Járványlemezzel tér vissza az Arcade Fire, de az egyik Butler tesó nélkül

2022.03.26. 14:41, srecorder

arcade-fire_2.jpg

Öt év után ad ki új lemezt a kanadai Arcade Fire, a Radiohead-producermágus Nigel Godrich közreműködésével. A pandémia hatását magán viselő WE május 6-án jelenik meg a Columbiánál, és az utolsó Arcade Fire-album lesz, amin hallhatjuk a multiinstrumentalista Will Butler játékát.

arcade-fire-we.jpgMár egy éve írta a hatodik nagylemezét az Arcade Fire, amikor beütött a koronavírus-járvány, és ez jelentősen megnyújtotta a folyamatot. A zenekarvezető Win Butler elmondása szerint ez volt a leghosszabb megszakítatlan időszak az életében, amikor kizárólag a dalszerzésre koncentrálhatott, és 2-3 lemezt is megírt a karantén alatt. Ebből végül egy kompakt, 40 perces album jelenik meg, ami a klasszikus orosz disztópiáról, az 1984-et és a Szép új világot is inspiráló Jevgenyij Zamjatyin-regényről (Mi) kapta a címét.

A lemez a zenekar elmondása szerint a sötétségből a fénybe vezető „katartikus utat” járja végig, és két részre bomlik: az első oldalon az elzárkózással és izolációval járó félelem és magány jelenik meg, a másodikon pedig az újra kinyíló világ és a találkozások hozta öröm. A WE-ről elsőként meghallgatható dupla dal, a YouTube-on egy hét alatt másfél milliószor lejátszott The Lightning I & II egyértelműen a második oldalon foglal helyet.

A klipben már nem szerepel a zenekarhoz a debütlemez Funeral előtt csatlakozó Will Butler, aki Twitteren jelentette be, hogy még tavaly év végén, a WE felvételei után kilépett az Arcade Fire-ből. Távozása mögött nincs nagy dráma, döntését azzal indokolta, hogy az elmúlt húsz évben ő és a zenekar is megváltozott, és már más dolgok érdeklik. A jó ideje szólóban is alkotó Butler már dolgozik a következő szerzői anyagán.

 

múlt héten egy ukrajnai rászorulókat segítő koncertet is adtak, amelyen a Talking Heads-vezér David Byrne-nel adták elő a Give Peace a Chance-t:

https://recorder.blog.hu/2022/03/26/jarvanylemezzel_ter_vissza_az_arcade_fire_de_az_egyik_butler_teso_nelkul
Járványlemezzel tér vissza az Arcade Fire, de az egyik Butler tesó nélkül
süti beállítások módosítása