2016-ban a Bohemian Betyars nyerte a Nagy-szín-pad! tehetségmutatót

2016.05.16. 11:30, rerecorder

nszp-1.jpg

Ahogyan 2015-ben, úgy 2016-ban is a legtöbb Facebook-rajongóval rendelkező döntős zenekar nyerte a Nagy-Szín-pad! tehetségmutatót. Tavaly a már hosszú évek óta létező, hatvanezresnél is nagyobb táborral rendelkező Ocho Macho, idén a három döntős közül messze legnépszerűbb Bohemian Betyars lett a győztes.

2014-ben rendezték meg az első Nagy-szín-pad! tehetségmutatót, az akkori tizenötös mezőnyből öten jutottak közönségszavazatok alapján a döntőbe, végül a két hasonló népszerűségű előadó közül a Mary Popkids nyert szoros csatában az Ivan & The Parazol előtt, és a legfrissebb hazai popzenei mezőny mindkét tehetséges zenekara, meg a legfrissebb hazai popzene is profitált mindebből.


A 2014-ES VERSENY UTÁN PERSONAL BRANDING SZAKÉRTŐVEL VIZSGÁLTUK MEG A RÉSZVEVŐK EREDMÉNYESSÉGÉT, VALAMINT A NAGY-SZÍN-PAD HATÁSÁT.

A tavalyi versenyen már csak kilenc zenekar vett részt (némileg változott a szakmai előzsűrizés is, hiszen ezúttal már a szervezők által előválogatott 37-es mezőnyre lehetett csak voksolni), a hármas döntőben a messze legnépszerűbb zenekar, a többieknél jóval régebb óta létező, azokhoz képest többszörös Facebook-rajongói táborral rendelkező Ocho Macho nyert a Kelemen Kabátban és a The Biebers előtt. A verseny ezúttal is a közönségszavazatok alapján dőlt el és szinte előre borítékolható volt, hogy ki lesz a befutó.

Idén tovább módosult a tehetségmutató (ezúttal is a szervezők által kiválasztott hosszabb névsorból szavazott egy nagyobb szakmai grémium, így alakult ki a tizenkét előadóból álló mezőny): az elődöntők során mindegyik produkció önálló koncertet adott, mindez nagyobb és koncentráltabb médiajelenlétet biztosított az előadóknak, valamint egy huszonöt fős zsűri is értékelte a koncerteket, így a döntőbe már nem csak a közönség juttathatott fellépőket - elvileg fele-fele arányban számított a szakmai- és a közönségvoks. Igaz, végül a szakma szava nem igen hatott, hiszen a kétféle szavazást összeboronáló végeredményben a zsűri véleménye alig hagyott nyomot. Náluk ugyanis kiemelkedően lett első a Fran Palermo, második a Run Over Dogs, harmadik a Szabó Benedek és a Galaxisok, a döntőbe azonban végül csak a Run Over Dogs fért be, hiszen mellé a közönség a Bagossy Brothers Companyt és a Bohemian Betyarst szavazta be (mármint szavazhatott rájuk extrém nagy mértékben, hogy lenyomja a szakmai zsűri pontjait - az elődöntős közönségszavazatok végeredményéről ugyanis nem közöltek listát a szervezők). A döntőben aztán a papírforma érvényesült, nyert a 23 ezres Facebook-táború Bohemian Betyars, a 9 ezres Bagossy Brothers Company és a 3 ezres Run Over Dogs előtt (az egész mezőnyben is csak az Eurovíziós Dalversenyt megjárt Freddie-nek volt nagyobb a Facebook-tábora a győztesnél).

A Betyars most persze még népszerűbb lehet majd, hiszen felléphetnek az összes nagy fesztivál nagyszínpadán (Sziget, Telekom VOLT Fesztivál és a Strand - Nagyon Zene Fesztivál), ahol meg is nézheti őket az, aki bírja az ilyesfajta a mulatós, boroskólagőzös skapunkfolkot. Ráadásul, az MTVA felajánlásaként (!?) ők képviselik Magyarországot a 2017-es groningeni Eurosonic showcase fesztiválon, ami a tavalyi, hasonlóan bonyolódott Ocho Macho-fellépés után azt a képet alakíthatja ki hazánkról, hogy az a mulatós balkáni mixtúra punk melegágya.

https://recorder.blog.hu/2016/05/16/2016-ban_a_bohemian_betyars_nyerte_a_nagy-szin-pad_tehetsegmutatot
2016-ban a Bohemian Betyars nyerte a Nagy-szín-pad! tehetségmutatót
süti beállítások módosítása