Melankolikus, északi jazz a Mörk, a makrohang és a Deep Glaze zenészeitől – Kedden Szabó – Gyányi Quintet az Opusban!

2022.01.19. 16:08, srecorder

szabo_gyanyi_quintet.jpg

2020-ban alapította meg jazz-zenekarát az elsősorban a Mörk dobosaként ismert Szabó Dániel Ferenc és a megújult Deep Glaze-ben és a Dresch Quartetben is bőgőző/basszusgitározó Gyányi Marcell. A kvintett hangvételében melankolikus, témáiban mégis dinamikus instrumentális jazzét január 25-én hallgathatjuk meg az Opus Jazz Clubban.

„Nem tradicionális, szvingalapú zenét játszunk, sokkal inkább az északi jazz hatása hallatszik a számainkon. Vannak nagyon jó norvég, svéd és más északi jazzkiadók, mint például a Hubro. Az általuk kiadott zenék érdekes módon közelebb állnak hozzám, mint a tradicionális jazz. Az északi jazznek olyan különleges hangulata van, amilyen sem az amerikainak, sem a magyarnak nincsen. Nem tudatosan, de valamiért mindig ilyen hangulatú számokat írok. Ezek a harmóniák, zenei megoldások tetszenek: kicsit finomabbak, ködösek, melankolikusak” – mondta Szabó Dániel Ferenc a kultúra.hu interjújában a szerzeményeiről.

A dobos a Müpa zeneműpályázatára írta meg a Universe Is a Big Dark Room című darabját, ezt rögzítette ifj. Tóth István gitárossal, Ocsovay Damján zongoristával és Varga Dániel szaxofonossal. A felvétel pedig olyan jól sikerült – a Jazzszövetség jazz combo versenyén is díjazták –, hogy együtt maradt a kvartett, sőt, mivel Gyányi Marcell zenekara szinte teljesen azonos tagsággal működött, Marcellel kiegészülve kvintetté bővültek, amelyben természetesen a többi tag szerzeményeit is játsszák (ezek közül kettőbe lentebb bele is hallgathatunk).

A zenészekkel az alternatív zenei szcéna olyan meghatározó együtteseiben is találkozhatunk, mint a Moped Loewen, a Mörk, a Mordái, a makrohang vagy a Deep Glaze, ezt a modern, mai világunkra reflektáló hangvételt és zenei megközelítésmódot pedig ebbe a formációba is magukkal hozzák. Melankolikus hangvételű szerzeményeik ritmikailag rendkívül változatosak, melyekben a beatalapú zeneiség, valamint a letisztult, mégis dinamikus témák az erőteljesebb műfajok kedvelőit is magukkal ragadhatják.

Jegyvásárlás. A rendezvény Facebook-eseménye. A koncert megvalósulását a Petőfi Kulturális Ügynökség támogatja.

 

részletek a Szabó - Gyányi Quintet próbáiról

https://recorder.blog.hu/2022/01/19/melankolikus_eszaki_jazz_a_mork_a_makrohang_es_a_deep_glaze_zeneszeitol_kedden_szabo_gyanyi_quint
Melankolikus, északi jazz a Mörk, a makrohang és a Deep Glaze zenészeitől – Kedden Szabó – Gyányi Quintet az Opusban!
süti beállítások módosítása