Tényleg annyira megváltozott, hogyan hallgatunk zenét?

2021.10.20. 16:00, srecorder

eenlarge.png

A gyors technológiai fejlődésnek köszönhetően életünk minden területe, így a zenehallgatási szokásaink is folyamatosan változnak. A fizikai formátumot felváltotta a streaming, a CD-t az okostelefon, a zenehallgatás társasági tevékenységből sokkal izoláltabbá vált, és manapság koncertre járni már inkább szociális esemény, mintsem fókuszált zeneélvezet. Vagy mégsem?

A kulturális és zenei szektor gazdasági oldalát alig néhány éves jelentés méri globális vagy nemzeti szinten, így kevés adattal rendelkezünk arról, hogy egy átlagos ember mennyit költ zenére, milyen egyedi szociológiai trendek és viselkedési minták uralják a szektort, főképp az élőzenei életben. A kis klubok – a ljubljanai Channel Zero, a pécsi Nappali, a nagyváradi Moszkva Kávézó, a belgrádi Kvaka 22 és a zentai Zentropia – összefogásával megvalósult EEnlarge Europe első nagy kutatása azt tűzte ki céljául, hogy olyan területekről gyűjtsön adatokat és információkat, amiket korábban még nem kutattak. Céljuk, hogy jobban megértsék a közönséget: hogyan hallgatunk zenét online és offline, hogyan hatott mindannyiunkra a pandémia mentálisan és gazdaságilag, hogyan használjuk a közösségi médiát élőzenei kontextusban. Ezt a friss tudást arra szeretnék használni, hogy hatékonyabban tudják talpra állítani a szektort ezután a hosszú és erősen kihívásokkal teli időszak után.

A kutatás kérdőíve öt nyelven érhető el – angolul, magyarul, románul, szerbül és szlovénul –, és bárki segítheti a klubok munkáját azzal, hogy ide kattintva kitölti.

Az EEnlarge Europe Facebookon és Instagramon.

https://recorder.blog.hu/2021/10/20/tenyleg_annyira_megvaltozott_hogyan_hallgatunk_zenet
Tényleg annyira megváltozott, hogyan hallgatunk zenét?
süti beállítások módosítása