Snétberger és a Liszt Ferenc Kamarazenekar a Zsidó Kulturális Fesztiválon

2015.09.01. 16:00, rerecorder

unnamed_3.jpg

(X) Snétberger Ferenc hosszú utat tett meg Salgótarjántól a nemzetközi hírnévig. Meredeken ívelő karrierje több mint három évtizede tart. Saját hangot keresett. Egy összeté­veszthetetlen, bensőséges hangot, amelyben a klasszikus zenei előképzettség, a roma hagyomány, a flamenco és a jazz egyszerre van jelen. Ez a hang emelte ki őt a zsúfolt világmezőnyből, és ez tölti majd meg szeptember 2-án a Dohány utcai Zsinagógát.

Snétberger 1995-ben, a holokauszt 50. évfordulójára komponálta „In memory of my people” (Népem emlékére) című, gitárra és nagyzenekarra írt művét, melyet népének ajánlott. A darab, melyet a hagyományos roma dallamok ihlettek, erőteljes véleménynyilvánítás az emberi szenvedés ellen. Ezen az estén a világhírű Liszt Ferenc Kamara-zenekarral mutatja be.

A Kossuth-­díjas Snétberger Ferenc, a műsor második felében, rendkívüli muzsikusokból álló Quartetjével áll a színpadra. A Berklee hajdani ösztöndíjasát, Oláh Tzumo Árpádot aligha kell bemutatni a hazai közönségnek, ahogy a Fesztiválzenekar, egykori bőgősét, a számos jazzversenyen díjazott Barcza Horváth Józsefet sem. Toni Snétberger nem csak jazzdobosként, hanem színészként is ismert Németországban. 2011-ben megalapította a Snétberger Zenei Tehetség Központot, amely hátrányos helyzetű gyerekek zenei képzésével foglalkozik. Az esten bemutatja az iskola tehetséges hallgatóit is.

A Liszt Ferenc Kamarazenekar 1963­-ban alakult. Közel fél évszázados működésük során nem­zetközi hírnévre tettek szert, több mint ötven országban adtak koncertet, és felléptek a New York­i Carnegie Hallban, a tokiói Suntory Hallban, a Sydney­i Operaházban, a párizsi Théatre de la Ville­ben, valamint az amszterdami Concertgebouw­ban is. Rendszeresen hangverse­nyeznek Európa szinte minden országában, nagy fesztiváljain, de eljutottak az Egyesült Álla­mokba, Japánba, Dél- Amerikába, Indiába és Kínába is.

Koncertjeiken és lemezeiken olyan kiváló szólistákkal muzsikáltak együtt, mint Szvja­toszlav Richter, Yehudi Menuhin, Jean-Pierre Rampal, Igor Ojsztrah, Henryk Szeryng, Isaac Stern, Msztyiszlav Rosztropovics, Vagyim Rjepin, Kocsis Zoltán, Maurice André, Martha Argerich, Pierre Fournier, Heinz Holliger, Schiff András, Pauk György, Frankl Pé­ter, Hansjörg Schellenberger, Vagyim Rjepin, Starker János, Midori vagy a Laredo Trio. A zenekar eddig több mint 200 hanglemezfelvételt készített a Hungaroton, az Erato, a Teldec, az EMI, a Quintana és a CBS-Sony Classic kiadókkal. Párizsban három alkalommal nyerték el a francia Académie du Disque nagydíját és Magyarországon több felvételük kiérdemelte az Év Hanglemeze címet.

Program

Mendelssohn: a-moll vonósnégyes, Op.13 (vonószenekari változat)

Prokofiev: Nyitány héber témákra

Snétberger: „Népem emlékére” – Liszt Ferenc Kamarazenekar és Snétberger Ferenc
Jazz & more – Snétberger Ferenc Quartet és a Snétberger Zenei Tehetség Központ diákjai

Rolla János a Liszt Ferenc Kamarazenekar alapító tagja, koncertmestere, 1979 óta művészeti vezetője. Érdemes művész, többek között a Pásztory­-díj a Kossuth-­díj, Wei­ner Leó Emlék-díj kitüntetettje, valamint a francia kormány a művészetek kategóriájában a Becsületrend Lovagja címmel tüntette ki. Egész pályafutása során arra törekedett, hogy a magyar vonóshagyományok méltó folytatója legyen, és művészetével tovább öregbítse hírnevünket a világban. Ezen az estén saját műsoruk után Snétberger Ferenccel együtt adnak koncertet.

Jegyvásárlás

Címkék: snétberger ferenc
https://recorder.blog.hu/2015/09/01/snetberger_es_a_liszt_ferenc_kamarazenekar_a_zsido_kulturalis_fesztivalon
Snétberger és a Liszt Ferenc Kamarazenekar a Zsidó Kulturális Fesztiválon
süti beállítások módosítása