„Egy kis időre hátrahagyni a rabszolgasorsot” – Magyarradar és lemezpremier: Fixateur Externe

2022.02.06. 11:36, srecorder

fixateur.jpg

Grindjazzbe oltott hangköltészet vagy dadaista zajzene? Mindegy is, a Swanstól a Naked Cityn át az A.E. Bizottságig sok helyről inspirálódó és mindebből egy sajátos, vers- és álomtöredékekből, loopolt elektronikából és zajzúzásból felépülő világot teremtő Fixateur Externét a totális szabadság jellemzi. Első stúdiólemezük (Flex-flux) és új klipjük is a Recorderen debütál, élőben február 10-én a Turbinában lehet legközelebb lerúgni a konvenciókat a zenéjükre, a jazzpunkmetálos Osaka Crack társaságában.

Mikor indult: 2018.

Tagok, hangszerek: A jelenlegi felállás: Zopán: hang / költészet, hörgések, vers- és álomtöredékek, gong, lófog, csengők és különböző tárgy-zajok; Luca: szaxofon, furulya; Márk: a dob; Gásó: basszus; Rovar: elektronika, effektek, loopok, és egyéb zajok; + MaN: vizuál (dia, írásvetítő, víz és olaj).

Hol indult: Mindannyian budapestiek vagyunk, igaz, Luca most Krakkóban tanul, de az első koncert Debrecenben (a MODEM-ben) volt.

Stílus: Rovar: A Fixateur Externe nehezen beazonosítható zeneileg, noise/jazz/grind elemeket összegyúrva.

Zopán: Kísérletezés, dadaizmus, hangköltészet, totális improvizáció.

Márk: DZSESSZ.

Hatások: Rovar: Coil, Swans, Tristan Tzara.

Márk: Próba előtt, inspirációnak többnyire Yosuke Yamashita Trio, Naked City szokott szólni nálam.

Gásó: Mohini Dey, James Plotkin, Nik Bullen, Paul Barker, Diarmuid Dalton, Dave Cochrane, Gareth Williams, Paul Lemos és persze J.K. Broadrick (csak hogy egy párat említsek...).

Kiadó: A zenekar két tagja is működtet DIY kiadót, szóval egyértelmű volt, hogy a kiadónk a BLASTBEAT WORSHIP és az Unsignedlabel lesz.

Történet: A zenekar elődje a 2017-2018 között működő Stigmatic Destruction volt, Rovar és Syporca Whandal saját készítésű hangszerekkel zajongtak, a koncertek gyakran egészültek ki performanszokkal. 2018 végén, a debreceni Zajkerten léptünk fel először Fixateur Externe néven, immár Syporca nélkül.

Megjelenések: Most jön ki az első stúdióalbum, Flex Flux címmel. A Lumenben készítettük az albumot Pap Dávid Tamás segítségével. Lemezbemutató a Turbinában, február 10-én.

Gásó: + A Fekete Gong című koncertfelvételekből készült válogatáskazetta.

Rovar: Igen, az már tavaly kijött, és a jelenlegi felállás zenél rajta.

Küldetés: Márk: Nekem a zenével a küldetésem kettős. Az egyik, hogy egy kicsit megtörjem a mindennapok, a bérmunka és a szociális kényszertevékenységek monotonitását. Mikor magamban ezt megtöröm, remélem mások is velem együtt, egy kis ideig hátra tudják hagyni a rabszolgasorsot, ami a világ 99%-ának osztályrésze. A másik pedig a relatív szabadság igényének a propagálása.

Gásó: Látszólag ellentétes stílusok egybeötvözése.

Jövőkép: Rovar: Mielőtt befutna a zenekar, természetesen feloszlunk.

Márk: Bármi lehet.

Mellékprojektek: Szinte mindenki alkot más formációban is: Rovar az Abstract Household Warfare-ben aktív jelenleg.

Márk: Én 5-6 zenekarban dobolok. A Crippled Fox, Retorsion, Amasunzu, The Coordinators zenekarokban, de lesz még egy-két dolog idén.

Gásó: többnyire elektronikai projektek, szintik és gépek előtt görnyedés – ezért is esik még jobban kiegyenesedve a húrok közé csapni.

Szexepil: Kívülállásunk talán. Nem ilyen garbós hipszter köcsögöket látsz. Van, akinek erre feláll.

Legnagyobb eredmény, elismerés: Megjelenhettünk a Recorderen.

Márk: A lemez maga. Nagyon tetszik nekem, ritka az, hogy pont olyat csinálok, amivel meg vagyok elégedve. Ezzel a lemezzel ez történt.

fixateur2.jpg

Ahogy az előbb már szóba jött, 2021 májusában vettünk fel a Lumenben egy anyagot, ehhez most két klip is készült. Az első, a Fe fe fe fe fe (Flexibilis Fekete) pszichedelikus éber-álom részletek, audiovizuális rétegek Nagy Zopán versének felhasználásával, feLugossy László Fekete arc című festménye nyomán (is), ü! Ez a szám hamarosan megjelenik a Dióbél kiadónál 10"-es EP-n, számozott, speciális Lathe Cut kiadásban, ami tulajdonképpen egy lemezvágó géppel karcolt polycarbonate és nem vinyl.

A másik a Kudora (időjárásjelentés), egy kvázi-meteorológiai szub-vízióó, rejtett és konkrét hommage-okkal (és ok nélkül), hogy mást ne mondjak! Ez a videó a saját kiadónk által most megjelenő 66 példányos kazihoz kapcsolódik. Premier itt a Recorderen.

 

Fixateur Externe a Facebookon és Soundcloudon.

Magyarradar és a Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2022/02/06/magyarradar_fixateur_externe
„Egy kis időre hátrahagyni a rabszolgasorsot” – Magyarradar és lemezpremier: Fixateur Externe
süti beállítások módosítása