„Bulik, csajok és a tudatlan rendszerkritikánk első szikrái” – Magyarradar és EP-premier: Nøisefilter

2021.12.16. 14:54, srecorder

noisefiltes_fesztivar_cover.jpg

Négy ürömi srác rockol úgy, hogy az az amerikai proto- és a brit neopunk, valamint a bluesosabb gitározás szerelmeseinek is bejöjjön, de a legjobban annak örülnek, ha a technósok és az alteresek is bólogatnak rá. A járványhelyzet és az egyetemi évek tanulságait sűrítő, új, kétszámos EP-jük, a Fire, Fire a Recorderen debütál.

Mikor indult: 2020. szeptember.

Hol indult: Üröm.

Tagok, hangszerek: Fillinger Álmos – gitár, ének, Horváth Márk – basszusgitár, vokál, analóg pusztító, Krausz Ferenc – gitár, Rákóczi Bánk – dob.

Stílus: Rock.

Hatások: Életünket nagyban befolyásolták a kisebb-nagyobb magyar és külföldi fesztiválok és a budapesti underground élet. Zeneileg tekintve a 60-as évek Mississippi partján blúzoló szivardoboz gitártól a tökig felcsavart Marshall Plexiken keresztül napjaink kortárs zenéjéig mindenből inspirációt gyűjtünk, legyen az akár techno vagy industrial matekmetál. Számunkra a jó zene fő aspektusa a letisztultságból és egyszerűségből ered.

Kiadó: Még nincs.

Történet: Ismeretségünk az óvodában kezdődött, majd évek múlásával rájöttünk, hogy minden gyurmának rossz az íze, a legóra pedig fáj rálépni. Megtaláltuk mi az, ami igazán boldoggá tesz minket, ez pedig a zaj alkotása a karácsonyra kapott, hangszernek csúfolt húros és bőrös eszközeinkkel. Ez idővel közös zenélgetéseket is jelentett, a fagyit felváltotta a korsó, és szomszédjaink örömére próbateremben is megkóstolhattuk a kihajtott elektroncsövek ízét. Így az önkifejezés és kreativitás kiélése mellett hamar rájöttünk, hogy kikapcsolódásra és stresszlevezetésre is tökéletes időtöltés.

Megjelenések: Turn on the Radio EP (2021).

Küldetés: Zenénk célja elsősorban az lenne, hogy stílustól függetlenül át tudjuk adni a hallgatóságnak az általunk képviselt életérzést és hangulatot. Más szóval, hogy egy alteres/technós/rnb-s embertől is visszahallhassuk, hogy noha sosem hallgatott ilyen zenét, mégis nagyon tetszett neki a koncert és az album.

Jövőkép: Szeretnénk 7-est dobni a kockával, hogy váratlanul egy számunk felkapott legyen, és ezt meglovagolva a cél minél több teltházas buli, illetve fesztiválokon való fellépés. Lehetőleg minél hamarabb, amíg fiatalok vagyunk, szabadok és gondtalanok.

Mellékprojektek: Bánk és Márk a Csúróstuszában alterkodik együtt már régebb óta, Feri a Corgiban prüntyög, Álmos pedig technót hegeszt a budai hegyekben Fillinger néven.

Szexepil: Pörköltfoltos asszonyverőben, tetőtől talpig leizzadva kajabálás, duzzadó nyaki ütőerekkel

Legnagyobb eredmény, elismerés: Anyukámnak tetszett.

noisefilter_album_cover.jpgNøisefilter. Fotó: Horváth Márk.

Ami pedig a kislemezt illeti, ez egy 4 EP-ből álló sorozat második kiadása, mely a végén egy albummá kovácsolódik össze. Mindegyik kiadás borítóján a zenekar azon tagja látható Nøisefilter feliratú maszkban, akihez a legközelebb áll az éppen felcsendülő két szám. A maszk jelképezi a világ és az átlagember hangjának a tompulását és szűrését a jelenlegi járványhelyzet következtében. A számok legjobban az elmúlt egyetemista éveinket tükrözik, ahol nem számított semmi, csak a bulik, a csajok és a tudatlan rendszerkritikánk első szikrái a világról és a társadalomról...

És akkor szóljon a kétszámos Fire, Fire EP:

Nøisefilter a Facebookon és Instagramon

headerfotó: Poros Anna

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2021/12/16/magyarradar_es_ep-premier_n_isefilter
„Bulik, csajok és a tudatlan rendszerkritikánk első szikrái” – Magyarradar és EP-premier: Nøisefilter
süti beállítások módosítása