A Recorder bemutatja: október 30-án Jerusalem In My Heart a Dürerben!

2016.10.04. 11:00, rerecorder

phnx2016okt30tixa.jpg

Ismét jelentkezünk egy Recorder bemutatja koncerttel, és ezúttal is nagyon izgalmas előadót mutathatunk be: Jerusalem In My Heartot. A libanoni születésű, Kanadában élő Radwan Ghazi Moumneh a világzenei színtér egyik legfelkapottabb előadója, kedvenc 2015-ös albumaink között is felbukkanó tavalyi lemezével érkezik Budapestre és adja ritka koncertjeinek egyikét a Phoenix Music Hungary, a Fucktothemusic és a Recorder prezentálásban.

phnx2016okt30flyr.jpgA Phoenix Music Hungary, a Fucktothemusic és az ötéves Recorder magazin bemutatja:

JERUSALEM IN MY HEART (CAN/LB)

Kezdés: 2016 október 30., vasárnap 19:00

Helyszín: Dürer Kert, Ajtósi Dürer Sor 19-21.

Jegyár: elővételben 1900 forint (limitált, összesen 100 darab kerül értékesítésre), illetve a helyszínen 2500 forintért. Jegyek elővételben vásárolhatóak a Dürer Kert pénztárában, illetve a Tixa rendszerében (www.tixa.hu).

Facebook-eseményoldal

A Radwan Ghazi Moumneh zurna- és buzuki-virtuóz vezette audiovizuális projekt, a Jerusalem In My Heart először Budapesten! A tradicionális arab zenéből, melizmatikus énekből és elektronikus hangképekből egyszerre a múltba és a jövőbe mutató számokat építő művész a világzenei színtér egyik legnagyobb felfedezettje, akiért már most olyan fesztiválok versenyeznek, mint az OFF, a Le Guess Who? vagy a Primavera. Ezért is olyan kiemelkedő, hogy évi alig pár koncertjének egyikét a Dürer Kertben adja majd, egy speciális vetítéssel karöltve.

„Születésem óta a különböző kultúrák tornádójában élek” - nyilatkozta Radwan egy interjúban. Az előbb Ománban, majd Kanadában letelepedő művész gyermekként még leginkább arab zenéket hallgatott, majd huszonéves korában magával ragadta a montreáli hardcore punk színtér: első zenekarát, az IRE-t még az egykori Converge-gitáros Jeff Feinberggel alapította. Az 1996-os debütalbum, az Adversity Into Triumph pedig nemcsak a zabolázatlan energia és húzós-fogós dalai miatt fontos lemez, hanem a belőle áradó szívből jövő politikai meggyőződés miatt is. „Fontosnak éreztem, hogy arabként nyilatkozzak mondjuk a palesztin-cionista konfliktusról, úgy tekintettem erre, mint egyfajta küldetésre” - mesélte erről az időszakról. Két lemezzel és rengeteg botránnyal később a zenekar feloszlott, Radwan pedig egy beiruti kitérő után egy teljesen más projektbe fogott: ez lett a Jerusalem In My Heart.

A zenekar saját meghatározása szerint egy kísérlet arra, hogy az őt ért legfontosabb hatásokat: a tradicionális arab és a nyugati könnyűzenét, valamint a produceri munkái során szerzett tapasztalatokat – dolgozott többek közt a Suuns, Matana Roberts és Eric Chenaux lemezein is – egybegyúrja. Akusztikus, csupán virtuóz zurna- és buzukijátékára, valamint csodálatos énekhangjára íródott darabokat ütköztet masszív elektronikus ütemekkel, torzított hangképekkel; hipnotikus és magával ragadó módon rétegzi egymásra a két kultúra zenéjét. „Mintha Libanon egyszerre létezne a múltban és a jövőben” - jellemezte eddigi legutóbbi albumát, az If He Dies, If If If If If Ifet a kritikusok egyike és valóban: Radwan mestere annak, hogy hogyan modernizálja a tradíciókat anélkül, hogy azok elveszítsék a gyökereiket.

A Jerusalem In My Heart fellépései pedig minden alkalommal különleges audiovizuális show-k: a projektnek kezdettől fogva része a montreáli filmművész, Charles-André Coderre is, aki 16 és 35 milliméteres filmekből rak össze egy, az aktuális fellépéshez igazodó vetítést, kiteljesítve ezzel az élményt.


a kiváló 2015-ös Jerusalem In My Heart-album, az If He Dies, If If If If If If


élőben két évvel ezelőtt az OFF Festivalon: 

https://recorder.blog.hu/2016/10/04/a_recorder_bemutatja_oktober_30-an_jerusalem_in_my_heart_a_durerben
A Recorder bemutatja: október 30-án Jerusalem In My Heart a Dürerben!
süti beállítások módosítása