„Jelen pillanatban hívjuk ezt gitárzenének” – Magyarradar és lemezpremier: MADMIKE

2022.03.01. 11:06, srecorder

madmike_band_foto_2.jpg

Úgy egyensúlyozni a hetvenes évekbeli poszt- és a mai zajos artpunk között, hogy megőrizzék az egyediségüket: ezt tűzte ki célul harmadik lemezén a MADMIKE, akik Magyarradar-cikkünkben a zenekar történetét és vadonatúj albumukat is bemutatják, amelyen a valóságtól eltávolodott, bosszúszomjas figurákról és megkeseredett zenészekről énekelnek.

Mikor indult: Körülbelül 2018 elején, de a végleges felállástól számítjuk, tehát 2018. november.

Hol indult: Budapest.

Tagok, hangszerek: Csatáry Ádám (gitár, ének), Pardy Miklós (basszusgitár), Fehér Tamás (gitár, szinti), Hidas Máté (dob).

Stílus: Jelen pillanatban hívjuk ezt gitárzenének.

Hatások: Albumonként nagyon eltérő, az első albumon sok-sok Oh Sees és King Gizzard, a másodikon inkább Queens of the Stone Age volt a jellemzőbb, a mostanin viszont az IDLES-t vagy a Fontaines D.C.-t említenénk meg.

Kiadó: Még nincs, de ha van értelme, akkor beadnánk.

Történet: 2017 végén Ádám együtt zenélgetett két haverral (Dénes, Geri), viszont abból a projektből nem lett semmi és a Red Mood nevet pár női tanácsra inkább megváltoztattuk, amikor Iklódi Tomi (Bonilevine) és Pardy Miklóssal kezdtünk el zenélni. Későbbiekben csatlakozott Botos Csabi gitáron, viszont miután felvettük az Ocean of Soundsot, szép lassan kicserélődtek a tagok. A gitáros posztra Fehér Tomit, a dobokhoz pedig Hidas Mátét kértük fel. Így konszolidálódott a most is ismerhető MADMIKE.

Megjelenések: 2019 – Ocean of Sounds, 2020 – Are you a dreamer?, 2022 – Confessions of a Madman.

Küldetés: Zenei keresztes hadjáratunk során minél több embert behúzni abba az atmoszférába, amit a zenénkkel sugárzunk.

Jövőkép: Kiégés vagy beteljesülés?

Mellékprojektek: Tomi Kelenføldezik és Midnight Millers-ezik, Miki otthon nagyon szintizik, Ádám mixel és besegít pár bandának dalokat írni/felvenni, Máté pedig targoncákból ugrik ki szabadidejében.

Szexepil: Máté.

Legnagyobb eredmény, elismerés: Voltunk a K11-en fellépni, ahova egy magyar szám eljátszása volt a beugró. Beck Zoli a zsűriből azt mondta, hogy inkább az angol nyelvű dalok állnak jobban nekünk. Így a Confessions of a Madmanre felkerült a Magyarszám című dalunk.

És akkor íme a friss, harmadik nagylemez, amiről részletesebben is meséltek a srácok.

2020 nyarán elkezdtünk dolgozni az új dalokon, amik többé-kevésbé a Black Burger [a 2020-as lemez egyik száma – a szerk.] által kijelölt utat követik, magában foglalva a 70-es évek poszt-punkját (Gang of Four, The Wire stb.) és napjaink kortárs zajosabb gitárzenéjét is (IDLES, Fontaines D.C.), viszont törekedtünk arra, hogy ne legyen a „kelet-európai zenekar megy a trendek után” feeling. Az egész album személyiségét a bosszúra szomjas fenevadak, megkeseredett zenészek, a valóságtól teljesen eltávolodott karakterek történetei szövik össze egy teljes egésszé. A dobsávokat ezúttal is az Origo Stúdióban rögzítettük, viszont az eddigiektől eltérően az összes hangszeres és éneksávot a próbatermünkben vettük fel, ami elég időt adott a hangzásbeli kísérletezésekre is. Ezúton megköszönnénk Iklódi Tominak a mikrofonokat és Gyarmati Balázsnak a basst és az egyéb pedálokat. A vírus-sztori miatt ez alkalommal volt időnk klipekkel megtámogatott single-ket kiadni: Money (2021. augusztus), Inner Overdrive (2021. november) és Juicy News (2022. január).

A lemezről Csatáry Ádám énekes-gitáros mesélt dalról dalra.

Money

Első single az albumról, programdal, nagyszabású refrénnel, dühösebb énekkel.

Envelope

A lemez címadója, a második versben hallható az a bizonyos szöveg. Egy olyan emberről szól, aki megpróbált jót tenni, de végül mindent romba döntött.

Reverse Revenge

Egy régi történet alapján írtam ezt a két részből álló dalt, talán a szövege az egyik legnehezebb volt, amit életemben írtam.

Juicy News

Kicsit oldja a hangulatot, örülök, hogy sikerült összehozni ezt a popos refrént.

Swallow

Szeretjük a zakatoló dobokat. A refrén egész szépen feloldja, aztán mintha átcsapna egy QOTSA-számba az egész. A dal az élni akarásról szól.

Inner OD

Ebben a dalban hallható a legtöbb gitár egyszerre (az outroban), finoman összefoglalja az útkeresést és az önmagunknak való megfelelést.

Altered State

Egyetlen lassabb hangvételű dal a lemezen, Miki bass-témájára dolgoztam ki, nincs refrén. Még a Váci utcában volt egy tüntetés az állatok rendszerszerű kizsákmányolása ellen és sokkoló videókat mutattak a járókelőknek, köztük nekem is. Ezt továbbgondolva írtam egy elég klausztrofób számot.

Free

Én hiszek abban, hogy mindenki a külső tényezők ellenére is kábé csak annyira szabad, amennyire fejben megengedi magának. Tomi (gitár-szinti) egész menő szólót nyom a közepén.

Magyarszám

Az előző zenekarom óta nem írtam magyar szöveget, így önmagamnak is adtam egy fricskát ezzel az egésszel. A phaseres dob a dal végén nagyon szépen nyitottan hagyja a MADMIKE-sztorit.

MADMIKE a Facebookon.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2022/03/01/magyarradar_es_lemezpremier_madmike
„Jelen pillanatban hívjuk ezt gitárzenének” – Magyarradar és lemezpremier: MADMIKE
süti beállítások módosítása