Nyilas statisztából az ország egyik legsikeresebb szólóénekese – öt éve hunyt el Komár László

2017.10.17. 09:20, rerecorder

1_2.jpg

Komár László 1978-ban még nyilas volt, két év múlva az ország egyik legsikeresebb szólóénekese. Ma öt éve, 2012. október 17-én hunyt el 67 évesen Komár László. Most pályájának egy alig ismert pillanatát villantjuk fel: amikor egy Sándor Pál-filmben nyilasként, géppisztollyal fegyelmezte Psota Irént és Kern Andrást.

Komár László – mielőtt szólóénekesként végleg befutott volna – sok minden csinált, a zenélés mellett persze. Volt galeri-tag, ifjúsági futballista, segédmunkás a Földgép Vállaltnál, műszaki adminisztrátor egy fodrász ktsz-nél, anyagbeszerző, könyvesbolti eladó, vagonkirakodó, villanymotorbontó, lokálénekes Szegeden és Debrecenben. A hetvenes években a színészkedéssel is próbálkozott, a Színművészeti Főiskolára járt és szerepelt a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról darabban.

komar_laszlo2-700x325.jpg


1978-ban éppen megint kényszerpályán volt. Akkori zenekara, a Sprint együttes kezdett kifulladni. Bár készíthettek egy nagylemezt, nem tudták megismételni Postakocsi című 1976-os slágerük sikerét. Ekkor jött a felkérés, hogy statisztáljon egy készülő új magyar moziban. Sándor Pál rendező Mándy Iván Mélyvíz című színművéből forgatja Szabadíts meg a gonosztól filmjét, ehhez kellenek szereplők. (Mándynak és Sándor Pálnak korábban már volt egy közös munkája, a nagy sikerű 1973-as Régi idők focija). A film a nyilas uralom, a vészkorszak idején játszódik, 1944 késő őszén, érdekesség, hogy Komár László pont ekkor, 1944 novemberében született.

3627f1_0dce3b81bd48ac517fa9209551b2bf53_jpg_1024.jpgDe adjuk át a szót az énekesnek, aki így ír erről 2005-ben megjelent önéletrajzi könyvében: „Presser felhívott, hogy Sándor Pál forgatásra készül. Pici beajánlott statisztálni. Nyilas katonát kellett alakítanom. A filmben szerepet kapott egy nyilas különítmény, amelynek egyik tagját én játszottam. Valahol megjelent egy kép is belőle, Psota Irén mellett állok egy géppisztollyal. Anyám gondosan elrakta. A forgatást szerettem, érdekelt a filmezés, a főiskolán is sokan megnéztek, tanárok közül is. Sándor Palika és Pici segítsége sokat számított. Presser rengeteg filmzenét írt, ennek a filmnek a zenéjét is ő szerezte…. Az egyik jelenetet, amelyben a kabáttolvajt agyonlövik a nyilasok, a Madách tér közelében forgatták; itt találtak valami szétlőtt, régi házat.” Hát igen, negyven éve még nem romkocsmák, inkább szétlőtt, romos házak voltak a Madách tér környékén. Komár amúgy tényleg csak statiszta volt, a stáblistán és a film imdb oldalán sem szerepel a neve.

r-6102232-1411125611-8362.jpegA filmet 1979 februárjában mutatták be, mire a mozikba került, a Sprint együttes már gyakorlatilag nem létezett. Komárnak az év elején volt egy találkozása Erdős Péterrel. „Mit szórakozik maga ezzel a Sprint zenekarral? Maga jó kiállású, szalmaszagú parasztgyerek. Megfigyeltem, hogy a Popfesztiválban minden nő magát nézte. Miért nem próbálja meg szólóban? Úgysincs szólóénekes” – mondta neki a popcézár, akinek azért voltak jó ötletei is.

Így is lett. Komár László első szólóslágere egy filmbetétdal volt. Az Óh, csak a hajnal jönne már Dobray György 1980-as Áldozat című filmjében hangzott el, Presser Gábor írta, kislemezen is megjelent. Ezt még két kislemez követte az évben, 1981-ben pedig megjelent az énekes első, sikeres szólóalbuma. Innentől, jó ideig, nem is volt megállás.

covers_19460.jpgHa már itt tartunk, jöjjön még egy apró filmes érdekesség a korszakból. Kovácsi János Cha Cha Cha című filmjét 1982 májusában mutatták be a mozik. Az ötvenes-hatvanas évek fiataljairól szóló filmhez a Hungaria írta a zenét. A vásznon a zenekar basszusgitárosa, Novai Gábor is feltűnik, mint jampec. Az egyik jelentben robogón hozzá csaját a tánciskolába – annyira laza, még a suli lépcsőjén is felmegy a mocival. A film végén pedig a verekedős jelenetben bukkan fel, könnyű kiszúrni piros zakója miatt. (Bónuszként – magyar filmben az elsők között – egy jó nagy szőrös suna is látható, premier plánban).

A nagy Hungaria a premier idején pont a csúcson volt. Márciusban telt házas megakoncertet adtak a Budapest Sportcsarnokban, két borzasztóan sikeres lemez (Rock ’N Roll Party - 1980 és Hotel Menthol - 1981) után készült a harmadik album. De a vég már közel volt. Senki sem sejtette, milyen közel. 1982 októberében kivált a zenekarból a dobos, énekes, dalszerző Szikora Róbert és megcsinálta saját bandáját, az R-GO-t. Az év végén megjelent harmadik Hungaria lemez, az Aréna, bár szépen fogyott, nem volt olyan jó, mint az első kettő. 1983 elején Fenyő Miklós a többiekkel is összeveszett. Miközben a negyedik, Finálé című lemez készült, a zenekar szétrobbant. Novai és társai otthagyták a Hungáriát és megalakították a Dolly Rollt. Vagy Fenyő lépett ki, illetve rúgott ki mindenkit. A végeredmény szempontjából mindegy: mire a lemez megjelent, a Hungariának már annyi volt. Az albumra végül a Cha Cha Cha film számait is rátették, hogy legalább kiteljen a játékidő.

Fábián Titusz


Komár, a keretlegény: 


Nova először: 


Nova másodszor: 

https://recorder.blog.hu/2017/10/17/nyilas_statisztabol_az_orszag_egyik_legsikeresebb_szoloenekese_ot_eve_hunyt_el_komar_laszlo
Nyilas statisztából az ország egyik legsikeresebb szólóénekese – öt éve hunyt el Komár László
süti beállítások módosítása