Itt a Hangfoglaló Program – Elindult az ötödik évad

2018.09.11. 16:24, rerecorder

hf_09_ny.jpg

Az NKA Bizottságának döntése értelmében a 2018/19-es évadban 738 millió forintot fordíthat a könnyűzene támogatására a Hangfoglaló Program. Az üres adathordozók után szedett jogdíjak NKA-hoz kerülő negyedéből működő Program ötödik évadának pályázatai folyamatosan jelennek meg.

hangfoglalo_logo_uj.jpgAz előző évadhoz képest közel 20%-kal nagyobb forrással gazdálkodhat az NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program Kollégiuma, ami egyben azt is jelenti, hogy a 2014-ben indított támogatási rendszer fél évtized alatt mintegy 3,5 milliárd forintot fordíthat a hazai könnyűzenére. A Kollégium még júliusban döntött a rendelkezésére álló keret alprogramok és az azokhoz tartozó pályázatok közötti felosztásáról, így az NKA honlapján és a hangfoglalo.hu-n is folyamatosan jelentek, jelennek meg a felhívások.

Hagyományosan az Induló Előadói Alprogram pályázata nyitja az évadot, amire idén 308 zenekar és előadó jelentkezett. Mint Bajnai Zsolt, a Hangfoglaló Program vezetője elmondta, a Kollégium első körben szeptember 7-én dönt arról, hogy a jelentkezők közül kiket szeretne élőben is meghallgatni. A meghallgatást ezúttal is az A38 hajón rendezik október 12-15. között, amire legkésőbb 10 nappal az esemény előtt minden kiválasztott megkapja a meghívóját. A meghallgatáson idén is egy 15 tagú szakmai zsűri előtt kell bizonyítaniuk az előadóknak. A zsűri javaslatai alapján végső döntést várhatóan október végén hozza meg a Kollégium, az eredmény kihirdetésére pedig november első napjaiban kerülhet sor.

A Kollégium úgy tervezi, hogy az Induló Előadói Alprogrammal együtt hirdeti ki a Klubtámogatói Alprogram eredményét, aminek pályázati felhívása szeptember első napjaiban jelent meg. A Hangfoglaló ebben az évadban is olyan folyamatosan működő koncerthelyszíneket kíván támogatni, ahol élőben, belépőjegyes bulikat tarthatnak magyar zenekarok. Az összesen 210 millió forint keretösszegű pályázatban külön altéma szól a fővárosi, a vidéki és a határon túli magyarlakta területek koncerthelyszíneinek.

Bajnai Zsolt elmondta azt is, hogy megjelent az Előzenekari Alprogram 50 millió forintos felhívása, amivel 2019-ben megvalósuló turnékat szeretnének támogatni. Ennél a pályázatnál alapvető változás, hogy idén főzenekarként hosszabb ideje működő, nagyobb bulikat tartó formációkra szeretne fókuszálni a Kollégium.

A következő hetekben jelennek meg a Nemzetközi Piacra Lépést Támogató Alprogram felhívásai. Ebben az évadban is lesz több éve exporttal foglalkozó menedzsereknek szóló, showcase fesztiválokon és vásárokon való részvételt támogató pályázat. Újdonság ugyanakkor, hogy a jövő exportmenedzsereinek edukációja érdekében külön pályázat szól majd a téma iránt érdeklődő, a könnyűzenével valamilyen szinten már foglalkozó fiataloknak. Természetesen ebben az évben is lesz külföldi koncertek és turnék támogatására szóló pályázat, de a Kollégium azt szeretné, ha elsősorban olyanok pályáznának, akiknek több éves, lefektetett koncepciójuk van egy-egy régióban való jelenlétre.

A Hangfoglaló Program Kollégiumának július végi döntése értelmében ebben az évadban is támogatást kapnak az Öröm a Zene által összefogott megyei tehetségkutatók, és folytatódik a Hangszert a kézbe sorozat is. Ez utóbbi ebben az évadban részben olyan megyei jogú városokba juthat el, ahol az elmúlt másfél évben még nem járt, vagy különösen nagy érdeklődés övezte a kiállítást, illetve a hangszeres roadshow igyekszik a járási székhelyekre koncentrálni.

A Hangfoglaló Program pályázatairól folyamatos információk érhetők el a Nemzeti Kulturális Alap és a Program honlapján, illetve, aki nem szeretne lemaradni a legfontosabb hírekről, annak érdemes követni a Hangfoglalót a közösségi oldalakon, illetve feliratkozni a szakmai hírlevelére is.

cikksorozat a Hangfoglaló Program együttműködésével készül.

https://recorder.blog.hu/2018/09/11/itt_a_hangfoglalo_program_elindult_az_otodik_evad
Itt a Hangfoglaló Program – Elindult az ötödik évad
süti beállítások módosítása