwatm-ylchtwos1.jpg

Tíz év után újra fellép Magyarországon a dán magányfolkos Of The Wand And The Moon a blindblindblind és a Memento Mori szervezésében. Az ezúttal zenekari felállással érkező Kim Larsen előtt meghallgathatjuk Thomas Martin Ekelund indusztriális/dark ambient rítusprojektjét, a Trepaneringsritualent, a csonttörő ipari zakatolással készülő Kollapsot, és a hétéves kihagyás után koncertező magyar Sciviast.

A Kim Larsen vezette Of The Wand And The Moon utoljára 2011-ben, a legendás első Focus Abyssi keretében zenélt Budapesten. A koncert előtt nem sokkal jelent meg a Lone Descent lemez, amely erősen eltért a korábbi neo-folk elemekben gazdag zenei vonaltól. Az aktuális album, a 10 év után, 2021-ben megjelent Your Love Can't Hold This Wreath Of Sorrow ez utóbbi korong világának folytatása. Melankolikus, filmzeneszerű elemek uralják a dalokat, ugyanakkor messze nem háttérzenéről van szó. Kim Larsen magánmitológiája ez, amelyre Hollywood aranykorának hangzása, valamint a 60-as és 70-es évek költői, művészei és lázadói hatottak, mint pl. Serge Gainsbourg vagy éppen Leonard Cohen. A műfaji kategóriákat nehezen tűrő zenét egy interjúban „lone folknak” nevezte a dalszerző és igen, a magány az egyik alapmotívuma ennek a zenei világnak. Rendkívül komplex, sok hangszert és hangszínt felvonultató, súlyosan lírai dalok várják a finomhangolásra érzékeny közönséget, amiket teljes zenekari előadásban hallgathatnak meg az este folyamán.

 

A Trepaneringsritualen is egy belső utat jár be, hasonlóan mélybe ránt, de nem finom költői képekkel és utalásokkal, hanem ősi szimbólumokkal. Így invitálja a hallgatókat ritmikus, atavisztikus, zaklatott mélyálomszerű utazásra. Komor és szigorú poszt-apokaliptikus világ ez; élő fellépései során rituális elemek felhasználásával teremti meg sajátos, sötét légkörét, amit a magyar közönség 2018-ban már átélhetett egyszer az A38 fedélzetén.

 

Zajkeltő hangszerekben a Kollaps sem szűkölködik, kegyetlen, csontig hatoló, minden ízében rideg horizontot rajzol fel. Az összes talált tárgy, legyen az digitális hangfoszlány vagy nagyon is analóg fémhulladék, hozzájárul a nem éppen vidám összképhez. A hazánkban már többször megfordult trió egy szónikus tömegbaleset képét vetíti elénk, amelyre a befogadónak kénytelen minden idegszálával figyelnie. Legújabb lemezük Until The Day I Die címmel, júniusban jelenik meg a Cold Springs Recordsnál.

 

A magyar Scivias a neo-folk színtér egyik nemzetközileg is magasan jegyzett csoportja. Rájuk jellemző módon erre az estére is megújulnak, mind tagságban, mind pedig zeneileg; korábban sem volt és ezután sem lesz két egyforma koncertjük. Zeneiségük az est többi fellépőjétől eltérően keleti hatásokból építkezik, de itt nem a konyhakész miszticizmusra és a lakossági fogyaszthatóságig hígított „keleti bölcsességekre” kell gondolni, hanem egy szilárd fundamentumra, amelynek mély ismerete magabiztossá teszi az alkotókat. A Scivias legutóbb 2015-ben lépett színpadra.

 

Jegyvásárlás. A rendezvény Facebook-oldala.

szöveg: Gátas József

https://recorder.blog.hu/2022/06/21/csutortokon_of_the_wand_and_the_moon_az_instantban
Csütörtökön Of The Wand And The Moon az Instantban!
süti beállítások módosítása