Ők indulnak az ötödik Nagy-Szín-Pad! versenyen

2018.03.02. 11:00, RRRecorder

nszp2018_logo_650.png

Breaking: itt, a Recorderen olvasható először, hogy 2018 tavaszán melyik nyolc előadó közül választja ki a Nagy-Szín-Pad! zsűrije és közönsége a verseny nyertesét és döntőseit, akik aztán több hazai és külföldi fesztivál nagyszínpadán koncertezhetnek majd a nyáron. Nemcsak az indulókat mutatjuk, de az elődöntők és a döntő időpontjait is. 

Ötödik alkalommal indul a koncertező előadók legrangosabb hazai versenye, a Nagy-Szín-Pad! A 2018-as, meglehetősen színes mezőnyben az Amigod, Antonia Vai, az Apey & the Pea, a Belau, ByeAlex és a Slepp, a JETLAG, NB és a Soulwave indul a szinte felsorolhatatlan számú díjért. A nyolc résztvevő többek között meghívást kap a legnagyobb hazai fesztiválokra, a győztes a Sziget, a VOLT, a Strand és a Campus nagyszínpadán is koncertezhet idén. A Visegrádi Csoport 2017-2018. évi magyar elnöksége alkalmából, a Magyar Turisztikai Ügynökséggel együttműködve a résztvevők egyike Magyarország képviseletében léphet színpadra egy cseh, lengyel és szlovák fesztiválon. A Nagy-Szín-Pad! elődöntőinek május 2-től négy napon át az Akvárium Klub ad otthont, az elődöntőket és a döntőt a M2 Petőfi TV és számos portál élőben közvetíti.

2014-ben rendezték meg először a Nagy-Szín-Pad! versenyt, vagy ahogy a szervezők elnevezték: tehetségmutatót. A legnagyobb fesztiválok és a Petőfi Rádió, illetve az M2 Petőfi TV arra a helyzetre válaszol a kezdeményezéssel, ami nem csak a magyarországi zenei életre jellemző: nem folyamatos a nagyszínpados koncertekre képes fellépők utánpótlása; bizonyos zenekarok önerőből el tudnak jutni egy bizonyos szintig, ám pont azt az utolsó, igazán nagy lépést egyre nehezebb megtenni, ami a fesztiválok kiemelt fellépői közé és az országos ismertség szintjére emelheti őket. A Nagy-Szín-Pad! által nyújtott nyilvánosság, az országos közönség elérése és aktivizálása ebben segít – és nemcsak a győztesnek, hanem minden résztvevőnek. 

A koncerteket ismét élőben lehet követni online és a Petőfi Rádióban, az M2 Petőfi TV pedig másfél órás, a kulisszák mögé is betekintő műsorral is segíti, hogy minél többen megismerjék a fellépőket. Őket egyébként idén is úgy választották ki, mint eddig: száznál is több szakmabeli (koncertszervező, producer, újságíró, zenei szerkesztő) ajánlásait mérlegelte a stáb, amelynek tagjai „nemcsak figyelemmel kísérik a koncertező zenekarokat, hanem ebben a közegben is élnek“ – mondta Lobenwein Norbert, a Nagy-Szín-Pad! alapítója. A versenyre kizárólag olyan zenekarokat, előadókat hívnak meg, akikre nemcsak a szakma, de a közönség is felfigyelt már: teltházas klubkoncertek jellemzik a turnéikat Budapesten és vidéken. Az ő pályafutásukon lendíthet nagyot a Nagy-Szín-Pad!, mint ugródeszka – tette hozzá a szervező.

Azt, hogy a kezdeményezés sikeres, és tényleg komoly lökést ad a fellépők karrierjének, jól mutatja, ha megnézzük a 2014 óta minden évben megrendezett Nagy-Szín-Pad! korábbi fellépőit: a győztesek a Mary PopKids, az Ocho Macho, a Bohemian Betyars és a Lóci Játszik voltak; de szerepelt még a versenyen többek között a Halott Pénz, az Ivan & the Parazol, a Szabó Balázs Bandája, a Blahalouisiana, a Biebers, a Margaret Island, a Middlemist Red, a Kelemen Kabátban, a Turbo, a Fran Palermo és Marge is. Amikor bekerültek a kiválasztottak közé, még korántsem hangzott olyan ismerősen a nevük, mint azóta. 

A tavalyi együttműködés után a Recorder idén is a Nagy-Szín-Pad! kiemelt médiapartnere lett, így mi mutathatjuk be először a 2018-as, a képviselt stílusokat tekintve is sokszínű mezőny nyolc versenyzőjét – elfogulatlanul, abc-sorrendben.

Az idei Nagy-Szín-Pad! elődöntősei tehát:

Amigod – Köteles Leandert ugyan a mai magyar metalszcéna egyik legnépszerűbb zenekara, a Leander Kills éléről szokás ismerni, azonban másik csapata, az Amigod tagjaként egészen mást énekel: a nyolcvanas évek előtt tisztelgő, rádióbarát szintipopot.

Amigod a Nagy-Szín-Pad! elődöntőjében, 2018. május 5., Akvárium Klub:

https://www.facebook.com/events/193206841278120

nszp_2018_amigod_650.jpgAmigod 

Antonia Vai – A Svédországban született, de régóta Magyarországon alkotó, egyedi megszólalásáról azonnal felismerhető Antonia Vai az énekes-dalszerző hagyományt, a soult és a folk-popot keresztezi történetmesélős, sajátos hangú dalaiban.

Antonia Vai a Nagy-Szín-Pad! elődöntőjében, 2018. május 3., Akvárium Klub:

https://www.facebook.com/events/2003982429864951

nszp_2018_antoniavai_650.jpgAntonia Vai 

Apey & the Pea – A 2009-ben alakult zenekar a stoner, a sludge és a grunge műfajaiból kikevert hangzásával hamar megnyerte magának a rockrajongókat, 2017-es Hex című lemezük pedig minden korábbinál több elismerést gyűjtött be, nemcsak itthon, de Európa-szerte is.

Apey & the Pea a Nagy-Szín-Pad! elődöntőjében, 2018. május 2., Akvárium Klub: 

https://www.facebook.com/events/1304972842980211

nszp_2018_apey_650.jpgApey & the Pea

Belau – Az elvágyódó, napfényes downtempót játszó, egyszemélyes projektből nemzetközi showcase-kedvenc zenekarrá nőtt Belau rögtön első dalával hatalmasat robbantott, aztán bizonyította, hogy az Aranyélet sorozatban hallható Island Of Promise nem egyszeri csoda volt.

Belau a Nagy-Szín-Pad! elődöntőjében, 2018. május 4., Akvárium Klub:

https://www.facebook.com/events/1562837813829356  

nszp_2018_belau_650.jpgBelau 

ByeAlex és a Slepp – Akik a 2013 nagy meglepetését okozó Kedvesem alapján egyszer érdekes furaságnak gondolták ByeAlexet, tévedtek: zenekarával folyamatosan szállítja a gitárpopslágereket, vagy éppen Lotfi Begivel ezek dance-remixeit, és más műfajokba is belekóstol.

ByeAlex és a Slepp a Nagy-Szín-Pad! elődöntőjében, 2018. május 4., Akvárium Klub:

https://www.facebook.com/events/1562837813829356  

nszp_2018_byealex_650.jpgByeAlex és a Slepp 

JETLAG – Még egy meglepetést okozó zenekar: a gitáralapú projektekből ismert Molnár Tamás és Czoller Bence duója ezen a néven rádióbarát electropopra váltott. Miért is ne?! A sikeres dalszerző, Molnár Tamás szerint a rock and roll-attitűd lényege pont a megújulás.

JETLAG a Nagy-Szín-Pad! elődöntőjében, 2018. május 5., Akvárium Klub:

https://www.facebook.com/events/193206841278120

nszp_2018_jetlag_650.jpgJETLAG 

NB – A büszke szentendrei NB rapperként elképesztő tempóban pörgő nyelvéről vált ismertté, de ez nem volt elég neki: régi magyar zenéket előszeretettel mintázó, saját gyártású alapjai és mára öttagúra bővült popzenekara is megérdemlik a figyelmet.

NB a Nagy-Szín-Pad! elődöntőjében, 2018. május 2., Akvárium Klub: 

https://www.facebook.com/events/1304972842980211

nszp_2018_nb_650.jpgNB 

Soulwave – A himnikus, folkos beütésű, rádióbarát folk-rock-popot játszó Soulwave legközelebbi rokonát nem itthon, hanem a nemzetközi gigafesztiválok nagyszínpadain kell keresni: aki a Mumford & Sons-t szereti, a Körmendről indult kvartettben sem fog csalódni.

Soulwave a Nagy-Szín-Pad! elődöntőjében, 2018. május 3., Akvárium Klub:

https://www.facebook.com/events/2003982429864951

nszp_2018_soulwave_650.jpgSoulwave 

Ők lépnek fel tehát a 2018. május 2. és 5. közötti négy estén, szokás szerint az Akváriumban, hogy aztán a legjobbak május 11-én, a döntőn mérkőzzenek meg, ugyanott. A szakmai zsűri tetszésének elnyerése mellett a közönség aktivizálása is nagyon fontos az első díjhoz, ami idén még komolyabb sikereket előlegez meg, mint korábban: nemcsak a győztes kap bérelt helyet olyan magyarországi csúcsfesztiválok nagyszínpadán, mint a Sziget, a VOLT, a Strand és a Campus, de az egyik résztvevő számára – egy, a visegrádi országok között létrejött együttműködés keretében – csehországi, lengyelországi és szlovákiai fesztiválmeghívásokat is garantálnak a szervezők. A nemzetközi projekt másik oldala pedig az, hogy az Akváriumban a Nagy-Szín-Pad! egyes fordulói során ezekből az országokból érkező zenekarokkal is megismerkedhet a magyar közönség.

Kiemelt médiapartnerként a Recorder.hu és a nyomtatott Recorder magazin is beszámol majd a verseny eseményeiről és eredményeiről.

A 2018-as Nagy-Szín-Pad! programja az Akvárium Klubban:

Elődöntő, május 2. >>> Facebook-event: NB / Apey and the Pea

Elődöntő, május 3. >>> Facebook-event: Antonia Vai / Soulwave

Elődöntő, május 4. >>> Facebook-event: Belau / ByeAlex és a Slepp

Elődöntő, május 5. >>> Facebook-event: Amigod / JETLAG

Május 11. >>> Facebook-event: DÖNTŐ

Gyertek!

nszp2018_plakat_vizszintes_650.jpg

https://recorder.blog.hu/2018/03/02/ok_indulnak_az_otodik_nagy-szin-pad_versenyen
Ők indulnak az ötödik Nagy-Szín-Pad! versenyen
süti beállítások módosítása