Magyarradar - 80 Strange Robots

2015.02.28. 19:29, Frontrecorder

80strangerobots.jpg

Ki ne akarna együtt bulizni a galaxis legnagyobb gonoszaival és szuperhőseivel a világegyetem egy távoli, eldugott zugának híres-hírhedt diszkójában? Pont egy ilyen hely megnyitásáról ábrándozik az alakulófélben lévő hazai retrowave/synthwave színtér újsütetű zenekara, a neve ellenére kéttagú 80 Strange Robots, és mi drukkolunk, hogy összejöjjön nekik. Addig is, a duó egyik fele, LunaPapa mutatja be a nyolcvanas évek szintetizátoros zenéi által festett jövőbe visszavágyó formációt, és holnap megjelenő első EP-jüket.

80strangerobotslive.jpgIndulás: 2013 nyara.

Tagok: Gelencsér Tamás (G.t.) - szintetizátorok, programozás, szövegek, Bugyis Péter (LunaPapa) - szintetizátorok, programozás, samplerek, szövegek.

Stílus: retrowave, synthwave, 80’s new wave.

Hatások: a 80-as 90-es évek zenéje, filmjei, hangulata, a VHS-korszak.

Történet: 2013 nyarán, hosszú barátság után elhatároztuk, hogy összedobjuk a meglévő felszerelésünket, tapasztalatainkat és egy olyan működő zenekart hozunk létre, amelyben mind a kettőnk elképzelései teret nyernek. Külön-külön közel két évtizedes zenei utat jártunk be elsősorban underground vonalon, rengeteg zenei projektben és művészeti tevékenységben mozogtunk és szerettünk volna egy olyan projektet, ami lefedi a zenei világunkat, de emellett táncolható, dallamos, fülbemászó zene. Két-három hónap közös munka után készítettünk egy pár számos demót, aminek hatására a zenekar rögtön a 2013-as Hangfoglaláson debütált. A fellépés után a szakmától kapott pozitív visszajelzések mellett megkerestek minket több hangszerboltból kooperálásra. A Hangfoglalást hosszú munkafolyamat követte, amelynek során elkészítettünk 10-12 demó tracket, és ezzel az anyaggal koncerteztünk rengeteg budapesti és Budapest környéki szórakozóhelyen.(Cökxpôn, Mixart, Trafo Club Gödöllő, Filter stb.). Beválasztottak minket a tavalyi Sziget programjába is, ami után nagyon pozitív visszajelzést kaptunk a szervezők és a közönség részéről. Ennek hatására kaptunk több külföldi felkérést, amit ebben az évben szeretnénk teljesíteni, ezen kívül mindenképp szeretnénk nyitni nyugati irányba, Németország, Hollandia, Anglia és a többi ország felé. Tavaly év végén beköltöztünk a stúdiónkba, hogy a másfél év alatt összegyűlt ötletekből elkészítsük az első hivatalos bemutatkozó anyagunkat. A négyszámos EP egy felépített koncepció első darabja, erősen táplálkozik a 80-as évek képi és zenei világából. Mi akkor és abban nőttünk fel, nekünk a B-kategóriás sci-fik, a VHS kazetta, és az italo disco teremtett gyerekkort. Gyakorlatilag az EP-nk azokról a hősökről szól, akiket gyerekfejjel megkedveltünk és részben nekik is köszönhetjük a gyerekkorunk varázsát. A következő állomás a Disco Galaktika lesz, ahol az univerzum fő gonoszai és szuperhősei kipihenhetik a csatározásaikat, egy semleges zóna, ahol kiengedhetik a fáradt gőzt és természetesen a klub állandó zenekarának koncertjeire rophatják reggeltől estig a galaxis egy távoli zugában. Ebben a környezetben szeretnénk rövidfilmeket és klipeket készíteni a jövőben. És ha egyszer úgy alakul, akkor megnyitjuk a nagyközönség számára ezt a remek helyet, ahol minden ember megfér egymással bulizva a 80-as 90-es évek zenéire.

Megjelenések: Heroes Of The Universe EP (2015).

Küldetés: Megnyitni a Disco Galaktikát a világ végén lévő vendéglő tőszomszédságában, természetesen a zenét az 80 Strange Robots szolgáltatja, ennek az intergalaktikus űrkocsmának az állandó zenekaraként.

Jövőkép: Folyamatosan koncertezni a galaxis minden pontján, de elsősorban a Föld nevű bolygón. Majd a jövőben persze a Disco Galaktikában.

Mellékprojektek: tervben vannak, de ezek még nem publikusak.

Szexepil: fület karcoló, vastag analóg hangzás.

Legnagyobb eredmény, elismerés: Annak ellenére, hogy a zenekar nagyon új, külön-külön hosszú utat jártunk be underground vonalon, amely során a gyerekkori álmok lassan de biztosan megvalósultak. Voltunk kétszer a Tilos Rádió vendégei, felléptünk a Hangfoglaláson (2014-ben Budapest Music Expo) is kétszer a SYMA-ban, és 2014-ben játszottunk a Sziget fesztiválon a Cökxpôn sátorban.


az 80 Strange Robots első EP-je:


a zenekar teljes szigetes koncertje:

https://recorder.blog.hu/2015/02/28/magyarradar_80_strange_robots
Magyarradar - 80 Strange Robots
süti beállítások módosítása