Török-magyar elborulás – Tündérvese magyarradar és lemezpremier

2017.09.14. 16:00, rerecorder

tundervese_foto_farkas_christian_1.jpg

Ritka egyedi hangot képvisel a Tündérvese zenekar: a jobb híján vagy viccből "török stoner elborulás" vagy "döner metal" címkével illetett zenéjükben a keleti zenétől a progresszív rockig rengeteg minden találkozik. Itt lehet meghallgatni először az első nagylemezüket, és Szeiler Bálint énekes-gitáros-dalszerző be is mutatja a zenekart.

Indulás: 2010-2011 körül.

Tagok: Szeiler Bálint (ének, gitár), Bártfai Gábor (gitár), Szombath Máté (basszusgitár), Füredi Máté (dobok).

Stílus: Magunk sem tudjuk meghatározni, rengeteg hatás érvényesül. Emiatt azt szoktuk mondani, hogy valami török stoner elborulás (Döner Metal), de a besorolást inkább a hallgatóságra bíznám.

Hatások: Közel-keleti és latin zenék, Pink Floyd, System Of A Down, Queens Of The Stone Age, József Attila... napokig tudnám sorolni őket.

Kiadó: -

tundervese_front_1.jpgTörténet: A zenekart még gyerekkori barátaimmal alapítottam, majd megannyi tagcsere után, az első nagylemez rögzítését követően alakult ki a mostani formáció. A lemez Nóniusz Gábor producer segítségével készült. Csupán ketten játszottuk fel korábbi dobosunkkal, Békési Dáviddal. Ő a dobokat, én pedig minden mást. Így volt a legegyszerűbb, mivel a dalokat mindig egyedül írtam. A mostani felállás esetében viszont már kezd átalakulni a dalszerzési folyamat. Mindenki lényegesen nagyobb teret kapott, de az alapokat továbbra is én biztosítom.

Megjelenések: Telhetetlen EP 2012, Kincsem EP 2015, Tündérvese 2017.

Küldetés: Szeretnénk eljuttatni a zenénket mindenkihez, aki hasonlóan érez, mint mi, vagyis szeretnénk megtalálni a közönségünket. Továbbá ragaszkodom ahhoz, hogy ez tényleg csak a zenéről szóljon, és ne merüljünk el a félrevezető külsőségek és a tartalmatlanság mocsarában.

Jövőkép: Szeretnénk kialakítani egy masszív rajongótábort, célunk, hogy a legtöbb hazai fesztiválon felléphessünk a közeljövőben. Továbbá szeretnénk eljuttatni a zenénket külföldre is. Régi álmom többek között Törökországban és a Balkánon játszani.

Mellékprojektek: Volt pár, most viszont csak a Tündérvesére koncentrálunk.

Szexepil: Van két mérnökünk (ráadásul az egyik építész!) és egy filmrendező-operatőrünk. Ez szerintem bőven elég szexepilnek, úgyhogy nem „szomorkodom” amiatt, hogy én csak egy bölcsész vagyok.

Legnagyobb eredmény, elismerés: Idén már visszatérőként léptünk fel a Fishing On Orfűn, fantasztikus érzés, hogy egy ilyen közeg nyitott felénk.


A Tündérvese a Facebookon itt található. A Tündérvese lemezbemutatója szeptember 23-án lesz Budapesten, a Robotban, ahol a Baron Mantis és a Polvere is fellép aznap este, Facebook-eseményoldal. A fent látható borító az - amúgy turkológusnak készülő - Szeiler Bálint dédapja, Szúdy Nándor festményét használja fel.

Most pedig jöjjön a nagyívű, ambiciózus bemutatkozó nagylemez: 


Ez pedig a záró dalhoz készült klip:


A cikk megjelenését a Cseh Tamás Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nkacstp_logo_650_png.png

 

https://recorder.blog.hu/2017/09/14/tundervese-magyarradar_es_-lemezpremier
Török-magyar elborulás – Tündérvese magyarradar és lemezpremier
süti beállítások módosítása