Rizzla: Adepta (lemezkritika)

2018.10.02. 10:40, rerecorder

rizzla-elvin-talvarez-crop-616x440.png

Rizzla a global bass egyik legizgalmasabb dj-jeként lett ismert. Aztán rákkal diagnosztizálták; debütáló nagylemezét a kemoterápia alatt fejezte be, ám az mégsem éjsötét.

rizzla.jpgKiadó: Fade To Mind

Megjelenés: 2018. július

Stílus: dekonstruált globáldöngölés

Kulcsdal: Be A Boy

Rizzla a globál/gettótechno egyik legizgalmasabb, elméletileg is képzett DJ-jeként lett ismert. Aztán 2015-ös Iron Cage című EP-je (aminek címadó dala egy csoda) után nagyjából eltűnt. Nemrégiben derült csak ki, hogy azért, mert rákkal diagnosztizálták, és New Yorkból „az isten háta mögé” költözött. Első nagylemezét még a diagnózis előtt kezdte el, de a kemoterápia alatt fejezte be.

Noha olyasmiket mondott róla, hogy „a személyes apokalipszis krónikája”, az Adepta azért nem egy éjsötét lemez. Nagyjából besorolhatnánk a „dekonstruált klubzene” skatulyába. Sok megoldása ismerős lehet ebből a tánczene határán imbolygó kvázi-stílusból. Rendkívül sűrű szövésű zene ez, ahol a központi elemeket (dob-basszus, néha dallam) körbeveszik, olykor meg egyenesen el is nyelik a különféle, egymással is sokféleképpen kapcsolódó és ellenkező rétegek: beszéd- és énekhangok nyersen és agyoncincálva; idézetek a tánczene múltjából; morzsák a világ különféle tájairól; textúrák, hangok, zajok a való és a digitális világból. No meg persze szirénák!

De túl azon, hogy Rizzla az átlagos dekonstruált klubzenéknél sűrűbb és izgalmasabb, sokszori hallgatás után is meglepetéseket tartogató, és ami még ritkább: pazar dramaturgiai érzékről tanúskodó zenei világot rakott össze, ott van még az, hogy mit dekonstruál. A jellemző áldozat a többé-kevésbé ipari beütésű techno, dubstep vagy valamilyen breakbeat szokott lenni, itt azonban sokkal populistább műfajokból jönnek a sokszor egyszerű, hatásos szinkópákat döngölő lábdobok: reggaeton és más tropical stílusok, Bmore house stb. Ezek nyers hatásossága rendkívül termékenyen ellenpontozza az inkább kerülőúton, mintsem direkt módon ható rétegeket. Ráadásul két számból énekes változat is készült, amik mutatják, hogy ha akarná, Rizzla pöpec kis slágereket is tudna írni.

8/10

Rónai András


a lemez: 

https://recorder.blog.hu/2018/10/02/rizzla_adepta_lemezkritika
Rizzla: Adepta (lemezkritika)
süti beállítások módosítása