„Kiemelten fontos számomra az introvertáltság témája” – Magyarradar: Helka

2022.01.26. 09:26, srecorder

helka.jpg

Múlt héten mutatkozott be új klipjével a Recorderen Debreczeni-Kis Helga, aki zenekarával különleges hangszerelésben (citera, koboz, elektromos bőgő, ének) játszik népdalokat és saját, urban folk fusion stílusú számokat. A Helka néven alkotó énekes-dalszerző-citerás most a Magyarradar rovatunk kérdéseit is megválaszolta. A Helka Banda legközelebb január 27-én koncertezik az Opus Jazz Club Friss Folk sorozatában.

Mikor indult: Nehéz egy adott pontot kijelölni, inkább hömpölygő folyamatnak látom a zenei pályám kezdetét, mintsem datálható pillanatnak. Mégis, ha dátumhoz kell kötni, ez a kettő fontos volt: a zenei pályám egyik sarkalatos löketét 2017-ben a Fölszállott a páva televíziós vetélkedő döntőjébe való bejutás adta. A Helka projekt pedig 2021-ben indult útnak, abban az évben, amikor megjelent az első saját dalom is.

Hol indult: A Dél-Alföldön elhelyezkedő Szentes városában születésem évétől fogva, 1996-ban. Zenekarom, a Helka Banda pedig a fővárosban, Budapesten alakult 2021-ben.

Tagok, hangszerek: Debreczeni-Kis Helga – citera, ének. Zenekari felállásban: Barna Anikó (koboz, vokál), Török Bettina (elektromos bőgő).

Stílus: urban folk fusion (?). Nehéz egy átfogó stílust mondani, hiszen autentikus népzenét is szoktam játszani, népzenei feldolgozásokat is, és saját dalokat is.

Hatások: A dalszövegeimet, népzenei feldolgozásaimat az aktuális gondolataim, ízlésem, tapasztalataim befolyásolják, egyszóval: az élet. Ugyanakkor kétségkívül zeneileg a legnagyobb hatást a magyar népzene gyakorolja a dalaimra. Személyes kedvencek: Abigail Washburn és Barkóczi Noémi.

Kiadó: Szerzői kiadás. (Nagyon-nagyon örülnék egy kiadónak.)

Történet: Talán a legérdekesebb folyamat számomra az, hogy általános iskolás koromban mennyire félénk és introvertált voltam (nem mintha most nem lennék az, de már lényegesen enyhült). Madártávlatból szemlélni azt a folyamatot, ahogy a kis Helga, aki még a citeraórák alkalmával sem mer énekelni, most emberek előtt, a saját gondolatait fogalmazza meg éneklés közben... bátorító, reményt nyújtó. Remélem, hogy nem csak az én számomra. Tízévesen, amikor találtam egy citerát nagyszüleimnél a polcon, annyira magával ragadott a poros hangszer, hogy pár hónappal később már zeneiskolai ifjú tanonc voltam. Tanulmányaimat népi hegedű szakon folytattam konziban, jelenleg pedig a Zeneakadémia végzős hallgatója vagyok citera/koboz/tekerő-népi hegedű szakon.

Megjelenések:

2017 – ZitheRandom: Stringswing
2020 – Új Gereben: Gyertek, menjünk (EP)
2020 – Debreczeni-Kis Helga: Korközlő
2021 – Helka: Izzad a tenyerem (single)
2022 – Helka: Hegyek-völgyek (single)

Helka Banda-dalok hamarosan!

Küldetés: Kiemelten fontos számomra az introvertáltság témája, és a saját testünk, személyiségünk elfogadása. Szeretnék magamból adni a világnak, szeretnék elgondolkodtatni, szeretnék érzelmeket kiváltani. Ehhez a folyamathoz önmagamat meg kell ismernem (ami önmagában is egy vég nélküli menet), gondolataimat, érzéseimet megfogalmaznom, a világ működéséről képet kialakítanom széles perspektívából.

Jövőkép: Rettenetesen sok tervem van. Szeretnék illusztrációkat, minimális animációkat készíteni, merch termékeket gyártani, dalokat írni, videókat készíteni, Patreon oldalt menedzselni, tanítani és tanulni, mindezt a magam szórakoztatására és egy nagyobb jó érdekében. Az pedig elég fantasztikus lenne, ha ebből meg is tudnék élni.

Mellékprojektek: Szeretném idén elindítani a webshopomat, ahol a saját illusztrációimból készült termékeim (matricák, printek, kitűzők stb.) sorakoznak majd fel.

Szexepil: Mamám mindig azt mondta, hogy a hasamon levő anyajegy a szexepilem.

Legnagyobb eredmény, elismerés: Több is van. Több legnagyobb. Fölszállotta a páva döntősének lenni; klasszikus zenei darabokat (Bozay Attila: Tükör, Két tájkép; Kurtág György: 4 dal Pilinszky János verseire) játszani citerán, nevesebbnél nevesebb klasszikus zenészekkel; először hallani, hogy a saját dalomat énekli egy számomra ismeretlen ember.

„A szabadon kezelt motívumokat saját személyiségére szabva kortárs, sokakat megérintő, élő városi folklórdarabokat komponált a kedves egyéniségű, de határozott zenész. Cseh Tamás közérzeti líráját idézik meg humoros és őszinte egyszerűséggel.” (Fonó Budai Zeneház)

Helka a Facebookon.

A Magyarradar rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2022/01/26/magyarradar_helka
„Kiemelten fontos számomra az introvertáltság témája” – Magyarradar: Helka
süti beállítások módosítása