Harcsa Veronika - tíz év, tíz felejthetetlen pillanat

2015.10.09. 16:00, Frontrecorder

harcsa_veronika3_foto_glodi_balazs.jpg

Harcsa Veronika 2005-ben rögzítette az első lemezét Speak Low címmel, onnan számítja az indulását. Pályafutásának tizedik évfordulóját az énekesnő és zenekara dupla koncerttel ünnepli november 4-én és 5-én a Budapest Jazz Clubban, itt pedig most felidézi sikeres karrierje első évtizedének legemlékezetesebb momentumait.

1. Szivárványos buborékfelhő

Az A38-on koncerteztünk az Erik Sumo Banddel, és Tövisházi Ambrusnak az az ötlete támadt, hogy vegyünk pár száz buborékfújót, amit egy adott dal előtt kiosztunk a közönségnek, mintegy dramaturgiailag előkészítve a hangulatát. Csodálatos volt a színpadról szemlélni, ahogy a teltháznyi emberben egyszerre éledtek újra az óvodáskori reflexek, és csak fújták és fújták a szivárványos buborékokat, bódultan ringva együtt a zene taktusára.

2. Félgömbnyi ámulat

A Bin-Jippel kétszer is koncerteztünk a Planetáriumban a Kiégő Izzók társaságában, akik térhatású animációikkal bevetítették a teljes kupolát. Bevallom - ahogy ez az alábbi videón is látszik -, nagyon nehéz volt megállnom, hogy ne bámuljak folyamatosan fölfelé a hipnotikus vetítésre.

3. Kispolskikkal a kompon

A Balaton Method filmhez a tó kellős közepén, egy kompon rögzítettük a Bin-Jippel Heavy című dalunkat. Már az sem volt semmi, hogy a dalunk groove-ját a Talamba ütőegyüttes tagjai a velünk utazó Kispolskikon és kisteherautókon dobolták. Ráadásul gyönyörű időnk volt, és az egész napos előkészületek után, az egy snittel készült klipet sikerült pont a lemenő nappal a hátunk mögött rögzíteni. A filmen nem látszik, de szemben pedig pont jött fel az óriás telihold, neki énekeltem.

4. Jam session Tokióban

Második japán turnénk egyik első estéjén a kiadónk levitt egy pici, földalatti klubba, ahol tokiói zenészek játszottak a funk jam esten. A jetlagtől amúgysem aludtunk volna, a szilvabor pedig túl finom volt ahhoz, hogy mértéket tudjunk tartani, úgyhogy hajnalig maradtunk. Szürreálisan jól játszották a funkot a japánok, be is álltunk egy-egy dalra jamelni. Kiderült, hogy egyikük akkoriban a Simply Redben gitározott, így Budapesten is fellépett a Hősök terén.

5. Dinner With A Demon forgatás

Nem vagyok színésznő, nem tudok színészkedni - figyelmeztettem a rendező Vandad Kashefit, amikor felvázolta a Bin-Jip-klip forgatókönyvét. Nem baj, ne törődjek semmivel, majd ők segítenek - válaszolta, és így is lett. Nem volt nehéz megszeppenten nézni, amikor megfürdettek tejben, tetőtől talpig leöntöttek fekete tintával, vagy amikor üvegszilánktengeren kellett átkelnem.

6. Backstage-sziget Norvégiában

A legszebb helyszínen megrendezett fesztivál, ahol életemben jártam, a Molde Jazz volt a norvég fjordok közt. Nicola Contéval éhesek voltunk, így felkerestük a "művészbüfét", ami egy, az előadóknak fenntartott szigetecskén volt, ahová komppal lehetett átjutni. A rutinosabb zenészeknél volt fürdőruha, és kihasználták azon verőfényes júliusi napok egyikét, amikor még Norvégiában is lehetett fürdeni a kristálytiszta tengeröbölben.

7. Raklapszínpad Pannonhalmán

A csodálatos levendulateraszon koncerteztünk volna, ha a látóhatár egyetlen kis felhőcskéje nem úszik be rajzfilmbe illő pontossággal pont fölénk, és nem szakad le teljes erejéből a második hangomnál. Azonnal menteni kellett a hangszereket, így a közönséggel együtt bezsúfolódtunk a pincészetbe, a boroshordók közé. Ott gyorsan egymásra raktak nekem pár raklapot, és kész is volt a színpad, a nagybőgőssel játszottuk, amit tudtunk kettesben, közben lassan a dob is beszállt, végül a billentyűt is sikerült beüzemelni, így teljes létszámban zenghettük be a pincét.

8. Koncert egy buszmegállóban

Néha a legcsaládiasabb koncertek a legkülönlegesebbek. A Bakonyban, egy zsákfaluban szervezett minifesztivált a tágabb baráti körének egy társaság. A kétszáz fős település főterén adott volt a két koncerthelyszín: a templom és a buszmegálló. Mi az utóbbiban léptünk fel - a busz nem járhat túl gyakran arrafelé, mert a koncertünk alatt nem jött, ellenben gólyából több is felbukkant.

9. Kortárstáncos pörgés

Hód Adrienn két kortárstánc koreográfiájában is szerepeltem, ahol bizony nem csak énekelnem kellett, de a testemet is használták. A Szomjas vagyok című darabban Busa Pista volt a partnerem, aki rap-imprója után felkapott, és a levegőben pörgetett a színpad közepén.

10. Versdalok a szabadban

2011 tavaszán jelentettük meg a kvartettem Lámpafény című lemezét, melyen huszadik századi költők verseit dolgoztuk fel. József Attila születésnapja, vagyis a magyar költészet napja alkalmából három versdalt kivittünk a szabadba, hogy nagy költőink szobrainál adjuk őket elő.

A Harcsa Veronika Quartet tehát két koncerttel, november 4-én és 5-én ünnepli meg az énekes-dalszerző pályájának első tíz évét. A Budapest Jazz Clubban a zenekar mind a négy lemezéről játszanak majd dalokat, illetve Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint gitáros a közös duóalbumáról is előad pár szerzeményt, Facebook-esemény itt. A kvartett jubileumi dupla koncertje után, novemberben Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint országos turnéra indul, melyen már ízelítőt ad 2016-ban megjelenő albuma anyagából.


fotó: Glódi Balázs

https://recorder.blog.hu/2015/10/09/harcsa_veronika_tiz_ev_tiz_felejthetetlen_pillanat
Harcsa Veronika - tíz év, tíz felejthetetlen pillanat
süti beállítások módosítása