Micsoda, a Coldplay már house-t is játszik?

2019.12.03. 10:12, Gaines

gypsy_3.png

A Coldplay múlt héten beugrott Annie Mac műsorába koncertezni egyet, meg persze promótálni novemberben megjelent, kétosztatú lemezüket, az Everyday Life-ot. Az új albumon lévő dalok – például az afrobeat-fúvósszekcióval megtámogatott Arabesque – és a régebbi slágerek mellett egy meglepő feldolgozást is vittek: minden idők egyik leghíresebb house-szerzeményét.

A Gypsy Woman (She’s Homeless) 1991-ben látott napvilágot Crystal Waters debütlemezén, a Surprise-on. Az akkoriban egy washingtoni kormányhivatalban dolgozó Waters énekes-zenész szülei nyomdokaiba kívánt lépni, és eredetileg a Sade-féle jazzes-popos vonulatban gondolkozott, aztán megismerkedett a Basement Boysszal, és közösen kezdtek house-dalokat írni (bár ők még nem is house-ként gondoltak rájuk, csak tánczeneként). A közismert „la da dee”-s refrént és azóta agyonhangmintázott billentyűtémát felvonultató, egy hajléktalan nő szomorú történetét elmesélő Gypsy Woman valódi klubklasszikus és hivatkozási alap lett, és ugyan Waters máig aktív, ezzel a számmal – illetve a 100% Pure Love-val – azonosítjuk őt.

A FIÚK A HÁZBÓL: COLDPLAY-PROFIL

A Coldplaynek Chris Martin elmondása szerint Stromae adta a feldolgozás ötletét, mert a belga énekes-rapper-dalszerző sample-özte legutóbbi turnéján a számot. A diszkó világa egyébként sem idegen a brit csapattól, hiszen a Head Full Of Dreamsben is tettek egy kirándulást a tánczene és R&B felé. (Bár kritikánkban úgy éreztük, ezzel nem vállaltak rizikót.) Az egészen korrekt élő house-feldolgozáshoz vonósszekciót is igénybe vettek a stúdióban, és az is látszott, hogy az alapokon túl nem dolgozták ki teljesen az előadás ívét – az eredeti számból létezik egy hét és fél perces verzió és egy szűk négy perces rádiós vágat –, a vége felé Martin be is vallja, fogalma sincs róla, hogyan fejezzék be, de ügyesen megoldják. A Coldplay azzal is bekerült a hírekbe a lemezmegjelenés mellett, hogy egy-két különleges koncertet leszámítva nem fogják megturnéztatni az új anyagot, mert ki akarják ókumlálni, hogyan tudják megfelelően védeni közben a környezetet, és karbonsemlegesen turnézni. Alább a feldolgozás, az eredeti még kétszer, plusz ráadásnak az új lemez afrobeat ihletésű szerzeménye, az Arabesque Femi Kutival.

https://recorder.blog.hu/2019/12/03/micsoda_a_coldplay_mar_house-t_is_jatszik
Micsoda, a Coldplay már house-t is játszik?
süti beállítások módosítása