A mémből feldolgozás lett, a feldolgozásból paródia: ez az élet körforgása

2018.09.25. 11:04, Gaines

weezer_5.jpg

Kezdetben volt az Africa. Persze, a kontinens is, de mi most a Toto 1982-es slágeréről beszélünk, amely meglepő másodvirágzásnak indult a 2010-es évek mémgyárában. Az internet felkapta, egy 14 éves lány a fejébe vette, hogy a Weezernek fel kéne dolgoznia, mígnem a kitartó Twitter-vicckampány eredményeképp megszületett a kívánt dal. Aki azt hitte, itt véget ér a sztori, az nagyot tévedett.

Jó, végül is ez már nem egy hatalmas csavar az Africa-sagában, inkább csak egy ironikus lábjegyzet. A Weezer ugyanis – kérés nélkül – elkészítette a Toto-feldolgozása videoklipjét, amely saját számuk, az 1994-es Undone (The Sweater Song) kék hátteres, kamutévéfelvételes klipjének paródiája. Ráadásul, még ha valaki nem ismeri arcról a Weezer-tagokat, akkor is gyanús lehet, hogy máshonnan ismerős az énekes, kiváltképp, amikor tangóharmonikát ragad: Rivers Cuomót Weird Al Yankovic alakítja. Próbáljuk meg tehát összefoglalni: a Weezer Africa című videója egy híres dal mémesített feldolgozásának párhuzamos klipparódiája.

HOGYAN NYERTE MEG "WEIRD AL" AZ INTERNETET?

Az már csak hab a tortán, hogy a Weezer vélhetőleg azért vállalkozott a videóra, mert az Africa a legsikeresebb daluk lett az elmúlt évtizedben, a kislemezeladásokat összesítő Billboard Hot 100 listán egészen az 55. helyezésig kúszott fel, a 2009 óta figyelt, rádiós lejátszások alapján gyártott Rock Airplay toplistán pedig augusztus közepén első lett, márpedig ezt a lécet saját számmal sosem sikerült megugrania korábban a zenekarnak.


Jimmy Kimmel műsorának részeként is előadták a dalt, a meglepetésvendég a Toto billentyűse, Steve Porcaro:

https://recorder.blog.hu/2018/09/25/a_membol_feldolgozas_lett_a_feldolgozasbol_parodia_ez_az_elet_korforgasa
A mémből feldolgozás lett, a feldolgozásból paródia: ez az élet körforgása
süti beállítások módosítása