„Érdekes, mély gondolatokat hozni a popzenébe” – Magyarradar és klippremier: aZorka

2022.03.31. 07:35, srecorder

azorka.jpg

Lackfi Dorottya – a költő-író Lackfi János lánya – fiatal énekes-dalszerző, alternatív popos dalait versszerű szövegek, melankolikus és tapadós dallamok jellemzik, és jól konzerválják, milyen most Budapesten élni huszonévesen. Dorottya aZorka projektje egy abszurdan vicces klip kíséretében mutatkozik be a Recorderen.

Mikor indult: 2020-ban debütáltam aZorka névvel, de maga a dalszerzés már akkor legalább két éve a napjaim része volt.

Hol indult: Budapest.

Tagok, hangszerek: Lackfi Dorottya – ének, dalszerzés, Iványi Máté, Kasó Máté – hangszerelés, akusztikus gitár, dob, Rostás Péter – basszusgitár, Perger Péter – elektromos gitár.

Stílus: alterpop.

Hatások: A népzene egyértelműen hatással van a dallamokra, néha a szövegekre is. Viszont ezen felül sose tudtam eldönteni, hogy az ezerféle stílusirányzat közül, amit hallgatok, ki határozhatja meg a zenémet a legjobban. Jorja Smith-től az RHCP-n át Lovasi Andrásig terjedő skálán sokan felelősek az inspirációért.

Kiadó: Ez egy páratlan alkalom minden kiadónak, hogy lecsapjon rám!

Történet: Énekelve nőttem fel, zenész-irodalmár családban, úgyhogy egyszer csak (pár év tanulás és dolgozás után) bekövetkezett a sorsom, és elkezdtem dalokat írni. A koncertezést versmegzenésítésekből, népdalfeldolgozásokból álló akusztikus projekttel kezdtem, de mindig is éreztem, hogy akarok egy szólóprojektet, ami alteresebb, bulisabb, poposabb. Azt is tudtam, hogy kell egy színpadképes álnév, már csak magam miatt is, hogy úgy érezzem, kicsit másik ember lehetek ilyenkor. Így született meg ’aZorka’.

Megjelenések: 2020-ban Pont elég felkiáltással létrejöttem, amiért Mazán Attila barátomnak jár a legnagyobb köszönet (felvételek, producerelés, mix).  Majd 2021 nyarán két új single-ön dolgozhattam együtt Gerendás Danival: Hullámzik és Mielőtt. Ezt követően novemberben Elharapott szavak néven jelent meg az első kislemezem, köszönet Lázár Domokosnak. Káosz című dalom pedig klippel gazdagodott március végére, Szombathy András rendezésében.

Küldetés: Szeretnék érdekes, mély gondolatokat hozni a popzenébe, színesebbé tenni az emberek hétköznapjait. Azt adni, amit én is kaptam a hallgatással. Hosszútávon (azon kívül, hogy minél több emberhez eljuttassam a dalaimat) tervezek majd a zenével terápiás kereteken belül is foglalkozni. Pontosan azért, mert nekem is hatalmas segítség pszichésen a dalszerzés.

Jövőkép: Remélem rengeteg és egyre jobb zenét fogok/fogunk létrehozni, és eljutok majd, ahova el lehet itthon: Sziget, Budapest Park, Müpa stb. Ezen kívül szeretném még jobban megtalálni önmagam a zenélés, koncertezés által. Szóval, csak semmi komoly elvárás, ugye (hehe).

Mellékprojektek: Az elején említett zenés-verses esteket még szoktuk űzni Sinha Róberttel, időnként Lackfi Jánossal kiegészülve.

Szexepil: Szomorú vagyok és kedves, időnként vershez méltó dalszövegeket írok. Érzelmekből nincs hiány.

Legnagyobb eredmény, elismerés: Második helyezést értünk el a Szabad a színpad!-on novemberben. Nemrég pedig majdnem teltházas lemezbemutatót adtunk a Turbinában, elképesztő hálás vagyok azért a koncertért.

 

A tavaly megjelent Elharapott szavak EP Káosz című dalához készült klip itt látható először. Ebben aZorka szó szerint beköltözik a városba: Budapest legkülönfélébb helyein láthatjuk fogmosás, jógázás vagy éppen takarítás közben. Ahogy a dal, úgy a klip is azt mutatja meg, hogy a pörgős mindennapokban egy idő után mennyire komfortzónán belülivé tud válni akár a káosz megélése is. „Az elmúlt hat évem életérzését írja le a dal, mióta a városban élek és önállósodtam. Rengeteg impulzus ért a munkahelyeimen, fősulin, bulikon: ezeken keresztül próbáltam megtalálni magam, több-kevesebb sikerrel. És amennyire energikus tudtam lenni, legalább annyira szanaszét voltam esve. Ahogy a refrénben le is írom, valahol még a komfortzónám is lett ez a káosz. Az üzenetem leginkább azok a sorok fejezik ki, hogy „nem riadunk meg tőle”, mert „úgy tűnik, ez jut egy főre”. A 20-as éveim mantrája ez” – meséli a dalról aZorka.

Ennek megfelelően a klip is ezt a káoszt mutatja be: „A koncepciónk egyrészt azon alapult, hogy szó szerint vettük a „beköltöztem a városba” dalszövegrészletet. Egy sornyi otthoni tevékenységet végeztem Budapest utcáin, a jógázástól a fogmosáson át a takarításig. Szándékosan kicsit abszurd jelenetekre törekedtünk. Másrészt ezek a képek azt is szimbolizálják, ahogyan az ember a saját fejében éli a káoszt: az utcán van, de már az otthoni teendőkön jár a feje, vagy épp már legszívesebben hálóingben terülne el otthon, miközben egy szórakozóhelyen kéne jól éreznie magát.”

A videót az említett Szombathy András készítette, a segédoperatőr Kőrösi László volt. aZorka zenekarával nemrég az Orange stúdiójában vendégeskedett, hamarosan az itt forgatott live session videó is elérhető lesz, május végén pedig új single-lel készül. aZorkával nyáron több fesztiválon is találkozhatunk majd.

aZorka a Facebookon és az Instagramon.

 

Magyarradar és a Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2022/03/31/_erdekes_mely_gondolatokat_hozni_a_popzenebe_magyarradar_es_klippremier_azorka
„Érdekes, mély gondolatokat hozni a popzenébe” – Magyarradar és klippremier: aZorka
süti beállítások módosítása