Kedden Gyárfás Attila Quartet Magic Malikkal az Opusban

2022.04.03. 09:14, srecorder

gyarfas-pozsar-hock.jpg

Az elefántcsontparti születésű, Párizsban élő jazzfuvolás-énekes, a reggae- és afrobeat-múlttal is bíró Magic Malik lesz Gyárfás Attila (dob), Hock Ernő (basszusgitár) és Pozsár Máté (zongora) vendége április 5-én az Opus Jazz Clubban. A fiatal dobos-zeneszerző csupán néhány dallamot és ritmust írt meg az izgalmas felállású kvartettnek, onnan rugaszkodnak majd el a totális improvizáció felé.

A jazztanszéken dobolást oktató, tanulmányait annak idején Amszterdamban és Párizsban folytató Gyárfás Attila húszas éveinek egyik nagy példaképe volt Malik Mezzadri: részben azért ment Párizsba tanulni, hogy élőben hallhassa különleges játékát. Malik gyakorta énekel, dudorászik és „morog” hangszerébe, szokatlan megszólalási módok után kutatva. „A külföldi tanulmányaim során nagyon sok olyan jazz standardet és kompozíciót ismertem meg, amikkel itthon nagy valószínűséggel nem találkoztam volna. Ez részben az adott iskola tanárainak és diákjainak beállítottsága miatt van: a hágai jam sessionökön általában egészen más standardek hangzottak el, mint az amszterdami vagy a párizsi örömzenélések alkalmával. Az egyéni hang kialakítása szempontjából is nagyon fontos, hogy sok inger érje a fiatal zenészt. Ha csak 1-2 idol alapján alakítja ki a saját hangját, akkor nagy valószínűséggel csak másolata lesz valamelyik példaképének. Minél szerteágazóbb az érdeklődése, annál több hatás éri, annál több dologból tudja összegyúrni a saját zenei egyéniségét” – ecsetelte Gyárfás egy interjúban a külföldi tanulmányok előnyeit.

Ennek a sokszínűségnek lehetünk tanúi kedden az Opusban, ahol az afrikai zenei gyökereit mindmáig őrző Magic Malik és a magyar zenészek játéka kerül izgalmas kölcsönhatásba. A zenét a pillanatnyi hangulatok és érzelmek fogják szülni, ugyanis nem előre megírt kompozíciókat játszanak, hanem minimális alapból kiindulva rögtönöznek majd. „Bár stilisztikailag mást képvisel, mint amit jelenleg a saját irányomnak gondolok, érzek a játékában egy rendkívül szofisztikált és invenciózus zenei hozzáállást, ami minden alkalommal lenyűgöz, amikor őt hallom” – mondta Malikról Gyárfás Attila.

Jegyvásárlás. A rendezvény Facebook-eseményeA koncert megvalósulását a Petőfi Kulturális Ügynökség támogatja.

 

https://recorder.blog.hu/2022/04/03/kedden_gyarfas_attila_quartet_magic_malikkal_az_opusban
Kedden Gyárfás Attila Quartet Magic Malikkal az Opusban
süti beállítások módosítása