Ki volt a titokzatos magyar gitáros, akinek Santana az egyik legismertebb slágerét köszönheti?

2022.02.16. 15:01, srecorder

szabo_gabor.jpg

Lassan negyven éve, 1982. február 28-án, mindössze 45 éves korában hunyt el Szabó Gábor jazzgitáros, aki a tengerentúlon pazar karriert épített, de démonaitól sosem tudott szabadulni. Február 23-án az Opus Jazz Clubban a Gyárfás István Trió ad koncertet az emlékére.

Portásból lett Santana gitárosa, az elsők között készített fúziós zenét, autodidakta zenészként került be a Berklee-re, hogy aztán Chick Coreával és Charles Lloyddal játsszon, mindezt Amerikába emigrálása után, ahonnan már nem igazán vezetett út haza. Szabó Gábor jazzgitáros azok közé tartozik, akinek neve talán ismerősebben cseng a tengeren túli, mint a magyar közönség számára, de aki korát megelőző zenéjével és sűrű, tragikus véget érő karrierjével a magyar jazz és könnyűzene megkerülhetetlen alakjává vált.

A legendáknak kijáró, állandó jelzők őt is megillették, így lett Szabó Gábor a „gitár Nurejeve”, „aki maga a tűz”, az „önsorsrontó” és „öntörvényű”, „misztikus művész” – ahogy megannyi helyen jellemezték. Kétségtelen, hogy ő volt az első, aki magyar jazz-zenészként a nagy amerikai zenészek között találta magát. Ehhez persze neki is meg kellett járnia a poklot, mint megannyi kor- és pályatársának: húszévesen szedte a sátorfáját, majd európai menekülttáborokon keresztül eljutott az USA-ba, hogy ott a társadalmi ranglétra legaljáról tehetségével felküzdje magát egy őt művészileg megillető helyre.

A nagy kontinensre már egy szerelmi csalódással a szívében érkezett, ez, és a nehéz életkörülmények hamar elvezették az olcsó drogokhoz, amik később vesztét is okozták. Első kinti együttesét Three Strings néven alakította meg két magyar zenésszel, közben portásként dolgozott, majd 1958-ban beiratkozott a bostoni Berklee School of Musicra. Itt ismerkedett meg Chick Coreával és Charles Lloyd szaxofonossal. Utóbbi a hatvanas évek elején meghívta frissen alakult együttesébe, ’64-ben pedig már a Downbeat jazzmagazin az Év Legjobb Új Gitárosának választotta egy másik magyar zenésszel, a szintén nagy karriert befutott Zoller Attila gitárossal egyetemben. A valódi áttörést 1966-ban, a neves Impulse! kiadónál megjelent, Spellbinder című szerzői lemez hozta meg Szabó számára, melyen először szerepelt a később Santana-számként elhíresült és számos további feldolgozást megélt Gipsy Queen című opusz is.

A rá jellemző, latinos játékstílus mellett a később védjegyévé vált etnojazz nyomai először az 1966-os, Jazz Raga című lemezén jelentek meg. A latin zene, a magyar népzenei motívumok és a jazz fúziója jellemzi leghíresebb lemezét is, az 1972-ben napvilágot látott Dreams című albumot, amelyhez többek között Kodály és Manuela de Falla adták az ihlető erőt. Karrierje itt még nem ért véget, több sikeres Szabó-album között ott találjuk az 1973-ban megjelent, Mizrab című lemezt, mely a keleti zene és a jazz házasságának egyik első példája volt. Ebben az időszakban olyan zenészek voltak a társai, mint Ron Carter (nagybőgő), Jack DeJohnette (dobok), Billy Cobham (dobok) és Ralph MacDonald (ütőhangszerek).

0407_cartoonjazz8_31061866900_o.jpgGyárfás István Trió: Gyafi, Cseh Balázs dobos és Oláh Zoltán nagybőgős.

Szabó Gábor 1974-ben látogatott haza először azóta, hogy elhagyta az országot. Néhány lemezfelvétel újra az USA-ba szólította, de 1978-ban ismét hazatért. Legyőzhetetlennek bizonyult drogfüggősége és annak szövődményei azonban egyre inkább elhatalmasodtak rajta. Utolsó, Femme Fatale című lemezanyagának bemutatójára – mely majdnem a szcientológusok kezében landolt – már nem kerülhetett sor, annak tervezett magyarországi debütje Szabó betegsége miatt elmaradt. A legendás gitáros 1982. február 28-án hunyt el máj- és veseelégtelenség következtében, Budapesten.

A Magyar Jazzszövetség 1992-ben Szabó Gábor Életműdíjat alapított olyan művészek számára, akik munkásságukkal a magyar jazzművészet színvonalának emelkedéséhez, a magyar zenei élet gazdagításához és nemzetközi elismertségéhez járulnak hozzá. Ennek 2016-os díjazottja, a gitáros Gyárfás István február 23-án az Opus Jazz Clubban ad koncertet triójával a negyven éve elhunyt gitárlegenda előtt tisztelegve, felidézve az ő emblematikus szerzeményeit.

Jegyvásárlás. A rendezvény Facebook-eseménye. A koncert megvalósulását a Petőfi Kulturális Ügynökség támogatja.

https://recorder.blog.hu/2022/02/16/ki_volt_a_titokzatos_magyar_gitaros_akinek_santana_az_egyik_legismertebb_slageret_koszonheti
Ki volt a titokzatos magyar gitáros, akinek Santana az egyik legismertebb slágerét köszönheti?
süti beállítások módosítása