Dobj egy papírrepülőt avagy az érzelmi távolság gyakran szinte észrevétlenül alakul ki

2016.12.26. 09:00, Recorder.hu

telekom_tali_650.jpg(X) Itt vannak az ünnepek, ilyenkor érzelmileg is „más ruhába öltözünk”: érzékenyebbé válunk érzelmi kapcsolati viszonyainkra, és jobban érezzük mások hiányát is. Akár éveken át tartó hallgatást, lassan kialakuló érzelmi eltávolodást oldhat fel, vagy visszaterelhet eltávolodott kapcsolatainkhoz ez a néhány nap. A kommunikációs eszköztár változása kihívás és lehetőség is egyben.

Tari Annamária pszichoterapeuta szerint még az erősnek hitt, hosszú időre visszanyúló kapcsolatainkban is megesik, hogy érzelmi távolság alakul ki, ha nem szánunk időt és energiát ápolásukra. Az ünnepi időszak viszont jó alkalom arra, hogy megtegyük az első lépést és újra kapcsolatba lépjünk azokkal, akik fontosak nekünk, mert feltételezhetjük, hogy a másik oldalon is nagyobb fogadókészségre találhatunk.

„Megemelni a telefont persze sokszor nem könnyű, ha olyan hívást kell kezdeményeznünk, amely bocsánatkéréssel vagy magyarázkodással kezdődne. Ilyenkor egyszerűbbnek látszik egy gyors üzenetküldés, amivel – mint egy szondával – megnézhetjük, reagálnak-e egyáltalán még ránk” – magyarázza Tari Annamária. A kommunikáció napjainkban óriási változásokon megy át, számos eszköz áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy újrateremtsük a kapcsolatot. Hívhatunk valakit telefonon, írhatunk neki hosszabb vagy rövidebb formában, SMS-ben vagy a chat-applikációkon keresztül, képben, hangban, videóban. Ma már nincsen technikai akadály, a szándék megjelenését azonnali kapcsolatfelvétel követheti. Sokkal könnyebb a kapcsolattartás is, mégis gyakran előfordul, hogy halogatjuk a kezdeményezést. „Elfeledkezünk sok jó barátról, olykor rokonról is, mert a rohanás nem kedvez a kapcsolatok időigényességének. Lassulni kell tehát ahhoz, hogy meglássuk, hány valódi kapcsolatunk van, hány embert szeretünk igazán, és hányan várják végre, hogy ezt mondjuk: Szia, rég nem beszéltünk, ne haragudj rám!” – figyelmeztet Tari Annamária.

Persze gyakori jelenség, hogy az ember az utolsó pillanatban „fordul vissza”, nem küldi el az üzenetet, nem nyomja meg a hívás gombot, vagy leteszi, mielőtt kicsöngene a telefon. Ezekről az el nem küldött üzenetekről, mondatokról, gesztusokról – amelyek bár nagyon fontosak, valamiért mégsem jutnak el a címzetthez – szól Presser Gábor és Novák Péter legújabb száma, a Dobj egy papírrepülőt! is, amely Rúzsa Magdi előadásában hangzik el a dalhoz készült videoklipben. A klip, amely a Telekom idei karácsonyi kampányának központi gondolatára épül, először december 28-án lesz megtekinthető a Telekom Facebook-oldalán.

A klip hátteréről és előkészületeiről mesél Rúzsa Magdolna és Presser Gábor:

 

https://recorder.blog.hu/2016/12/26/dobj_egy_papirrepulot_avagy_az_erzelmi_tavolsag_gyakran_szinte_eszrevetlenul_alakul_ki
Dobj egy papírrepülőt avagy az érzelmi távolság gyakran szinte észrevétlenül alakul ki
süti beállítások módosítása