Lemezpremier! Santa Diver: Blue Horizon

2020.04.16. 16:00, Gaines

santadiver_bugarmate.jpg

Santa Diver lassan tizenöt éve izgalmas színfoltja a hazai jazz-színtérnek, rendhagyó trió felállásával (hegedű, basszusgitár, dob), modern, kísérletező, különböző stílusokat és hangszíneket ötvöző soundjával egyedi formáció. Negyedik lemezük, a március elején koncerten bemutatott Blue Horizon most hallgatható meg először online.

front_4.jpgA 2006 óta működő Santa Divert a 2019-ben Artisjus-díjjal kitüntetett jazzhegedűs Kézdy Luca, a Kiscsillagból és saját szólóprojektjéről is ismert multiinstrumentalista-zeneszerző Szesztay Dávid alapították, Szegő Dávid dobos 2015-ben csatlakozott a formációhoz. A szólista-zeneszerző Kézdy Luca saját sounddal, effektekkel is megtámogatva, elementáris és érzékeny játékmóddal szólaltatja meg hangszerét, míg Szesztay a basszusgitár mellett zeneszerzőként, hangszerelőként is sokat hozzátesz a szerzeményekhez, és maga is komponál. A zenekar folyamatosan koncertezett hazai jazzklubokban, fesztiválokon, és olyan külföldi helyszíneken, rendezvényeken is, mint a New York-i Chelsea Music Festival, vagy a belga Gaume Jazz Festival. A jelenlegi járványhelyzet előtt épp eddigi legsűrűbb külföldi koncertsorozatuk előtt álltak, több holland, belga, osztrák és olasz jazz fesztiváltól és klubtól kaptak fellépési lehetőséget.

Negyedik, Blue Horizon című albumukat 2019 novemberében vették fel az L.A. Gardens stúdióban, a Maczkó Róbert által rögzített anyagot pedig most először az SD lemezek sorában Szesztay Dávid keverte meg. A kompozíciók zömét a trió szólistája, Kézdy Luca írta, méghozzá a korábbiaktól eltérően zongorán, ezt követően hangszerelték át a témákat a trió felállásra. A lemezen egyébként található még egy Szesztay- és egy közös, Kézdy-Szesztay-szerzemény is. A hat szám zenei világában helyet kapnak népzenei hatások, finoman beágyazódó elektronika, avantgárd és meditatív átvezetések, blues-rockos vagy triphopos húzású zenei szakaszokra hangszerelt szólók is.

Az új album anyagát élőben március 6-án mutatták be az Opus Jazz Klubban, de online mától érhető el először az összes zenei streaming oldalon. Amennyiben szeretnétek támogatni a zenekart, megvásárolhatjátok a lemezt fizikai, CD-formátumban a Santa Diver Facebook-oldalán, illetve digitálisan a Bandcamp-oldalukon keresztül.


jöjjön tehát a Santa Diver legújabb albuma, a Blue Horizon:

fotó: Bugár Máté 

A cikk megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_122.jpg

https://recorder.blog.hu/2020/04/16/lemezpremier_santa_diver_blue_horizon
Lemezpremier! Santa Diver: Blue Horizon
süti beállítások módosítása