Négy napon át zenél a Várkert Bazár – Folk delicatess a Budapest Folk Festen (05. 24-28.)

2017.05.06. 09:01, rerecorder

baba_zula-_photo_by_can_erok.JPG

Kevés jobb szabadtéri koncerthelyszín akad Budapesten, mint a Várkert Bazár. Rálátsz a Dunára, az esti fényben fürdő és nyüzsgő pesti oldalra, a dunai hidakra és a méltóságteljesen magasodó Várhegyre. Ülhetsz, állhatsz, táncolhatsz, ugrálhatsz, énekelhetsz, kiabálhatsz, lógathatod a lábad a várfalról, borozhatsz a pultnál vagy a fűben heverészve a barátaiddal. A Fonó az idei Budapest Folk Festen is belakja válogatott muzsikákkal ezt a teret, a világzenei nagykoncertek mellett a borteraszra pincészetek és népzene települ, folkkocsmásodik a várkert!

Kárpát-medencei népzene, a cigánykaravánok nyomán született vérbő ritmusok, Isztambul hangjai, a Balkán energiája, az afrikai és az észak-amerikai indián zenék misztikuma, a Mediterráneum változatos muzsikái, táncai, a jazz és az elektronikus tánczenék pumpálják majd a ritmust a szívbe. Számtalan ősi zenei hagyomány mutatja meg magát, egyik közelebb van az eredeti formájához, mások távolabb kerültek tőle. Hol a modern hangzás keretezi az ősit, hol a régi dallamok teszik izgalmassá a maiakat.

Az idei Budapest Folk Fest line-upja igen sokszínű, itt csak pár, különösen izgalmasnak ígérkező fellépőt lehet kiemelni.

Az isztambuli BaBa ZuLa (nyitóképen) neve a szélesebb közönség számára 2005-től csenghet ismerősen. Ebben az évben mutatták be a neves török rendező, Fatih Akin az Át a hídon - Isztambul hangjai (Crossing the Bridge: The Sound of Istanbul) című filmjét, amelyben Isztambul sokrétű és progresszív zenei szubkultúráját – benne a BaBa ZuLával – mutatta be a világnak. Zenéjük egyszerre merít az anatóliai tradíciókból és számos kortárs könnyűzenei műfaj energiájából. A BaBa Zula rituális koncertjeit több művészeti ág jelenléte teszi izgalmassá. Gyakran szerepelnek velük hastáncosok, a zenészek feltűnő jelmezekben lépnek színpadra, költészet keveredik az improvizatív zenével, valamint színházi és látványos audiovizuális elemek nyújtanak élményt. Egy biztos, a BaBaZuLára sokáig fogunk emlékezni! Május 27-én lépnek fel a Várkert Bazárban!

mahala-rai-banda-press-download.jpgAhogy több világhírű romániai cigányzenekar karrierje is egy-egy kis faluból indult, úgy a szintén világszerte sikeres roma együttes, a Mahala Rai Banda (balra) története is az aprócska Clejani nevű településen kezdődött. Az innen és Moldvából származó tagok a bukaresti roma gettóban, a nevüket adó Mahalában találkoztak és kovácsolódtak együttessé. A 11 tagból álló Mahala Rai Banda zenéje és látványos produkciója a román vonós zenekarok és az Oszmán Birodalom tradícióit hordozó rezesbandák hagyományainak az ötvözete, amibe a popzenei hatások is bőven beleférnek. A Mahala Rai Banda nem akar mást, mint szórakoztatni, de ebben nem ismernek tréfát. A tuba, a szaxofon, a klarinét, a trombita, a hegedű, a harmonika, az elektromos gitár, az orgona és a basszusgitár kombója nem ismer lehetetlent, mindenki táncol, ugrál, aki csak hallja. Tényleg nem beszélünk a levegőbe, ezt látni kell! Május 25-én lépnek a Várkert Bazár színpadára!

A zenei világ egyik legismertebb makedón etno-jazz gitárosát, Vlatko Stefanovskit és az egyedi kaval-játékáról híres bolgár szólistát, Theodosii Spassovot még sosem láthatta a magyar közönség egy színpadon. Pályájuk során mindketten a kortárs zene, a jazz, a rock és a világzene ikonjaival játszottak és saját, egyedi stílust alakítottak ki. Stefanovski a legendás ex-jugoszláv etno-rock-pop zenekar, a LEB I SOL tagjaként szerzett hírnevet. A kilencvenes évek közepén induló szóló pályafutása során megújította a balkáni népzenei hagyományokat. Játéka elegye a macedón 7/8-os, páratlan ritmusú hagyománynak és a kortárs jazznek. Spassov egyedi kaval-játéka szintézise a népzenének, a jazznek és a klasszikus zenének. A Newsweek az öt legtehetségesebb kelet-európai zenész között említette, megjegyezve, hogy „Spassov nem pusztán túlélte a posztkommunista kulturális sivatagot, hanem Ő valóban feltalált egy új zenei műfajt.” A közös koncertre május 26-án kerül sor a Várkert Bazárban!

dikanda.jpg

És még nincs vége, hiszen a Budapest Folk Fest vendége lesz a román Nadara, Barabás Lőrinc és Kézdy Luca, Sena, az Esszencia, a lengyel Dikanda (fent) és a Buda Folk Band, a Gypo Circus, a Trio Feta Orchestra és több remek táncházi zenekar is, mint a Fokos, a TokosPásztorHóra vagy a Fanfara Complexa.

Merüljetek el ebben a folkrengetegben, borospohárral a kézben, nyitott fülekkel, hiszen itt lesz a sokszínű világ!

www.budapestfolkfest.hu

https://recorder.blog.hu/2017/05/06/negy_napon_at_zenel_a_varkert_bazar_folk_delicatess_a_budapest_folk_festen_05_24
Négy napon át zenél a Várkert Bazár – Folk delicatess a Budapest Folk Festen (05. 24-28.)
süti beállítások módosítása