Pénteken a Tóth Viktor Tercett rendhagyó koncertje az Opusban!

2022.02.15. 16:49, srecorder

toth-viktor-tercett.jpg

Február 18-án legrégebb óta működő formációjával, a Tercettel ad különleges koncertet Tóth Viktor az Opus Jazz Clubban. A generációjának egyik legjobb altszaxofonos-zeneszerzőjeként ismert Tóth zenekarához – amelyben a csodagyerekként indult Hodek Dávid dobos és az elsőrangú bőgős, Orbán György is játszik – ezúttal két jazzben és soulban is jártas énekesnő, Pocsai Kriszti és Horváth Sára Nina csatlakozik.

Tóth Viktort nem csak a jazzrajongók ismerhetik. A többszörösen az év szaxofonosának választott zenész bátran keveri a stílusokat és a zenei irányzatokat, például a Right On! projektje pörgős grúvokra és broken beatekre, meg persze rengeteg improvizáció épülő zenéjében a jazzt és a hiphopot hozza közös nevezőre.

A Tercettben is számos műfaj vegyül a jazztől a népdalokon és a világzenén át a rapig, a swingig vagy a calipsóig. „Igazából nem is az a kérdés, hogy mit játszunk, hanem, hogy miért” – mesélte erről Tóth egy interjúban. „Amikor elkezdünk kidolgozni egy számot, akkor például arról beszélgetünk, honnan jön az az energia, ami le van fektetve abban a kis dallamban. Merthogy a zenésztársaim, Hodek Dávid dobos és Orbán Gyuri bőgős olyan magas szintű muzsikusok, hogy ugyanazt a dallamot százféleképpen el tudnák játszani. Nemrég például hoztam egy számot, aminek az a címe, hogy A kakukk. Ez gyakorlatilag egy Sonny Rollins-féle calipso, ami önmagában egy unalmas latin nóta lett volna. De elmeséltem, hogy ez a szám arról szól, hogy a kakukk beletojja idegen madarak fészkébe a tojást, és mondtam nekik: „képzeljük el azt a feelinget, hogy egy galamb hazarepül és ott van egy tojás”. Egészen másképp játszotta a zenekar azt a latint, amikor arra kellett gondolni, hogy ez a szám egy felbosszantott, tenyeres-talpas galambról szól, aki megint talált egy kakukktojást a fészkében.”

toth-viktor-tercett2.jpg

A 2012 óta stabil felállásban játszó Tercett zenéjének egyik elsőszámú inspirációs forrása a természet és az állatvilág; szerzeményeiket finom humor, drámai mélység és a környezet szeretete szövi át. Az összeszokott csapatot az Opusos koncerten két énekesnő is színesíti. „Egy koncertről hazafelé tartottam, amikor az általam szeretett embereken, zenészeken járt az agyam. És egyszer csak valami nem ismert erő egy szempillantás alatt összetolta őket egy képbe – egy zenekarba, és már hallottam is őket együtt muzsikálni belül”mondta Tóth, aki a jazz mellett a hiphopban és a neosoulban is otthonosan mozgó Pocsai Krisztivel még az énekesnő quartetjében játszott együtt annak idején. „Akkor is imádtam a zenéjét. Mindig is kedvenc magyar jazzénekesnőmnek tartottam azért, mert a jazzt anyanyelvi szinten „beszéli”. Éli. Egy egyéni „dialektusa” van, szabad és fényes.”

Az egyik énekes gondolata pedig hozta magával a másikat, így került képbe Horváth Sára Nina, akinek beszédes a névválasztása, hiszen Nina Simone bűvöletébe kerülve kalandozott el a népzenéből más irányokba. „Horváth Sára Nina, azt hiszem, egy nagyon különleges fénypontja a magyar zenei univerzumnak. A népzenéből jön, a jazz mélysége érdekli. Zenei csokrát mindét mező legszebb, legtisztább virágaiból gyűjti. Improvizál velük. Mély és szabad. Nagyon várom a koncertet ezekkel a kiváló művészekkel. Alig várom, hogy halljam a zenét melyet létrehozunk, mely még nem volt sosem. És nem is lesz.”

Jegyvásárlás. A rendezvény Facebook-eseménye. A koncert megvalósulását a Petőfi Kulturális Ügynökség támogatja.

 

és a 2017-ben élő koncertfelvételként, Gareth Williams walesi zongoristával kiegészülve rögzített But Inside című Tercett-nagylemez:

https://recorder.blog.hu/2022/02/15/penteken_toth_viktor_tercett_az_opusban
Pénteken a Tóth Viktor Tercett rendhagyó koncertje az Opusban!
süti beállítások módosítása