Élő poplegendák, ifjú neoklasszikusok, frissítő sokszínűség – a Budapesti Tavaszi Fesztivál 10 legizgalmasabb koncertje

2018.02.11. 20:30, Recorder.hu

btf208_thebadplus_650.jpg

A Budapesti Tavaszi Fesztivál főként komolyzenei programjáról híres, és bár tradicionálisan erős a jazz-felhozatala is, a legjobb benne mégis az, hogy évről-évre képes a stílusokat és műfajokat előremutató módon keverő előadók krémjét hazánkba hozni. Ez idén is így lesz, a szervezők ráadásul ezúttal rátapintottak egy szuperaktuális trendre is – Európában éppen csúcspontján van a neoklasszikusok iránti rajongás. Március 30. és április 22. között Budapesten is meghallgathatjuk az irányzat néhány kiemelkedő előadóját.

A kanadai Braids trió – egyik tag ráadásul a Blue Hawaii frontlánya! – mondjuk pont artrockot játszik; eddig három remek nagylemezt adott ki, jelölték már őket Polaris-díjra, legutóbb pedig Juno-t is nyertek. Albummal utoljára 2015-ben jelentkeztek, így valószínűleg vadonatúj dalokat is hoznak magukkal első magyarországi koncertjükre. Ott a helyünk. (04.02., A38 - programoldal)

A Tale of Us, azaz Karm és Matteo meséje Torontóban és New Yorkban kezdődött, majd Milánóban vett fordulatot, ahol a két DJ-producer találkozott, a legfrissebb fejezeteket pedig a német fővárosban írják, ahol mindketten rezidensek. Noha példaképeik közt a neoklasszikus Nils Frahmot és Ludovico Einaudit emlegetik, maguk főképp house-ban és technóban utaznak. (04.06., Akvárium - programoldal)

btf2018_kovacskati_650.jpg

Tudjuk: Kovács Kati (fent) a 20. század legnépszerűbb hazai popsztárja. A mai napig is aktívan turnézó legenda 50 évet átölelő életművéből válogat a KOVÁCSKATI Symphonic live koncerten – az egyedi hangú énekesnőt saját zenekarán kívül a Brass4 Fúvós Team, Koncz Tibor zongorista és a Monarchia Kamarazenekar kíséri az illusztris helyszínen. (04.11., Pesti Vigadó Díszterme - programoldal)

A klasszikuszenei tanulmányok után a gépeket választó Louis Warynski 2009-ben szerződött le egy független francia kiadóhoz, hogy Chapelier Fou (lent) néven azóta a kísérleti elektronika egyik legérdekesebb alakjává nője ki magát, aki a legszebb dallamokat is képes a legváratlanabb struktúrákba szerkeszteni. (04.13., A38 - programoldal)

btf2018_chapelierfou_650.jpg

A német producer-zeneszerző és a norvég jazz-zongorista, Henrik Schwarz & Bugge Wesseltoft kettőse Scripted & Prepared Pianos című produkciójával érkezik a magyar fővárosba. Két klasszikus zongora, ebből az egyik programozással vezérelt, mindez improvizációval fűszerezve – ami végül kisül belőle, az biztosan megismételhetetlen élmény lesz. (04.14., Akvárium - programoldal)

A nemzetközi zeneiparban is egyre jobban beágyazott DJ-producer, a Kínából éppen csak hazatért DJ Bootsie új produkciója nem egy biztonsági szett lesz: a DJ Bootsie Trio és a Talamba ütőskvartett közös produkciójában a zsigeri törzsi ritmusok digitális elemekből építkező elektronikával találkoznak. (04.14., Várkert Bazár - programoldal)

Az ikonikus The Bad Plus jazztrió (nyitóképen) titka abban rejlik, hogy saját szerzeményeik és feldolgozásaik is csak rájuk jellemző, egyszerre hagyományos és kísérletező hangzásban szólalnak meg. Nemrég egy új zongorista, az elismert Orrin Evans csatlakozott a zenekarhoz, aki minden bizonnyal átszínezi a hamarosan megjelenő, Never Stop II című album – és a budapesti koncert – megszólalását is. (04.16., Budapest Jazz Club - programoldal)

A svéd, angol és dán tagokból alakult Phronesist az egyik legizgalmasabb kortárs zongoratrióként tartják számon: az elkötelezett jazzmédián kívül többek közt a nyitottabb ízlésű Guardian és a MOJO is elismerően írt a Ferencvárosban fellépő hármas lemezeiről. (04.17., Budapest Music Center - programoldal)

És a BTF végre Budapestre hozza a neoklasszikus irányzat egyik legnagyobb európai reménységének számító svájci-német Grandbrothers duót is. A koncerten élőben is megtapasztalhatjuk a komolyzenét és elektronikát mesterien ötvöző két tag közötti, állítólag egészen speciális kémiát. (04.18., A38 - programoldal)

btf2018_kurtelling_650.jpg

A világ első számú jazzénekese, a Grammy-díjas Kurt Elling (fent) legutóbbi, Passion World című lemezén Brahmstól a U2-ig sokféle zenei világ úszik egybe. Ebben a – Kurt Elling egyénisége által egységesített – frissítő sokszínűségben merítkezhet meg néhány órára a világsztár magyar közönsége is. (04.21., Müpa - programoldal)

Jegyek minden programra és tudnivalók minden programról a Budapesti Tavaszi Fesztivál oldalán.

BTF 2018 a Facebookon pedig itt található.

Így szól a Nirvana Smells Like Teen Spiritje kortárs jazzfeldolgozásban, by The Bad Plus:

Ilyen szép a Braids:

Ez a Tale Of Us berlini szettje a Boiler Room 5. születésnapján:

Ez pedig Chapelier Fou élőben, halott dinoszauruszok között:

Az (örök)ifjú Kovács Kati, Szabó Gábor és Pege Aladár társaságában:

 

https://recorder.blog.hu/2018/02/11/elo_poplegendak_ifju_neoklasszikusok_frissito_sokszinuseg_a_budapesti_tavaszi_fesztival_10_legizgalm
Élő poplegendák, ifjú neoklasszikusok, frissítő sokszínűség – a Budapesti Tavaszi Fesztivál 10 legizgalmasabb koncertje
süti beállítások módosítása