Családi fotók Cziffra György zongoraművészről, a 2016-ban induló Cziffra Fesztivál névadójáról

2016.01.03. 17:30, rerecorder

cziffra-color3-btf.jpg

Balázs János Liszt-díjas zongoraművész kezdeményezésére és művészeti vezetésével 2016. február 25-28. között valósul meg az első Cziffra György Fesztivál, amelynek a MOM Kulturális Központ ad otthont. A budapesti cigányzenész családba született, csodagyerekként már 8 éves korában a Zeneakadémián tanuló, majd 1942-ben szovjet fogságba, aztán 1950-ben magyarországi munkatáborba kerülő Cziffra György (1921-1994) a 20. század egyik legjelentősebb zongoristája volt, világszerte elismert virtuóz, aki 1956-ban Párizsba disszidált, és ugyan 1968-tól francia állampolgár lett, de haláláig magyarnak vallotta magát. Itthon ugyanakkor máig nem eléggé ismert előadóművészi jelentősége, a fesztivál a kitalálói szerint részben ezen változtathat. A művész családjának köszönhetően most a Recorder bemutat néhány eddig ismeretlen és ritkán látott fotót a zongora egyik legnagyobb zsenijéről a családi archívumból.

A rendkívüli zongoraművész méltó emlékét a fesztivál négynapos koncertsorozattal, mesterkurzussal, zenei versennyel, kiállításokkal, gyerekeknek szóló programokkal és kreatív felhívásokkal ápolja. A programban olyan neves művészek működnek közre, mint többek között Vásáry Tamás, Kelemen Barnabás, Lajkó Félix, Snétberger Ferenc, Szakcsi Lakatos Béla és Balázs János. A sorozat az NKA és Hegyvidék Önkormányzatának támogatásával valósul meg.

„A fesztivál szervezésének gondolata régóta foglalkoztat; Cziffra György, a magyar zseni munkásságát nem ismerik elegen Magyarországon. Számomra személyesen is fontos az ő emlékének és zenei- szellemi hagyatékának gondozása, hiszen ő miatta választottam a zongorát és a klasszikus zenét” – mondta Balázs János.

A fesztivál felépítése követi Cziffra György elképzeléseit, aki annak idején Franciaországban létrehozta saját alapítványát, iskoláját, koncertsorozatát és versenyét. A Cziffra György Fesztivál mindezt a szerkesztési elvet alapul véve alakította ki a 2016-ban induló sorozat tematikáját. A mesterkurzust első alkalommal csak zongoristáknak hirdetik meg február 19-21. között a MOMKultban. A versenyt jövő ősszel rendezik meg.

A koncertprogram rangos névsora különböző tematikus napokat takar. Az első koncerten Balázs János válogat Cziffra repertoárjából, Hegedűs D. Géza színművész pedig Cziffra György önéletrajzi könyvéből olvas fel. A második esten Vásáry Tamás, Mocsári Károly és Dráfi Kálmán, Cziffra György barátai és tanítványai idézik meg a mestert. A harmadik este a ’40-es, ’50-es évek sanzonjaiból, Karády Katalin dalaiból válogat, Sárik Péter, Berkes Balázs és Malek Andrea közreműködésével; felidézvén Cziffrának azt az életszakaszát, amikor 1956 előtt bárokban, lokálokban zongorázott és improvizált. A záróestet Hommage a Cziffra címmel hirdetik meg Kelemen Barnabás, Kokas Katalin, Vásáry Tamás, Lajkó Félix, Snétberger Ferenc, Szakcsi Lakatos Béla előadásával; a Zuglói Filharmónia (vez.: Záborszky Kálmán) Balázs János szólójával pedig Csajkovszkij b-moll zongoraversenyét szólaltatja meg.

1958-koncert1-tv-rgb-web.jpg


A fesztivál ideje alatt Cziffra emlékkiállítást rendeznek be a MOM Kulturális Központban eddig még sehol meg nem jelent családi fotókból (ezekből látható néhány alább), a művész személyes tárgyaiból, illetve Gyügyi Ödön rajzaiból. Balázs János rendszeresen tart hangszerbemutató előadásokat fiataloknak és gyerekeknek, hiszen fontosnak tartja a fiatal nemzedék klasszikus zenei integrációját; ezúttal Junior Prima-díjas fiatal művészeket nyert meg ennek a nemes ügynek.

A Cziffra Fesztivál a Szamos Cukrászdát is megihlette, akik létrehozták a Cziffra szeletet Besszer Szilvia ötletei alapján. A finom és elegáns édesség egy zongorabillentyűt formáz a művész nevével, és megvásárolható lesz az összes Szamos Cukrászdában.

Balázs János jövőbeli tervei között szerepel, hogy 2017-től nemzetközivé tegye a teljes fesztivált, majd  2021-ben, Cziffra György 100. jubileumán a világ számos pontján szeretne Cziffra emlékkoncerteket rendezni.

A Cziffra Fesztivál részletes programja a http://cziffrafesztival.hu/ weboldalon, ahol mától elindult a jegyértékesítés is.


És akkor néhány eddig nem publikált családi fotó Cziffráról - a nyitóképen már francia állampolgárként újra Budapesten a hetvenes években, a fenti, közbülső fotón pedig egy 1958-as francia tévés koncertfelvételen látható, a műsor a híres francia kritikussal, Bernard Gavotyval készült


egyiptomi származású feleségével a Michigan tónál: 

cziffra023_michigan_tonal.jpg


családjával a francia Riviérán: 

cziffra028_riviera.jpg


Cziffra György bernáthegyi kutyájával: 

cziffra052.jpg


Cziffra György és fia, ifj. Cziffra György (jobbról), aki karmester lett (és 1981-ben, tragikus körülmények között, lakástűzben, hunyt el) - egy londoni lemezfelvételen: cziffra071.jpg

https://recorder.blog.hu/2016/01/03/csaladi_fotok_cziffra_gyorgy_zongoramuveszrol_a_2016-ban_indulo_cziffra_fesztival_nevadojarol
Családi fotók Cziffra György zongoraművészről, a 2016-ban induló Cziffra Fesztivál névadójáról
süti beállítások módosítása