Itt a Hangfoglaló Program – Új pályázatokkal, ünnepi rendezvényekkel érkezik a 2018/19-es évad

2018.07.23. 15:05, Gaines

hangfoglalo_logo_uj.png

Debrecenben, a Campus Fesztiválon tartottak sajtótájékoztatót az NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program 2018/19-es évada kapcsán, ahol nemcsak a már kiírt induló előadói pályázatot mutatták be, de a következő hónapokban elérhető forrásokról és az őszi NKA25 rendezvénysorozat „hangfoglaló” programjairól is tájékoztatták a nyilvánosságot.

A Hangfoglaló Program ötödik évadának keretein belül kilenc alprogramra lehet majd pályázni, például klubtámogatásra, előzenekarok felkarolására, médiatámogatásra vagy a magyar könnyűzene oktatásának előremozdítására. Nemsokára minden felhívást elérhetővé tesznek, az induló előadók számára kiírt pályázatra azonban máris lehet jelentkezni a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) honlapján. Mindig ez a legnépszerűbb pályázat, az előző években olyan, mára jól ismert zenekarokat segített a Program az indulásban, mint a Margaret Island, a Lóci játszik, a Mörk, Antonia Vai és a Run Over Dogs.

Az első évben még 42 előadó nyert támogatást, ez aztán a felére csökkent, amelyet a magyar könnyűzenei piac befogadóképessége és az induló előadók mögötti szakemberek teherbírása indokolt. Vélhetőleg az új évadban is 20 zenész, zenekar jut majd pályázati forráshoz, olyanok, akik már nem teljesen kezdők, rendelkeznek némi színpadi rutinnal és saját dalokkal. A támogatás révén új lemezt és klipet készíthetnek, turnéra is indulhatnak, a nyertes pályázók munkáját pedig mentorok segítik majd, ám addig először a Hangfoglaló Program Kollégiuma, majd egy szakmai zsűri előszűrésén kell keresztüljutniuk. Utóbbi tagjai élőben hallgatják meg a jelentkezőket, erre a tervek szerint október elején kerül sor, a végső döntés október végére várható. Fontos megjegyezni, hogy az Öröm a zene Tehetségkutató és Gondozó sorozat megyei és határon túli versenyeinek győztesei automatikusan bekerülhetnek az élő meghallgatásra, amennyiben érvényes pályázatot nyújtanak be az NKA-hoz.

A pályázat benyújtási határideje: augusztus 6. Itt lehet pályázni.

Az Induló Előadói Alprogram nyertesei kétmillió forintos támogatásban részesülhetnek, míg a többi alprogramra idén több mint 10 százalékkal nagyobb forrás áll a Hangfoglaló rendelkezésére. Az NKA Bizottsága az üres adathordozók után szedett jogdíjak NKA-nak jutó negyedéből 738 millió forint javasolt a Hangfoglaló Program pályázatainak lebonyolítására, ezzel az immár ötödik évadát kezdő Program működése alatt mintegy 3,5 milliárd forintot juttathat a magyar könnyűzenének. Összehasonlításképp: az első, 2014/15-ös évadban 500 millió forintból gazdálkodhattak. „Hihetetlen kohéziós erőt hozott a szakmába a Program, az Induló Előadói Alprogram támogatása pedig betonstabil alapot jelent az elinduláshoz” – értékelte az elmúlt négy évet Süli András, a Campus Fesztivál programigazgatója, valamint a Hangfoglaló Program mentora.

Az idei még egy szempontból különleges év a Program számára. Az NKA 25 éve alapult, és a jeles évforduló  alkalmából szeptember 23. és október 17. között 25 év, 25 nap, 25 esemény címmel megrendezik a szervezet tevékenységét és eredményeit bemutató programsorozatot. A negyedszázados fennállás megünneplésébe a Hangfoglaló Program is bekapcsolódik, mégpedig az előző négy évre épülő élőzenei koncertek, vetítések, szakmai panelbeszélgetések révén. Az önálló rendezvénysorozat központi helyszíne Debrecen lesz, 2018. október 5-én, a debreceni Víztoronyban szervezett minifesztiválon fellép majd többek közt a Bohemian Betyars. Két helyszínen – Szolnokon és Debrecenben – Somló Tamás emlékkiállítás nyílik. A szegedi JATE Klubban, október 6-án a Magashegyi Underground lép fel, a miskolci Helynekemben ugyanezen a napon Hangácsi Márton, a Konyha és a Kiscsillag ad koncertet, de Veszprémben, Gödöllőn, Nagyváradon, Győrött és Pécsen is érdemes lesz figyelni az eseménynaptárat. A jegyárak 1000 Ft és 3000 Ft között lesznek.

cikksorozat a Hangfoglaló Program együttműködésével készül.

https://recorder.blog.hu/2018/07/23/itt_a_hangfoglalo_program_uj_palyazatokkal_unnepi_rendezvenyekkel_erkezik_a_2018_19-es_evad
Itt a Hangfoglaló Program – Új pályázatokkal, ünnepi rendezvényekkel érkezik a 2018/19-es évad
süti beállítások módosítása